Новий рейтинг українських міст: яку сходинку посів Хмельницький

Новий рейтинг українських міст: яку сходинку посів Хмельницький
Фото - Зручно Тревел
  • Як мешканці оцінили свої міста?

  • В опитуванні вони давали бали за красою, унікальністю та комфортом.

  • Яке місце серед 24 учасників посів Хмельницький?

Хмельницький увійшов до п'ятірки найкращих міст України. Такі дані опублікував Міжнародний Республіканський Інститут за результатами досліджень Соціологічної групи “Рейтинг”. 

Її фахівці у квітні-травні 2021 року опитали мешканців в 24 населених пунктах. Вивчали рівень задоволеності якістю життя та сферою послуг.

Рейтинг складали за 22 показниками. Серед них - оцінка місцевої влади, відчуття безпеки, якість комунальних та гуманітарних послуг, розвиток інфраструктури. Окремий розділ присвятили емоційному сприйнятю міста - красі, доглянутості, розвитку, комфорту та екології.

Відео дня

Вінниця на першому місці

Опитування показали, що найбільше своїм містом задоволені вінничани. Якість життя в ньому оцінили на 3,6 бала за 5-бальною шкалою. Найнижчу оцінку від жителів отримав Херсон - всього 2,7 бала.

Хмельницький з результатом 3,3 бали посів п'яте місце.

Повний рейтинг українських міст за оцінками мешканців:

Вінниця - 3,6

Луцьк - 3,3

Івано-Франківськ - 3,3

Чернігів - 3,3

Хмельницький - 3,3

Маріуполь - 3,3

Харків - 3,2

Тернопіль - 3,2

Черкаси - 3,1

Львів - 3,1

Кропивницький - 3,1

Сєвєродонецьк - 3,0

Ужгород- 3,0

Одеса - 3,0

Житомир - 3,0

Рівне - 2,9

Суми - 2,9

Київ - 2,9

Дніпро - 2,9

Запоріжжя - 2,9

Полтава - 2,9

Миколаїв - 2,8

Чернівці - 2,8

Херсон - 2,7

Позитивні оцінки - за більшістю показників

Дослідження показали - більшість хмельничан вважають, що місто розвивається у правильному напрямку. Таку думку підтримали 75% його мешканців. Водночас лише 26% жителів можуть сказати теж про справи в Україні.

У Хмельницькому найкраще оцінили діяльність місцевої влади. За цим показником місто посіло перше місце. Про роботу міського голови позитивно відгукнулися 87% хмельничан, про міську раду - 76%.

Найгірші оцінки отримали мери Сєвєродонецька, Полтави та Чернівців. Схвалення їхньої роботи коливаються в межах 25-33%.

Красивий чи посередній?

За показником краси Хмельницькому дісталося дванадцяте місце, за рівнем доглянутості - шосте. Економічний розвиток хмельничани оцінили на четверту сходинку рейтингу. За цим показником Хмельницький випередив Дніпро, Одесу та Київ.

За шкалою настрою хмельничани назвали місто радісним на 0,9 бала. З цим результатом Хмельницький став восьмим. Найбільш радісним виявився Івано-Франківськ, а депресивними - Миколаїв, Запоріжжя та Херсон.

Попри високі оцінки більшості сфер життя, містяни вважають Хмельницький посереднім містом - у рейтингу унікальності він аж вісімнадцятий. Найунікальнішою стала Одеса, а на останній сходинці опинилися Суми.

За емоційним сприйняттям хмельничани поставили місту наступні бали (у шкалі від -2 до 2 балів, де -2 є негативною оцінкою, 2 - позитивною):

Красиве 1,8

Доглянуте 1,1

Сучасне 1,1

Економічно розвинене 0,3

Тихе 0,7

Екологічно чисте 0,4

Радісне 0,9

Розквітаюче 1,1

Унікальне -0,1 (містяни оцінили Хмельницький як посереднє місто).

Задоволені парками, однак парковок бракує

Результати опитувань порівняли з оцінками за шість останніх років. На думку містян, за цей час у Хмельницькому суттєво покращився стан парків та скверів, екології, вуличного освітлення та сфери торгівлі. Також місто стало доступнішим для людей з інвалідністю.

Незначні покращення хмельничани помітили у наданні послуг опалення та вивезення сміття, стані дворів та прибудинкових територій, діяльності поліції.

Однак, з 2015 року не змінилася задоволеність послугами водопостачання, станом доріг та тротуарів.

Оцінки транспортної інфраструктурою міста та послуг паркування при цьому стали нижчими.

Як опитували

Соціологічна група “Рейтинг” проводила дослідження в містах 24 обласних центрів України (включаючи Маріуполь у Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області). Опитування проводили шляхом особистих інтерв'ю з 19 196 жителями України віком від 18 років.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up