Вергуни та креплики: 5 давніх українських різдвяних рецептів

Вергуни та креплики: 5  давніх українських різдвяних рецептів
Світлини ua.depositphotos.com та з відкритих джерел
  • Вергуни, креплики, січеники та бобальки - такі страви колись готували українці на Різдво.

Рецепти забуті, але прості, не надто дорогі, а головне  - смачні й зі значенням. Їх легко повторити вдома, наголошують в УНІАН.

Закарпатський картопляний салат

Інгредієнти

Відео дня
  • Картопля - 4 шт.
  • Томати - 2 шт.
  • Перець солодкий - 2 шт.
  • Цибуля - 1 шт. 
  • Морква - 1 шт.
  • Сік лимона - 1 ч. л.
  • Соняшникова олія - 3 стол.л.
  • Сіль, мелений перець за смаком.

Як готувати

  • Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою. На пательні розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію.
  • На пательні після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.
  • Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатниці смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати.
  • Посолити і поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.

Креплики з оселедцем

Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне - 2 склянки.
  • Вода - 0.5 склянки
  • Цибуля велика - 1 шт.
  • Філе оселедця - 200 г.
  • Соняшникова олія - 1 стол. л.
  • Сіль, чорний перець мелений - за смаком.

Як готувати

  • Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій пательні зі соняшниковою олією 3-4 хвилини.
  • Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати.
  • Змішати цибулю з оселедцем.
  • Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.
  • Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки.
  • Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники.
  • Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.

Горохові січеники

Січеники з гороху — символізують сльози Божої Матері, пролиті за гріхи людей.

Інгредієнти

  • Горохова шліфована крупа - 2 склянки.
  • Холодна вода - 1.5 л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
  • Соняшникова олія - 2 стол.л.
  • Сіль, перець за смаком.

Як готувати

  • Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк.
  • Цибулю дрібно нарізати.
  • Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку. Посолити і поперчити «фарш». Сформувати горохові «котлети» й обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити на пательні з олією з обох боків по 5 хвилин.

Пісні вергуни на газованій воді

Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.

Інгредієнти

  • Вода газована - 1 склянка.
  • Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.
  • Борошно - 600 г.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Цукрова пудра - 3 ст. л.
  • Олія рафінована - 3 ст. л.

Як готувати

  • У глибоку миску просіяти борошно і всипати дріжджі.
  • Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати.
  • Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Відтак тонко розкачати й нарізати смужками.
  • У кожній смузі зробити надріз посередині і загорнути краї всередину.
  • У пательні добре розігріти олію й викласти вергуни в гарячу олію. Обсмаживши з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на серветку і поставити стигнути. Коли трохи охолонуть - посипати цукровою пудрою.

Бобальки закарпатські

Бобальки - це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі. У деяких районах Закарпаття їх навіть готують замість куті. А ще на бобальках, що залишилися після Святої вечері, ворожать дівчата! Для цього треба запропонувати бобальку коту, чию кульку кіт з’їсть, та дівчина наступного року вийде заміж!

Інгредієнти

Для булочок:

  • Борошно - 300 г.
  • Цукор - 40 г.
  • Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).
  • Вода - 150 мл.
  • Сіль - щіпка.
  • Соняшникова олія - 2 ст. л.

Для заправки:

  • Цукор - 40 г.
  • Вода - 300 мл.
  • Мед - 100 г.
  • Волоські горіхи - 1 стакан.
  • Родзинки - 3 ст. л.
  • Мак - 70 г.

Як готувати

  • У теплій воді розчинити дріжджі і цукор. Залишити опару на 10 хвилин.
  • Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію.
  • Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин. 
  • Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій пательні, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки і мед. Заправка повинна бути досить рідкою.
  • Із тіста відщипнути невеликі кульки і викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°.
  • Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.

А що готуєте Ви на Святвечір та Різдво? Поділіться, будь ласка, рецептами.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up