Найстаріший на Хмельниччині: рецептові куті зі Сатанова – понад 150 років

Найстаріший на Хмельниччині: рецептові куті зі Сатанова – понад 150 років
Фото зі сторінки «Суспільне Хмельнцький»
  • Кутя зі Сатанова внесена до енциклопедії гастрономічної спадщини України. Дізнавайтеся рецепт страви.

Рецепт куті саме зі Сатанова наразі є найстарішим із досліджених у Хмельницькій області. Йому – понад 150 років.

Кутю за ним до Святвечора здавна готують у родині сатанівчанки Лесі Смолінської.

«Береться пшениця, воду для неї потрібно набирати з самого ранку, далі заливають нею пшеницю і ставлять в піч або на газ, - оповідає газдиня «Суспільному». -  І бажано, щоб дуже зерно не мішати. Кажуть, якщо будемо мішати зерно, пшениця в полі виляже, коли вже буде врожай».

Відео дня

Коли пшениця звариться до неї додають мак, горішки, родзинки та обов’язково – халву.

«Вважається, що халва – це поминальна їжа, - пояснює жінка. -  Завжди, коли люди сідають вечеряти, зі столу вони можуть зібрати все. Залишити тільки кутю з халвою і пару ложок для тих, хто вже помер».

Насамкінець до страви кидають мед й заливають різдвявну смакоту окопом.

До слова, рецепт куті із Сатанівської громади внесли до енциклопедії гастрономічної спадщини України.

А як кутю готуєте ви?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up