Омолодження на мільйон: навіщо дерева перетворюють в обрубки і куди дівають дрова

Омолодження на мільйон: навіщо дерева перетворюють в обрубки і куди дівають дрова
  • У Хмельницькому повним ходом йде "чистка" дерев. Третій тиждень на Грушевського обрізають гілки на липах і каштанах.
  • На це комунальному підприємству дали більше мільйона гривень.
  • Кому робітники заважають і що не подобається екологам 

 

У старих дерев обрізають всі гілки, залишаючи лише обрубки. Так омолодили насадження на Інститутській, зараз вже працюють в центрі - на Грушевського. 

До кінця року мають зрубати гілля на Володимирській, Гальчевського (біля школи №8), Заводській, Будівельників і Староміській (від Кам’янецької до парку Чекмана).

Незручності для водіїв

Відео дня

На період проведення робіт рух на ділянці перекривають. І поки комунальники трудяться, десятки автомобілів стоять у заторах. А щоб уникнути тягучки, їдуть через майдан. Про це vsim.ua писали ще два тижні тому. 

- Чого зранку я маю стояти на Пушкіна 15 хвилин, а потім ще об'їжджати по Толстого? Вони перекрили дорогу спочатку на три дні, потім ще на два, - жаліється водій Анатолій Слісарчук. - У нас в центрі і так не досконала транспортна мережа, а тут ще й рубають в години пік. 

Жодного протоколу за порушення правил дорожнього руху тоді на порушників не склали. Водії жалілися, що роботи комунальникам варто виконувати вночі, щоб не створювати проблеми на дорогах. Але такий варіант в міській раді відразу відкинули. 

 - За технікою безпеки такі роботи не можна виконувати вночі. Як і в дощ. Щодо вихідних, то інколи омолодження проводять в суботу. В неділю вигнати людей на роботу ми не можемо, - пояснив «ВСІМ» заступник міського голови з питань ЖКГ Анатолій Нестерук. 

На зарплату і амортизацію 

Із міського бюджету на омолодження дерев у 2016 році виділили 1,35 мільйона гривень. Усі роботи виконувало комунальне підприємство по зеленому будівництву та благоустрою міста. 

На що пішли майже півтора мільйона? А на заробітну плату комунальникам, амортизацію техніки, паливно-мастильні матеріали і сплату податків. У міській раді навіть думати не хочуть, аби роботи виконував хтось інший. Аргументують це можливістю контролю над процесом роботи. Щодо кошторису, то управлінці кажуть, що виділених коштів навіть замало. За словами заступника мера, наступного року на омолодження можуть виділити ще більше коштів.

- Озеленення міста, це парафія саме цього комунального підприємства. Чому наше підприємство? А навіщо нам, щоб незрозуміло хто, припустимо із Чернівців, приїхав омолоджувати дерева, і покалічив їх. - говорить Анатолій Нестерук. – А виділених коштів, як на мене, ще замало. На деяких вулицях по 15 років не омолоджувалися дерева. Тому і 10 мільйонів було б куди витратити.

Previous Next

Гроші на кисень і красу

Зрізати дерево, аби те стало зеленішим. Саме таку мету має омолодження. Проводити його можна весною, поки дерева не пустили бруньки. Також це можна робити восени, коли почало опадати листя.

 - Можна сказати, що ми проводимо капітальний ремонт зелених насаджень. Робимо це, щоб збільшити зелену масу. Підчищаємо дерева для того, щоб з’явилися нові пагони і нове листя. Це дає їм змогу виробляти більше кисню. Та й саме дерево від омолодження проживе довше, - розповідає «ВСІМ» головний інженер комунального підприємства  із зеленого будівництва і благоустрою міста Валерій Юрін.

Для опалення адмінбудівель 

Після обчищення дерева стають майже голими. Зрізані гілля на сміття не викидають. Більш дрібне відвозять на КП «Спецкомунтранс». Там його обробляють на спеціальній дробильній машині. В подальшому деревину використовують для опалення адмінбудівель комунальних підприємств.

До прикладу,на ділянці Грушевського від Пушкіна до Володимирської обчистили 43 дерева. З них на «Спецкомунтрнас» вивезли 28 складометрів дрібного гілля (це близько 20 кубометрів). Ще 7 кубометрів деревини забрали не КП із зеленого будівництва і благоустрою міста. Його теж використовують для опалення.

"Я помітила, не обробляють"

Людмила Казімірова, спеціаліст «Подільського екологічного товариства»

 - Нещодавно завершили омолодження на вулиці Інститутській. Там зробили досить гарно. Залишили достатню кількість крони і гілок. Взагалі омолодження потрібно робити з молодого віку дерев. У нас так не робиться. У нас раз, і зробили. Потрібно було починати років 20 тому. Потім з певною періодичністю омолоджувати постійно. А коли такі старі дерева обрізають, нічого хорошого в тому немає. Тому велика ймовірність, що ці дерева можуть загинути. Дочекаємося весни, й побачимо. І їх, як я помітила, не обробляють. Місця зрізів замазати спеціальним розчином, щоб туди не потрапила волога чи якісь хвороби. А обробляти потрібно. Особливо в такий вологий період, як зараз. По місту є велика кількість сухих гілок, які чомусь не ріжуть. Щодо Грушевського, то потреби омолодження там я особисто не бачу. Кількість тіні набагато зменшилася. Тому нічого хорошого в тому немає. Хіба в тому була якась технічна потреба. До прикладу, гілля закриває лінію електромережі чи інше.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Апін

    а не простіше було б продати дерева?  

    і заробити можна і навіть на лазню комунальну кинути. Чого журналісти не напишуть про лазню її відколи ремонтують і всьо нікак
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up