Кричущі вивіски на магазинах Хмельницького знімуть, а рекламу залишать. Що придумали чиновники?

Кричущі вивіски на магазинах Хмельницького знімуть, а рекламу залишать. Що придумали чиновники?
Вся будівля ЦУМу заліплена бігбордами. В управлінні архітектури мають розібратися, що з цього є вивісками, а що - рекламою.
  • Хмельницький заліплений вивісками. Тут і яскраві кольори, які "виїдають" очі, і незрозумілі назви англійською. 
  • Звільнити від "базарного" стилю мають нові правила розміщення вивісок, які затвердив виконком. 
  • Вже з 1 липня місто хочуть "зачистити" від подібних витворів мистецтва. 

У Хмельницькому розробили правила розміщення вивісок. Їх затвердили на останньому виконкомі минулого четверга, 25 січня. В департаменті архітектури кажуть, таким чином хочуть позбутись “базарного” стилю Хмельницького. Візьмуться не тільки за центр, але й за спальні райони.

- Ми вивчали досвід інших міст України і в багатьох вже давно діють правила розміщення вивісок. Наш Хмельницький дійсно більш заляпаний вивісками. Тому було вирішено і нам прописати такі правила. До 1 липня ми будемо проводити роз’яснювальну роботу з підприємцями. Почнемо з центральної частини міста. Буде створена робоча група, яка розглядатиме звернення щодо оформлення паспортів вивісок, - розповідає директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міськради Олександр Чорнієвич.

Що кажуть хмельничани

Відео дня

Тетяна, приватний підприємець

- Дійсно, Хмельницький трішки нагадує Шанхай. Але підприємці роблять вивіски яскравими, щоб привернути до них увагу. І я їх в цьому розумію. Бачила нові правила стосовно вивісок. Але я вважаю, що потрібно увагу більше звернути саме на стилістику цих вивісок. Треба проводити роз’яснювальну роботу в сфері дизайну. Доцільно говорити не з підприємцями, а з представниками рекламних агентств. Бо ж підприємець не сам то все виготовляє. Я вважаю, що штрафувати за неправильну вивіску не потрібно. Це ж буде буря негативу і ні до чого не приведе. Потрібно будувати діалог між владою і підпримцями, а ще краще з рекламістами.

Тарас, вчитель

- Я думаю, що точно мають бути якісь обмеження стосовно вивісок. Особливо, великих, які часто затуляють більшу частину будівлі. Вони шкодять тільки. Я взагалі проти “кричащих” вивісок і реклами. Якщо людина захоче, то вона й так зайде і купить. Вважаю, що треба застосовувати більш дієві методи, такі як штрафи. Бо розмови то таки. Поговорили і забули.

Чим вивіска відрізняється від зовнішньої реклами

Вивіску можна легко сплутати із зовнішньою рекламою. Проте вивіска - це лише так звана інформаційна табличка, на якій може вказуватися назва, адреса, час роботи та логотип тієї чи іншої установи або організації. Це, наприклад, сама назва магазину чи кафе, яка розміщена на вході.  

Але якщо до вивіски дописати ще й перелік товарів або послуг, які надають у закладі, то це вже вважається зовнішньою рекламою.

На вивісці "Орбіти" зайве "Побутова техніка" на червоному фоні і слоган "Твій світ комфорту"

Як має виглядати

За новими правилами розмір вивіски не має бути більшим за 3 квадратні метри. У центральній частині міста власникам пропонують виготовляти їх з природних матеріалів. Так начебто не повинні псуватися фасади старовинних будівель. Для цього підприємці можуть використувати скло, метал, кераміку, дерево або камінь. Форму, колір і шрифт напису на вивісці мають підбирати до архітектури фасаду. А табличку треба оформляти лише українською та без помилок. Назви іншими мовами дозволяють лише, якщо така назва зареєстрована як торгова марка або бренд.

На вивісках має вказуватися лише назва, логотип і графік роботи. Вивіски на ЦУМі ж оформлені неправильно. 

Підприємці можуть обрати стиль вивіски

Відповідно до нових правил підприємці мають можливість обрати стиль вивіски. В документі зробили список різних типів табличок. Вона може бути такої форми:

