Калій йодид у Хмельницькому: чи достатньо його є і де роздають

Калій йодид у Хмельницькому: чи достатньо його є і де роздають
  • У випадку радіаційної аварії людям необхідна йодна профілактика.
  • У Хмельницький вже доставили таблетки калій йодиду. 
  • Кому він потрібен і як можна отримати?

Запорізька атомна електростанція перебуває під контролем росіян. Об’єкт періодично перебуває під обстрілами, а українські експерти кажуть про готування провокацій з боку окупантів. Саме тому є ризик виникнення радіаційної аварії. Через це держава надала медзакладам України калій йодид. Саме цей препарат є профілактичним у випадку небезпеки.

Мешканцям Хмельницького мають роздати понад 35 тисяч таблеток

У Хмельницький таблетки калій йодиду доставили близько двох місяців тому. Відтоді препарат передали на амбулаторії міста. Про це розповіла директорка міського ЦПМСД №1 Валентина Гесаль. За її словами, центр отримав 12 тисяч таблеток. Директорка каже - цього не достатньо. Мовляв, лише кількість дитячого населення становить майже 25 тисяч. Чи будуть отримувати ще надходження від держави - наразі не знають. 

Відео дня

Директорка ЦПМСД №1 розповідає, що калій йодид роздають сімейні лікарі, педіатри і терапевти. Препарат отримують ті, хто заключив із медиками первинної ланки декларацію. Доза препарату залежить від віку людини. 

Також за отриманням препарату до міського центру первинної медико-санітарної допомоги №1 зверталися особи з-поміж внутрішньо-переміщених. Валентина Гесаль каже, що це ті люди, які проживають в центрі соціальної підтримки та адаптації на Житецького. Керівництво закладу має скласти перелік осіб, вікова категорія яких підпадає під прийом препарату. 

Загалом мешканцям Хмельницької тергромади мають роздати понад 35 тисяч таблеток калій йодиду. Про це повідомляв міський голова Олександр Симчишин у своєму Telegram-каналі.

Кому і скільки потрібно калію йодиду та як він діє

МОЗ України опублікувало рекомендації щодо прийому калію йодиду. Його призначають людям, які молодші 40 років. А саме:

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду. Фахівці кажуть: оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням “хмари” та через 6 годин після. 

Також у МОЗ розповіли, як діє калій йодид. Він виконує тимчасову блокаду функції щитоподібної залози. Наголошують, що одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров'я дітей та дорослих. Разом із тим, приймання препарату протягом тривалого часу підвищує ризик зниження функції щитовидки. 

Читайте також: Популярні лікарі Хмельницького: склали рейтинг за 7 спеціальностями

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (41)
  • Валентина Греля

    Вчора замовила на сайті і сьогодні купила в аптеці. Заходьте періодично на tabletki.ua
  • Milki Wey

    Сімейний лікар видає
  • Тетяна Бабій

    Для чого той калій йодид скупляти, там треба випити одну таблетку, лише одну. В одній таблетці калію йодиду така доза йоду, як в 500 таблетках йодомарину, це до прикладу. Це пишу, щоб люди хоч трішки зрозуміли, що це не вітаміни. До того є протипоказання.
  • Юлія Діхтярук

    Немає ніде

keyboard_arrow_up