Невиплата зарплат на «Хмельницьклегпромі»: що кажуть працівники та директор підприємства

Невиплата зарплат на «Хмельницьклегпромі»: що кажуть працівники та директор підприємства
  • Швачки, які працювали підприємстві, скаржаться на невиплату зарплати.

  • Також говорять, що їх не працевлаштували офіційно.

  • Директор підприємства говорить, що про нелегальну роботу не йдеться.

  • А з жінками домовилися про пошиття масок усно — як з фізичними особами — підприємцями.

Сьогодні, 15 червня, два десятки жінок зібралися біля будівлі підприємства «Хмельницьклегпром», що у Хмельницькому. Похмура погода їм не завадила, адже питання, яке їх турбує, більш серйозне. Зібралися вони, аби розповісти про невиплату зарплати на цьому ж таки «Хмельницьклегпромі». Журналісти vsim.ua поспілкувалися з однією з жінок та розпитали про цю ситуацію.

Працівниці, які скаржаться на невиплату зарплати

Наталя Іздебська розповіла, що на початку карантину неофіційно влаштувалася на ТОВ «Хмельницьклегпром-плюс» шити захисні маски. Спочатку їй платили гроші, а згодом перестали. З цією ж проблемою зіткнулися й інші жінки, більшість із яких також були працевлаштовані неофіційно. При цьому легально працювали лише двоє.

За словами Наталі Іздебської, суми заборгованості для кожної працівниці різні — щонайменше це 10 тисяч гривень на місяць, а в середньому 15 тисяч:

Відео дня

— При влаштуванні на роботу не беруть ніяких документів, ні копії паспорта, ніхто нічого не підписував, прийшли, сіли, працюють, все. Наприклад, дали аванс 500 гривень, через три тижні 1500, а решти немає. Але з 15 тисяч дати 2 і сказати «вибачте, немає грошей»? Це так не робиться, — розповідає Наталя.

Працівниці з ситуацією не змирилися та вирішили подати звернення до органів влади та правоохоронних структур. Текст документ продемонстрували журналістам. Адресоване звернення голові Хмельницької ОДА Дмитру Габінету, прокурору Хмельницької області Олегу Синишину, начальнику ГУНП Хмельниччини Анатолію Щадилу та начальнику управління Держпраці Олексію Глушакову.

У тексті звернення йдеться, що працівниці влаштувалися на роботу неофіційно, оскільки такою була вимога роботодавця. Також в документі вказано, що з боку роботодавця затримується оплата праці. Це пояснюється тим, що коштів на виплату немає, адже попит на маски падає, а замовник не виконує свої договірні зобов’язання. При цьому замовником є державне підприємство «Новатор».

Наталя Іздебська також розповіла, що від дій власника підприємства постраждали принаймні 25 осіб. Це лише ті, хто підписував колективне звернення (про нього йшлося вище). А зараз підприємство знову набирає працівників на роботу.

Під час зібрання журналісти зв’язалися з директором «Новатора» Олексієм Свістуновим. Телефоном він розповів, що жодних боргів перед підприємством за пошиття масок немає:

— Повністю проведені всі розрахунки за роботу, яка була виконана. Я не підтверджую і це не правда, що є заборгованість нашого підприємства за пошиття масок, — сказав Олексій Свістунов.

Це ж саме під час зібрання сказали працівниці «Хмельницьклегпром-плюс». Вони розповіли, що спілкуватися з представником «Новатора». За словами останнього, підприємство гроші за замовлення перераховувало. Працівниці також зазначили, що їх не пускають на територію «Хмельницьклегпрому», тому частина з них не має можливості забрати звідти особисті речі.

Журналісти vsim.ua зв’язалися з директором ТОВ «Хмельницьклегпром-плюс», аби отримати від нього роз’яснення щодо цієї ситуації. Володимир Кулаков розповів, що жінки, які прийшли сьогодні до підприємства, дійсно там працювали. Більшість із них є фізичними особами — підприємцями. Їм на період карантину здали в оренду робочі місця. Також усно домовилися, що працівниці будуть шити маски та передавати їх підприємству за оплату.

— Коли почався карантин, вони домовлялися тут у нас, дайте нам робоче місце, ми ФОПи. Ми, розуміючи ситуацію в країні, ми дали можливість ФОПам, ми домовилися про ціну, домовилися про оренду, і вони тут працювали, там 80% ФОПи, тобто не наші працівники. Вони там розповідають про те, що вони не працевлаштовані. Ні. Наші працівники, які хотіли і які працевлаштовувалися, вони всі працевлаштовані. Це взаємовідносини між ФОПами та підприємством, — сказав директор ТОВ «Хмельницьклегпром-плюс» Володимир Кулаков.

Також директор розповів, що перед офіційно працевлаштованими працівницями заборгованості немає. Згідно з графіком, їм до 20 червня мають виплатити зарплату за травень. Перед ФОПами заборгованість дійсно є, і на це є дві причини. Перша — це те, що працівниці не здали акти виконаних робіт. Друга причина — «Новатор» не поспішає забирати замовлені маски, і, відповідно, платити за них. Володимир Кулаков розповів, що державне підприємство може забрати замовлений товар у будь-який момент. Та не робить цього, пояснюючи це зниженням попиту на маски.

— Ми зараз багато питань закриваємо і будемо закривати, тому тут немає такого, що не заплатять, чи ще щось не розрахуємося. Розрахуємося, але головне, щоб з нами розрахувалися і забрали свою продукцію. Ми написали листи, щоб забрали продукцію, бо за зберігання теж будуть платити. Звісно, нам заважає трохи це, нервозність створює, вони (працівниці — прим. авт.) там зустрічають людей, починають їм розповідати про те, що тут не платять. Хоча за березень у нас немає заборгованості, за квітень немає заборгованості, — сказав Володимир Кулаков.

У розмові з журналістами vsim.ua Володимир Кулаков також зазначив, що можуть за бажанням забрати власні речі з підприємства, про що мають повідомити телефоном. За словами директора, одна з працівниць такою можливістю скористалася. Ми будемо й надалі стежити за цією ситуацією, слідкуйте за оновленнями на сайті vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Панас

    Ці дівчата в карантин  ще  масочки шили , а їх ще й кинули, що це за держава така?? Що так дозволяє кидати людей, які своїми руцями витягують країну з болота?!?
    Чинуші включайтеся , бо не буде України скоро!!
  • Galua Volk

    І це не перший рік  на них не діють ніякі закони.Закони пишуться тільки для безправних наймитів.
  • Карслон

    Тре було офіційно оформитися, погодилися на безкоштовне рабство, то чого скаржитись

    Таня reply Карслон

    а що офіційно оформляє працівник себе сам?
    як не оформляють, то що робити?

    Мастер Автополив reply Таня

    Бороться с беззаконием и беспределом вроде. Искать нормальную работу. Не ну логика у вас реально упаяная. И потом вы хотите, что бы все было хорошо, сами порождая коррупцию. А этот дяденька из легпрома заносит сэкономленое проверяющим. А те своим проверяющим.

    Таня reply Мастер Автополив

    все так. абы не гирше...
    сидят в саунах работают а зимой калатун и никто не пикнет за себя постоять за свое здоровье
    бо - а гроши. де взяти гроши. сижу тут бо гроши. з грипом температурою в холоди, жари, бо гроши. хай хоч так, аби не гирше. сиди мовчи. працюй. що ти така пани прямо. подавай ий умови.
    все так...
  • Олена

    Заробітна плата не виплачена і офіційно влаштованим.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up