“Ні, совку”: в чому хмельницькі школярі підуть на останній дзвоник

“Ні, совку”: в чому хмельницькі школярі підуть на останній дзвоник
  • Незабаром у Хмельницькому для 1431 одинадцятикласника пролунає останній дзвоник.
  • Урочистості проведуть переважно на шкільних подвір’ях.
  • В чому прийдуть на святкову лінійку, читайте у нашому матеріалі.

31 травня у Хмельницькому пролунають останні дзвоники. Шкільні подвір’я майорітимуть кульками та жовто-блакитними стрічками. В цей день урочистими буду не лише промови та прощальні слова випускників, а й їхні вбрання. Ще кілька років тому одинадцятикласниці шили собі навипередки шкільну форму та в’язали величезні банти. Зараз мода інша, та й суспільство з усіх сил намагається позбутися старої радянської символіки, до якої також відносять шкільну форму з мереживними фартухами. Які є варіанти на заміну? Що обирають хмельницькі одинадцятикласники та які рекомендації дає школа, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Аліна, випускниця ліцею №17

Відео дня
  • Взагалі хотілося б одягнути вишиванку, але у нас є шкільний дрес-код. У нас своя форма і в класі до неї вирішили обрати класичну білу сорочку. Щоб бути більш-менш схожими. Це ж останній дзвінок, а не випускний. Тому хочеться востаннє надіти саме рідну шкільну форму, а випускатися будемо вже в тому, що самі забажаємо.

Давид, випускник ліцею №17

  • Ми обговорювали різні варіанти. Були дівчата, які хотіли одягнути таку форму, яка була ще за радянських часів. Але колективно вирішили, що підемо на останній дзвінок у формі ліцею, бо прощаємося із ним назавжди і, як школярі, більше сюди не повернемося. Тому вирішили так.

Олександра, випускниця колегіуму №16 (на фото ліворуч)

  • Ми дуже хотіли одягнути колишню форму з мереживними фартухами. Але нам це заборонили робити. Тому ми знайшли альтернативу. Ми розробили власний дизайн і пошили собі свою форму. Це сукні одного фасону і кольору. Вони яскраво-червоного кольору.

Ангеліна, випускниця колегіуму №16 (на фото праворуч)

  • Ми дуже довго обирали колір, сперечалися. Але обрали червоний. Такої, як у нас, точно не буде. Це буде наша фішка, наш ексклюзив. Мені особисто дуже подобається радянський зразок, але час диктує свої умови і ми викручувалися вже з того, що можна. Обрали дизайн, щоб і всі схожі були, і в той же час оригінальні.

Каріна, випускниця НВК №10

  • Ми вирішили трохи оновити класичний варіант сучасної шкільної форми. В першу чергу, погралися з кольором сукні. У нас вона буде червона. Дизайн також в усіх однаковий: стандартна довжина, відносно до росту та однаковий виріз. Хлопці одягнуть чорні брюки та білу сорочку і червоні метелики під колір наших суконь. Ми зібралися своїм класом і так вирішили. В інших одинадцятих класах вже зовсім не така форма.

Анна, випускниця НВК №10

  • Ми придумали самі дизайн шкільної форми і вже давно пошили її. У нас буде чорна в білу клітинку спідниця. Також ми одягнемо білі класичні блузи. Зараз пішла мода на вишиванки і, можливо, можна було б одягнути і її, але якось це не відповідає останньому дзвонику. Вишиванки в усіх різні. І, як на мене, не дуже гарно виглядає, коли на лінійці всі різнокольорові, тому ми обрали класику. Вона завжди в моді.

Владислав, випускник НВК №10

  • Ми вибирали окремий дизайн для хлопців і для дівчат. У них чорний колір в клітинку, у нас сірий в клітинку. Верх білий. Ми вирішили, що суто однотонний варіант вже не актуальний. Синя чи коричнева форма є у всіх. І виглядвє вона не дуже святково. Тому ми вирішили придумати свою. Порадилися з батьками, вони були не проти.

