Обстріли спричинили повне відключення ЗАЕС від мережі: які наслідки можливі

Обстріли спричинили повне відключення ЗАЕС від мережі: які наслідки можливі
Фото ілюстративне
  • Вчені змоделювали карту ймовірного поширення радіації.

  • Місцева влада Запоріжжя провела нараду щодо підготовки до евакуації.

Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, 25 серпня відбулося повне відключення станції від енергомережі. Вперше в історії. 

Як повідомили в НАЕК «Енергоатом», двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час російських обстрілів. Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі.

Зауважень до роботи автоматики і систем безпеки, акцентували в  «Енергоатомі», наразі немає.

Відео дня

Енергосистема України поки що забезпечує власні потреби АЕС в електроживленні через лінію зв’язку ЗАЕС – Запорізьку ТЕС. Співробітники станції ведуть пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

 

Нагадаємо, 18 серпня в «Енергоатомі» підкреслили, що зупинка роботи Запорізької АЕС окупантами наблизить сценарій радіаційної катастрофи.

«Через відключення генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи на найбільшій атомній електростанції Європи – Запорізькій АЕС», - пояснили.

 

До слова, місцева влада Запоріжжя вже провела нараду щодо підготовки евакуації на випадок вибуху на Запорізькій атомній електростанції.

«Ми маємо чітко розуміти свої можливості. Оскільки у разі реальної небезпеки від дій російських загарбників вже не буде часу міркувати, необхідно буде чітко дотримуватися попередньо затвердженого плану дій. Все та всі мають працювати, як єдиний механізм», - зазначив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

 

Зазначимо, що 17 серпня вчені Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України змоделювали карту поширення радіації у випадку аварії на ЗАЕС.

За погодніх умов, які спостерігаються останні кілька днів, у випадку аварії на станції, радіоактивне забруднення перш за все торкнулося б Києва, Луганської та Донецької областей, а також всієї України. Зачепило б і сусідні Білорусі, Польщу, країни Балтії.

 

 

Нагадаємо, окупанти обстріляли та захопили Запорізьку АЕС ще 4 березня. Персонал на станції залишився українським. У липні стало відомо, що росіяни загнали техніку  з боєкомплектом до машинної зали енергоблоку ЗАЕС. 

5 серпня росіяни влаштували провокацію та двічі обстріляли територію електростанції, яка перебувала під контролем окупантів. На ситуацію відреагував Євросоюз, засудивши ведення росією військової діяльності з території довкола АЕС.

8 серпня Україна звернулася до ООН та МАГАТЕ з проханням скерувати безпекову місію на Запорізьку АЕС. Проте на початку серпня в МАГАТЕ заявили, що ситуація на АЕС вийшла з-під міжнародного контролю.

24 серпня Володимир Зеленський наголосив, на тому, що місія МАГАТЕ має якнайшвидше взяти під постійний контроль ситуацію на Запорізькій АЕС. росія ж має без будь-яких умов залишити станцію та припинити ядерний шантаж.

Та російська сторона усі звинувачення в тероризмі відкидає й твердить, що обстріли нібито здійснюють українські військові. При цьому вона відмовляється від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.

25 серпня з’явилася інформація, що МАГАТЕ планує домовитись про те, аби  відвідати ЗАЕС до 5 вересня.  На станцію планують приїхати як ядерні фахівці, так і фахівці з безпеки та охорони.

Зазначимо, 25 серпня також стало відомо, про припинення після ворожого обстрілу електропостачання в окупованому росіянами Енергодарі, де розташована ЗАЕС. Мелітополь, Херсон та деякі населені пункти Херсонщини також були знеструмлені.

О 21.16 у МАГАТЕ повідомили, що на Запорізькій АЕС відновили з’єднання із енергосистемою України, але 6 енергоблоків залишаються відключеними.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up