Вергуни та креплики: 5 давніх українських різдвяних рецептів
    
- Вергуни, креплики, січеники та бобальки - такі страви колись готували українці на Різдво.
 
Рецепти забуті, але прості, не надто дорогі, а головне - смачні й зі значенням. Їх легко повторити вдома, наголошують в УНІАН.
Закарпатський картопляний салат

Інгредієнти
- Картопля - 4 шт.
 - Томати - 2 шт.
 - Перець солодкий - 2 шт.
 - Цибуля - 1 шт.
 - Морква - 1 шт.
 - Сік лимона - 1 ч. л.
 - Соняшникова олія - 3 стол.л.
 - Сіль, мелений перець за смаком.
 
Як готувати
- Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою. На пательні розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію.
 - На пательні після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.
 - Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатниці смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати.
 - Посолити і поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.
 
Креплики з оселедцем
Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.

Інгредієнти
- Борошно пшеничне - 2 склянки.
 - Вода - 0.5 склянки
 - Цибуля велика - 1 шт.
 - Філе оселедця - 200 г.
 - Соняшникова олія - 1 стол. л.
 - Сіль, чорний перець мелений - за смаком.
 
Як готувати
- Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій пательні зі соняшниковою олією 3-4 хвилини.
 - Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати.
 - Змішати цибулю з оселедцем.
 - Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.
 - Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки.
 - Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники.
 - Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.
 
Горохові січеники
Січеники з гороху — символізують сльози Божої Матері, пролиті за гріхи людей.

Інгредієнти
- Горохова шліфована крупа - 2 склянки.
 - Холодна вода - 1.5 л.
 - Цибуля - 1 шт.
 - Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
 - Соняшникова олія - 2 стол.л.
 - Сіль, перець за смаком.
 
Як готувати
- Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк.
 - Цибулю дрібно нарізати.
 - Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку. Посолити і поперчити «фарш». Сформувати горохові «котлети» й обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити на пательні з олією з обох боків по 5 хвилин.
 
Пісні вергуни на газованій воді
Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.

Інгредієнти
- Вода газована - 1 склянка.
 - Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.
 - Борошно - 600 г.
 - Цукор - 1 ч. л.
 - Сіль - 1 ч. л.
 - Цукрова пудра - 3 ст. л.
 - Олія рафінована - 3 ст. л.
 
Як готувати
- У глибоку миску просіяти борошно і всипати дріжджі.
 - Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати.
 - Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Відтак тонко розкачати й нарізати смужками.
 - У кожній смузі зробити надріз посередині і загорнути краї всередину.
 - У пательні добре розігріти олію й викласти вергуни в гарячу олію. Обсмаживши з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на серветку і поставити стигнути. Коли трохи охолонуть - посипати цукровою пудрою.
 
Бобальки закарпатські
Бобальки - це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі. У деяких районах Закарпаття їх навіть готують замість куті. А ще на бобальках, що залишилися після Святої вечері, ворожать дівчата! Для цього треба запропонувати бобальку коту, чию кульку кіт з’їсть, та дівчина наступного року вийде заміж!

Інгредієнти
Для булочок:
- Борошно - 300 г.
 - Цукор - 40 г.
 - Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).
 - Вода - 150 мл.
 - Сіль - щіпка.
 - Соняшникова олія - 2 ст. л.
 
Для заправки:
- Цукор - 40 г.
 - Вода - 300 мл.
 - Мед - 100 г.
 - Волоські горіхи - 1 стакан.
 - Родзинки - 3 ст. л.
 - Мак - 70 г.
 
Як готувати
- У теплій воді розчинити дріжджі і цукор. Залишити опару на 10 хвилин.
 - Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію.
 - Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин.
 - Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій пательні, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки і мед. Заправка повинна бути досить рідкою.
 - Із тіста відщипнути невеликі кульки і викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°.
 - Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.
 
А що готуєте Ви на Святвечір та Різдво? Поділіться, будь ласка, рецептами.
Читайте також:
- Святвечір 24 грудня в Україні та світі: особливості й традиції
 - Щоб не отруїтися: у МОЗ дали поради, як зберігати продукти за відсутності світла
 - Гарбузовий сезон: 18 страв з гарбуза на всі смаки
 
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.