Павло Андрощук, директор СЗОШ № 27  

Фото з сайту школи
  • Школа в будь-якому випадку дає рекомендації, щодо вбрання на останній дзвоник. Даємо поради, проте зобов’язати дітей ми не можемо. Рекомендуємо дітям одягати на останній дзвоник вишиванки. Але вони порадилися з батьками і прийшли до висновку, що їм ближче класичний варіант. Будуть комбінувати якусь світлу блузку і спідницю нейтральних відтінків. Переважно - це сині, бордові, чорні кольори. Переважно наші випускники обрали саме бордовий колір. У нас бувають різні випуски: і з вишиванками, і класичні варіанти. Але в жодному разі не шкільна радянська форма. Ми вже давно відійшли від цього варіанту.

Олена Броварська, директор СЗОШ №1

Фото зі сторінки Олени Броварської у Facebook
  • У нас всі без виключення діти ідуть на останній дзвоник у вишиванках. Таке рішення ми прийняли на педагогічній раді. Дітей про такі речі ми не питаємо. Це національно-патріотичне виховання, тому так. Єдине, що випускники у нас танцюють бальний танець у пишних сукнях бузкового кольору. Вишиванки в них також будуть відповідні бузкові. Всі інші - класичний варіант. Темний низ і вишиванка зверху.

Вадим Пірог, директор ліцею № 17

Фото з сайту школи
  • Наші діти обирають самі в чому їм іти на останній дзвінок. Те, що вони будуть не в старій формі радянського зразка, то це точно. Ми не обговорювали такі речі на педагогічній раді, це особисте бажання кожного. У нас є своя форма ліцею. Якщо говорити про попередні роки, то обирали в основному саме її. Іноді нашу форму доповнюють вишитими сорочками, іноді класичними білими блузками.

"Школи обирають самі"

В департаменті освіти говорять, що вбрання на останній дзвоник не входить до сфери їхньої компетенції. Все вирішують на місцях у кожній школі. Там збирають педагогічну раду, після якої пропонують учням свої варіанти, а ті вже вирішують погоджуватися їм чи ні.

  • Департамент не має жодної справи до того в чому випускники збираються йти на останній дзвоник. Це все вирішується в колективах шкіл. Можливо, на педагогічній раді це питання обговорює школа і тоді дає рекомендації дітям. Але нав’язати свої побажання вони не можуть, це особиста справа кожної дитини. Як показує практика, учні радяться вдома з батьками, враховують рекомендації і обирають єдиний стиль. Щоб не було такого, що одна дитина у вишиванці, інша у біло-чорних тонах, третя взагалі у формі радянського зразка, - пояснює заступник начальника відділу освіти ХМР Світлана Губай .

Друзі, а як ви ставитеся до старої радянської форми? Пишіть свої думки у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Марина

    Кожна дитина має право прийти на останній дзвоник в тому платті чи сорочці, яку вона сама обрала і яку має.Педагогічний колектив може "радитись і вирішувати" скільки забажає, а купляти чи шити форму буквально на кілька годин вважаю недоречним.
  • Alex Cube

    ха, судя по сегодняшней совковой моде на форму и вышиванки, наиболее демократичные времена уже в прошлом.)
  • Nadya Tekluk

    что бы не придумывали,а все равно форма гимназисток,приведённая в современный вид-смотрится красивее и наряднее. на выпускном балу платья и костюмы любые. но последний звонок всё же прощание со школой.и ни вышиванки,никакие красные платья не будут смотреться уместно. а "совок" у многих в голове,и это не имеет ничего общего с нарядной школьной формой.
  • Anastasia Babiy

    Слава Богу, хоч заборонили те совкове вбрання, до якого сучасні випускниці не мають жодного стосунку. Незабаром останні з «жовтенят» вже своїх дітей на випускний поведуть, а це т.з. «нове покоління» за радянською формою жалкує, тьху...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up