Начальника Шепетівської РВА оштрафували за приховування даних про премії

Начальника Шепетівської РВА оштрафували за приховування даних про премії
  • Посадовець не надав інформацію про преміювання працівників адміністрації та намагався ухилитись від відповідальності.

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області розглянув у відкритому судовому засіданні справу про притягнення до адміністративної відповідальності начальника Шепетівської районної військової адміністрації за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації». Глушаков неправомірно відмовив у наданні інформації про премії. Його покарали штрафом в розмірі 850 гривень

Як йдеться у постанові суду, 20 жовтня 2023 року громадянин звернувся до Шепетівської районної військової адміністрації із запитом про доступ до публічної інформації, у якому просив надати розпорядження або накази щодо преміювання окремих працівників адміністрації за період січень-вересень 2023 року. Відповідь заявник попросив надіслати на електронну пошту.

Але начальник Шепетівської районної військової адміністрації Глушаков О.О. відмовив заявнику у розгляді запиту через відсутність поштової адреси, вказаної у запиті. 

Відео дня

15 листопада Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області надіслав начальнику Шепетівської РВА лист з вимогою повторно розглянути запит заявника та надати достовірну та повну інформацію, а також надати письмові пояснення щодо порушень вимог Закону.

Наступним листом від адміністрації грмадянину надіслали відповідь на поштову адресу: начальник РВА Глушаков повідомив, що адміністрація не є розпорядником інформації щодо преміювання працівників. При тому письмові пояснення не надали.

Цим Глушаков О.О. порушив вимоги Закону України «Про доступ до публічної інформації».

В суді керівник РВА своєї вини у вчиненні адміністративного правопорушення не визнав. Він сказав, що у запиті про надання публічної інформації зазначена неіснуюча адреса, тому такий запит визначено як анонімний та розгляду не підлягає. Також Глушаков пояснив, що впродовж січня-вересня 2023 року працівники адміністрації не отримували премій, тому адміністрація не є розпорядником інформації, яка не створювалася. 

Але суд зауважив, що заявник зазначив своє ім`я та адресу електронної пошти. Крім того, у випадку нездійснення преміювання  працівників адміністрації, Шепетівська районна військова адміністрація все одно є розпорядником цієї інформації, тому про відсутність премій обвинувачений мав повідомити. Якщо розпорядник не володів запитуваною інформацією, то зобов`язаний був направити цей запит належному розпоряднику (який знає) з одночасним повідомленням про це запитувача.

Також, за словами посадовця, він був на лікарняному, коли на нього склали протокол про  адмінправопорушення, та не зміг заперечити щодо цього. Але, як виявилось, начальник взяв лікарняне лише на добу. Такі дії суд розцінив як спробу уникнути відповідальності. 

Таким чином, суд визнав Глушакова Олексія винним за ч. 2 ст. 212-3 КУпАП України (ненадання інформації та неправомірна відмова у наданні інформації). Його покарали у виді штрафу в розмірі 850 гривень. Крім того, посадовець має сплатити 605 гривень 60 коп. судового збору.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Остап

    Правильно зробив. Нема чого челяді знати те, що їм не потрібно.

keyboard_arrow_up