Обігрівачі замість батарей. В «Теплокомуненерго» пояснили, чому хмельничани мерзнуть в квартирах

Обігрівачі замість батарей. В «Теплокомуненерго» пояснили, чому хмельничани мерзнуть в квартирах
  • Хмельничани жаліються на холод в домівках. Кажуть, в деяких кімнатах температура падає до 14 градусів.
  • Тепловики розводять руками і переконують, що в більшості випадків винні старші по будинку, бо самі «скручують» подачу тепла для економії.
  • Щоб не мерзнути взимку експерти радять утеплюватись або ж без кінця доводити в судах, хто правий.

- Холод собачий – зранку 14 градусів. У квартирі двоє маленьких дітей. Гріємось каміном, вище 18 квартиру так і не вдається прогріти. І так в кожній кімнаті, - скаржиться хмельничанка Надія Нерубенко. - Чому так – незрозуміло. Балкон засклений, є пластикові вікна.

Молода мама проживає на п’ятому поверсі малосімейки, що на Інститутській 16/1. Будинок не утеплений. Розповідає, що зранку стовпчик термометра в квартирі показував 14 градусів. Гріються каміном.

«За таку ціну в квартирі має бути Африка»

Відео дня

Будинок Надії Нерубенко обслуговує «Південно-Західні тепломережі». Жінка залишила на сайті «Теплокомуненерго» скаргу на те, що в квартирі холодно. А таких звернень десятки. Люди скаржаться на те, що батареї слабенько гріють. Кажуть, температура повітря в квартирах ледь сягає 14-16 градусів.

Хмельничанка Ольга Шевченко мешкає у будинку №30 на Панаса Мирного. Сім’я має централізоване опалення. Жінка не розуміє, за що платить гроші, адже в квартирі холодно. Особливо останніх кілька днів.

- Маємо трикімнатну кутову квартиру. В дитини у кімнаті 14-15 градусів, в інших – 17-18, але все одно холодно. Платимо за опалення 1600 гривень. Рахую, що за таку ціну в нас має бути в кімнатах Африка. Відколи почались сильні морози, в нас температура не сильно піднялась, - каже хмельничанка.

Ольга перебуває у декретній відпустці, батько - на пенсії. Змушені були оформити субсидію. З такими тарифами на комуналку пластикових вікон дозволити собі не можуть.

«Хочуть зекономити і перекривають лічильник»

На сайті «Теплокомуненерго» рясніє від таких звернень. Але комунальники кажуть,що причини холодних квартир можуть бути різні. Не виключають і те, що старші по будинку просто «прикручують» подачу тепла. Виходить, комусь аж пече, інші ж змушені грітись електрикою.

Раніше ті, в кого температура була нижче норми, могли розраховувати на перерахунок. Помешкання на прохання заявника мала обстежувала спеціальна комісія, за висновками якої мешканці могли вимагати перерахунку нарахувань за компослуги.

Зараз ж відповідальність переклали на старших по будинку. А тарифи нараховують по допустимій нормі – 18 градусів. Мешканці платять те, що «накрутить» лічильник. 

На сьогодні загальнобудинковими лічильниками на тепло забезпечені 100% багатоповерхівок. Принаймні, так переконують тепловики. Перекриття подачі тепла можуть проводити лише працівники "Теплокомуненерго". За лічильник в кожному будинку відповідає конкретна людина, яка й має до нього доступ. Старші по будинку, як їх називають, частенько самі регулюють подачу тепла в ручному режимі. Через це в якомусь під'їзді чи квартирі тепліше, десь - прохолодніше. Починають "сипатись" скарги.- Старші по будинку часто хочуть зекономити і перекривають лічильник. Люди вже кричать нам, щоб ми щось зробили, щоб старший по будинку не втручався в систему опалення. Звісно, він не має права. Але ми не маємо впливу, - пояснює начальник МКП "Теплокомуненерго" Володимир Скалій. – Раніше нас могли звинуватити в тому, що ми недогріваємо. А зараз ж встановлені графіки. Ми тільки виставляємо рахунки згідно показників, ні копійкою більше. Якби ніхто не втручався в систему опалення, було б нормально. От колись не було пластикових, утеплювали вікна ватою. Тому мешканці і самі мають дбати про тепло.

Скільки градусів має бути в квартирі

Тариф, за яким нараховують плату за тепло, розрахований на 18 градусів. Саме це  допустима норма, яка може бути в приміщенні. Для кутових кімнат - це 20 градусів. Існують показники температур для житлових приміщень відповідно до ДСТУ. Все залежить від пори року. Тому температура в оселі має бути:

Холодний період (8 градусів і нижче)

Жилі кімнати: оптимальна - 20-22, допустима - 18-24

Кухня, туалет: оптимальна - 19-21, допустима - 18-26

Ванна, об'єднаний санвузол : оптимальна - 24-26, допустима - 18-26

Теплий період ( за вікном вище 8 градусів)

Жилі кімнати: оптимальна - 22-25, допустима - 20-28

Температура в оселі може залежати від багатьох факторів. До прикладу, враховується те, чи утеплені підвали, не дме з горища, від поверховості будинку. До слова, найбільше тепла «з’їдають»  мешканці малоповерхових будинків. Окрім того, впливає і те, який це будинок. З утепленим пінопластом проблем найменше, у цегляних тепло практично не затримується.

