Найстаріший на Хмельниччині: рецептові куті зі Сатанова – понад 150 років
- Кутя зі Сатанова внесена до енциклопедії гастрономічної спадщини України. Дізнавайтеся рецепт страви.
Рецепт куті саме зі Сатанова наразі є найстарішим із досліджених у Хмельницькій області. Йому – понад 150 років.
Кутю за ним до Святвечора здавна готують у родині сатанівчанки Лесі Смолінської.
«Береться пшениця, воду для неї потрібно набирати з самого ранку, далі заливають нею пшеницю і ставлять в піч або на газ, - оповідає газдиня «Суспільному». - І бажано, щоб дуже зерно не мішати. Кажуть, якщо будемо мішати зерно, пшениця в полі виляже, коли вже буде врожай».
Коли пшениця звариться до неї додають мак, горішки, родзинки та обов’язково – халву.
«Вважається, що халва – це поминальна їжа, - пояснює жінка. - Завжди, коли люди сідають вечеряти, зі столу вони можуть зібрати все. Залишити тільки кутю з халвою і пару ложок для тих, хто вже помер».
Насамкінець до страви кидають мед й заливають різдвявну смакоту окопом.
До слова, рецепт куті із Сатанівської громади внесли до енциклопедії гастрономічної спадщини України.
А як кутю готуєте ви?
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.