  • площини геометричної або іншої форми, що розміщується паралельно  до фасаду, з нанесеним зверху або прорізаним зображенням чи написом. Площа такої форми не може перевищувати 0,5 квадратних метра
  • окремих об’ємних літер, прикріплених безпосередньо на стіні (рекомендується у разі короткого напису)  
  • окремих об’ємних літер, прикріплених до спільного каркасу чи іншого профілю, пофарбованого у колір фасаду (рекомендується у разі довгого напису)
  • напису чи зображення на прозорій безколірній площині (скло, акрил) плоскими, об’ємними чи вигравіюваними літерами  
  • шрифтового напису чи художнього розпису (фрески) по тиньку
  • мозаїки  
  • вітражу, розміщеного на кронштейні або у вітрині чи дверях
  • кам’яної, металевої плити з  гравійованим написом чи зображенням
  • плоского кронштейну (у центральній частині площею не більшою 1 квадратного метру та товщиною не більше 60 міліметрів), розташованого перпендикулярно до фасаду. При цьому його крайня точка виносу не повинна виступати від стіни більше ніж на 80 сантиметрів, а відстань від його нижньої точки до поверхні тротуару не може бути меншою ніж 2,5 метри
  • кронштейну у вигляді об’ємно-просторової композиції. При цьому його крайня точка виносу не повинна виступати від стіни більше ніж на 80 сантиметрів, а відстань від його нижньої точки до поверхні тротуару не може бути меншою ніж 2,5 метри;
  • прапора, хоругви, штандарта (у центральній частині площею не більше ніж 1,5 квадратних метри). При цьому його крайня точка не повинна виступати від стіни більше ніж на 1 метр, а відстань від його нижньої точки до поверхні тротуару не може бути меншою ніж 2,5 метри
  • світлових носіїв, що своїм розташуванням формують напис чи зображення;
  • іншої конструкції, виконаної на високому мистецькому і дизайнерському рівні, що відповідає стилістиці фасаду та архітектурному середовищу.
Розміщувати вивіску "Фото" на рівні другого поверху не можна

Де можна розміщувати

Вивіски мають бути розміщені біля входу у приміщення установи або організації. Встановити їх можна над вхідними дверима, вітриною або вікном. Якщо ж вони розміщені у вікнах, вітринах або на прозорій частині дверей, то не мають перекривати більше ніж 30% простору. Вивіску можна чіпляти і на стіні між дверима і вікном або вітриною. Якщо ж у певному приміщенні є декілька власників або орендарів, то їхні вивіски можуть розміщуватися біля вхідних дверей, але мають бути меншого розміру та з однакового матеріалу.

Не можна вішати інформаційні таблички вище першого та цокольного поверху. Це можуть робити лише власники будівлі і за умови, що таке передбачено паспортом фасаду.

Вітрина фотосалону більше ніж на 30% покрита вивіскою

Має бути паспорт

Якщо раніше підприємці могли встановити будь-яку вивіску без погодження, то зараз їм доведеться оформити паспорт вивіски та затвердити його. Для цього вони мають звернутися із заявою та документами в управління архітектури. З собою потрібно мати:

  • копію документа, що посвідчує право власності (користування) приміщення, у якому здійснюється господарська діяльність;
  • свідоцтво про надання правової охорони в Україні власним товарним знакам, знакам обслуговування, логотипам (у разі їх використання на вивісці);
  • витяг або виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • самостійно оформлений паспорт вивіски (у двох примірниках), який повинен визначати основні характеристики вивіски (розміри, матеріали виконання тощо) та обгрунтувати її пропорційність до будівлі, на якій вона встановлюється.

У паспорті обов’язково має бути фотографія місця, де планується розмістити вивіску, ескіз інформаційної таблички, а також її деталі, шрифти та елементи.

Погодити паспорт вивіски має управління архітектури та власник будівлі, на якій вона буде розміщена. Окрім того, затверджувати її може і управління культури і туризму, якщо вивіску потрібно розмістити на історичній будівлі. Заяву підприємця будуть розглядати протягом 10 днів. Якщо ж її таки підтримують, то паспорт вивіски буде діяти 5 років.

Вивіска містить дві однакові назви магазину, що є зайвим

Хмельничани зможуть скаржитись на вивіски

Контролювати розміщення вивісок у Хмельницькому будуть працівники управління архітектури. Саме вони і перевірятимуть інформаційні таблички по місту. В разі порушень будуть звертатись до підприємців. Якщо ж вони не будуть їх усувати, тоді складатимуть акти і штрафуватимуть. В департаменті архітектури обіцяють реагувати і на звернення від хмельничан.

Каратимуть підприємців також за самовільно влаштовані вивіски. Їх власник має демонтувати за власні кошти. Якщо ж цього не буде зроблено, то демонтаж проведе управління архітектури. Але підприємець буде змушений у судовому порядку відшкодувати кошти.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ольга Суховирская

    Якщо коментар не подобається тут видаляють
  • Ольга Суховирская

    Створили самі проблеми , щоб заробити на вивісках
  • Vadim Poplavskiy

    Ось світлові носії заборонити б взагалі для вивісок. Це ж не Лас-Вегас, місто має освітлювати вуличне освітлення, а не вивіски.
  • Вадим

    Краще би за толкучку взялись, це дійсно сором міста в самому центрі. В жодній країні Європи такого немає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up