Хмельничани в разі проблем можуть писати звернення на сайті "Теплокомуненерго" або ж телефонувати на диспетчерську службу 15-57.

Мешканцям, будинки яких обслуговує КП "Південно-Західні тепломережі" слід телефонувати на 2-50-02, 67-18-23 або ж 050-436-61-25, 067-383-55-79.

«Догріватись самим або йти по судах»

Сергій Свистюк, експерт з енергоефективності

- Не розумію, як можна "скручувати" але, принаймні, кожен будинок, якщо має лічильник, може відслідкувати - чи дотримується теплопостачальна організація температурного графіку подачі теплоносія. Такі графіки мають бути на кожному об'єкті. Якщо графік витримується, а в квартирах холодно, значить справа в самому будинку - мережі, стінах, вікна.  Якщо температура теплоносія нижча від графіку - може бути декілька варіантів вирішення питання: утеплюватись, догрівати самим або без кінця доказувати в судах, хто правий. Який з цих варіантів обирає власник - це вже його справа. Що робити в таких випадках – можу рекомендувати провести енергоаудит таких будівель і все проясниться з допомогою розрахунків. Від місцевої влади тут не залежить нічого. Ми все більше говоримо про те, що власник має отримати якісну послугу. Дотримання температурного графіку - це якісна послуга. Лічильник - це прилад, який допомагає відслідкувати температуру в будь-які проміжки часу, в нього є пам’ять, як мінімум за останній рік, а то і три роки. Якщо власники самостійно зменшують подачу теплоносія у свій будинок, то при чому тут місто?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наташа

    З відповідальними дійсно важко боротися. Кілька років у квартирі було холодно, незважаючи на зовнішнє та внутрішнє утеплення, пластикові вікна. А найстрашніше _ з'явилася цвіль,з якою важко боротися і яка дуже небезпечна. Постійно хворіла дитина, сама заробила астму. Причиною всього було скручування подачі тепла відповідальним пенсіонером. І комісію визивали, не раз мали розмову з ним , але все марно. Терпець увірвався. Разом із сусідом зрізали замок, повісили інший і самі знімаємо показники, а їм сказали, що замок зняли майстри з Теплокомуненерго ,так як багато скарг. Стало у квартирі набагато тепліше, а різниця в оплаті сягала всього 60 грн минулої зими.

    Показники повинні знімати працівники Теплокомуненерго!Чому є контролери в Енергозбуті, а тут нема. Це їхня робота, та й плотимо немалі гроші. Не мовчіть та не мерзніть! Скручувати подачу тепла протизаконно!

    Володимир Савчук reply Наташа

    Правду кажете !!! Хай за лічильниками дивиться теплокомуненерго ! це їхня робота !
  • Володимир Савчук

    Так воно і є. АЛЕ ТАК БУТИ НЕМАЄ !!! А при цьому платити за опалення треба ОГОГО! скільки. Люди звоніть в міську раду. На сайті в них повно всяких телефонів. Хай нарешті розберуться з тими, хто скручує. Бо я так поняв , що само теплокомуненерго з ними нічого зробити не може. То хай вже їм поможуть вишестоящі органи !!! А той що в статі каже утеплятися то ми вже все утеплили, вікна пластікові вставили , то нам що ще дуйчика за свої гроші треба купляти бо ті скручують тепло???  Вон на сторінці теплокомуненерго люди пишуть, що будуть визивати народний контроль і 1+1. Так і треба. А що робити !!! Хай всі газети і канали про це говорять, бо ті, що скручують тепло вже дістали.

    Юрій Коновалов reply Володимир Савчук

    Згоден, хай люди не мовчать. Бо будуть сидіти мерзнути при 15 градусах, тільки шоб не платити багато. Ми платимо за послуги захмарні суми, то хай ці послуги дійсно надаються якісно
  • Tatiana Askerova

    В неділю температура у одній кімнаті +14,2. а в іншій 15,6. Викликала комісію, але вже 2 день немає. Як тільки посипались звернення батареї стали гарячі, але температура не в  межах норми.
  • Igor Klepa

    В статті експерт Сергій Свистюк каже: “Якщо ВЛАСНИКИ самостійно зменшують подачу теплоносія у СВІЙ будинок, то при чому тут місто?”

    Шановний експерт, йдеться про багатоповерхівки, в яких сотні власників помешкань. І зменшують подачу теплоносія не всі власники, а лише один власник однієї квартири, який має ключі від теплового лічильника. Після чого, умовно кажучи, до однієї частини будинку тепло доходить, а до іншої – ні. Ті, кому тепла вистачає, не хочуть слухати тих, до кого тепло не доходить. І будинків з такими проблемами в місті багато! Саме тому цим питанням і повинна зайнятися міська влада.

    Договори ми укладаємо з Теплокомуненерго, то чому ми маємо бути заручниками якогось одного мешканця, в якого є ключі від лічильника? Хай лічильником займаються комунальники, і все буде в порядку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up