Вергуни та креплики: 5 давніх українських різдвяних рецептів

- Вергуни, креплики, січеники та бобальки - такі страви колись готували українці на Різдво.
Рецепти забуті, але прості, не надто дорогі, а головне - смачні й зі значенням. Їх легко повторити вдома, наголошують в УНІАН.
Закарпатський картопляний салат
Інгредієнти
- Картопля - 4 шт.
- Томати - 2 шт.
- Перець солодкий - 2 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Сік лимона - 1 ч. л.
- Соняшникова олія - 3 стол.л.
- Сіль, мелений перець за смаком.
Як готувати
- Картоплю і моркву почистити, нарізати однаковою великою соломкою. На пательні розігріти соняшникову олію і викласти картоплю в гарячу олію. Обсмажити картоплю до готовності (приблизно 15 хвилин) і викласти на папір, щоб прибрати зайву олію.
- На пательні після картоплі посмажити моркву 5 хвилин і теж викласти на папір.
- Помідор нарізати великими часточками, цибулю - півкільцями, перець - довгою соломкою. Змішати в салатниці смажену картоплю і моркву, а також перець, цибулю і томати.
- Посолити і поперчити салат за смаком, заправити лимонним соком.
Креплики з оселедцем
Крепликами називають маленькі пісні різдвяні вареники. Класична начинка для них - оселедець, але можна використовувати і будь-які інші варіанти начинки.
Інгредієнти
- Борошно пшеничне - 2 склянки.
- Вода - 0.5 склянки
- Цибуля велика - 1 шт.
- Філе оселедця - 200 г.
- Соняшникова олія - 1 стол. л.
- Сіль, чорний перець мелений - за смаком.
Як готувати
- Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на розігрітій пательні зі соняшниковою олією 3-4 хвилини.
- Оселедець очистити від кісток і дрібно нарізати.
- Змішати цибулю з оселедцем.
- Для тіста просіяти борошно гіркою, додати трохи солі і зробити поглиблення посередині. Влити теплу воду і замісити еластичне тісто.
- Тісто тонко розкачати і за допомогою склянки або стопки вирізати однакові кружечки.
- Креплики роблять невеликими за розміром, майже як пельмені. Наповнити тісто начинкою з оселедця і зліпити вареники.
- Варити креплики в окропі 4-5 хвилин.
Горохові січеники
Січеники з гороху — символізують сльози Божої Матері, пролиті за гріхи людей.
Інгредієнти
- Горохова шліфована крупа - 2 склянки.
- Холодна вода - 1.5 л.
- Цибуля - 1 шт.
- Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
- Соняшникова олія - 2 стол.л.
- Сіль, перець за смаком.
Як готувати
- Горох висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч, щоб горох набряк. Потім відкинути горох на друшляк.
- Цибулю дрібно нарізати.
- Перебити горох з цибулею в блендері або пропустити через м'ясорубку. Посолити і поперчити «фарш». Сформувати горохові «котлети» й обваляти в панірувальних сухарях. Обсмажити на пательні з олією з обох боків по 5 хвилин.
Пісні вергуни на газованій воді
Вергуни - це смажені в олії солодкі смужки з дріжджового тіста, які зазвичай готують на кефірі, а в пісному варіанті - на воді.
Інгредієнти
- Вода газована - 1 склянка.
- Дріжджі свіжі швидкодіючі - 7 г.
- Борошно - 600 г.
- Цукор - 1 ч. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Цукрова пудра - 3 ст. л.
- Олія рафінована - 3 ст. л.
Як готувати
- У глибоку миску просіяти борошно і всипати дріжджі.
- Додати цукор і сіль, влити газовану воду і перемішати.
- Готове тісто залишити на 1 годину в теплому місці. Відтак тонко розкачати й нарізати смужками.
- У кожній смузі зробити надріз посередині і загорнути краї всередину.
- У пательні добре розігріти олію й викласти вергуни в гарячу олію. Обсмаживши з кожного боку по 2-3 хвилини, викласти на серветку і поставити стигнути. Коли трохи охолонуть - посипати цукровою пудрою.
Бобальки закарпатські
Бобальки - це маленькі пісні булочки, які після запікання заправляють маком, медом і горіхами. Десерт символізує родючість землі. У деяких районах Закарпаття їх навіть готують замість куті. А ще на бобальках, що залишилися після Святої вечері, ворожать дівчата! Для цього треба запропонувати бобальку коту, чию кульку кіт з’їсть, та дівчина наступного року вийде заміж!
Інгредієнти
Для булочок:
- Борошно - 300 г.
- Цукор - 40 г.
- Дріжджі живі - 15 г (або 5 г сухих).
- Вода - 150 мл.
- Сіль - щіпка.
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
Для заправки:
- Цукор - 40 г.
- Вода - 300 мл.
- Мед - 100 г.
- Волоські горіхи - 1 стакан.
- Родзинки - 3 ст. л.
- Мак - 70 г.
Як готувати
- У теплій воді розчинити дріжджі і цукор. Залишити опару на 10 хвилин.
- Частинами вмішати в опару борошно і замісити тісто. У процесі замішування додати в тісто сіль і соняшникову олію.
- Готове тісто накрити папером і залишити на 30 хвилин.
- Для заправки мак залити теплою водою, додати цукор і перемолоти суміш в блендері. Горіхи обсмажити на сухій пательні, а родзинки залити окропом на 10 хвилин. Перемішати макову суміш, горіхи, родзинки і мед. Заправка повинна бути досить рідкою.
- Із тіста відщипнути невеликі кульки і викласти на деко з пергаментом. Запікати 5 хвилин при 180°.
- Після цього викласти бобальки в каструлю або велику миску. Залити маковою заправкою і залишити булочки для просочення на пару годин.
А що готуєте Ви на Святвечір та Різдво? Поділіться, будь ласка, рецептами.
Читайте також:
- Святвечір 24 грудня в Україні та світі: особливості й традиції
- Щоб не отруїтися: у МОЗ дали поради, як зберігати продукти за відсутності світла
- Гарбузовий сезон: 18 страв з гарбуза на всі смаки
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.