Підробляли медичні довідки: на Хмельниччині викрили злочинну групу лікарів

Підробляли медичні довідки: на Хмельниччині викрили злочинну групу лікарів
Світлини зі сторінки Офісу Генпрокурора
  • Лікарі та їхні спільники виготовляли документи та медичні довідки.
  • Вартість «послуг» коливалася від 2 000 до 10 000 доларів.  
  • За результатами обшуків правоохоронці вилучили у медиків понад 7 млн грн.

Злочинну схему організував голова лікарської комісії одного з медзакладів регіону. Причетними до неї були керівництво лікарні, різні лікарі за фахом – анестезіолог, онколог, хірург, дерматолог, ортопед-терапевт, медсестра та шестеро довірених осіб.

За певну винагороду вони надавали «послуги» з підготовки та видачі медичних документів, оформлення фіктивних історій захворювань та сприяння в отриманні груп інвалідності, що надавало можливість ухилитися від військової служби та виїхати за кордон.  

Про це інформує начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель.

Відео дня

Суми винагороди коливалися від 2 000 до 10 000 доларів США в залежності від пакета документів.

«Клієнтів» підшукували шестеро довірених осіб медпрацівників, збирали їхні особисті документи для подальшої передачі «в роботу».

Посередником між лікарями та пособниками виступала медсестра. За 100 доларів США в день вона реєструвала отримані документи, відповідала за отримання та передачу грошей організатору незаконної схеми.

Під час  оперативно-слідчих заходів правоохоронці задокументували понад 100 фактів одержання неправомірної вигоди на суму більше ніж 300 тисяч доларів США.

У четвер, 20 квітня, правоохоронці затримали голову лікарської комісії, медсестру та одну з довірених осіб одразу після отримання та розподілу ними 4 600 доларів США. Хабар вони отримали за виготовлення медичних документів й оформлення фіктивної історії хвороби для встановлення 2-ї групи інвалідності. Такий пакет документів надалі дав можливість безперешкодно виїхати за кордон особі призовного віку.

За результатами обшуків в службових кабінетах, за місцем мешкання фігурантів та у їхніх авто правоохоронці вилучили гроші в національній та іноземній валютах загальною сумою понад 7 млн грн, резюмують в офісі Генпрокурора. 

Наразі вирішують питання щодо оголошення затриманим та іншим учасникам злочинної групи про підозру за статтями про прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, зловживання впливом та незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Слідство триває за процесуального керівництва Хмельницької обласної прокуратури.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (44)
  • Людмила Гончарук

    А в Теофіполі то що не так само?
  • Tania Zhmurovska

    Ну нехай тепер ще всіх  хто на группі викликають на перекомісію,ще слідуючі зароблять
  • IGOR

    Такие комиссии - абсолютно все, без единого исключения. Но их годами держат и будут держать дальше, потому, что там круговая порука, а то, что в новости это или показательное шоу для рядовых обывателей (по типу облав на игровые автоматы) или не поделили деньги, вот и всё... А реальные инвалиды ходят годами и доказывают, что у них не отросла нога-рука или что-то ещё. Но ничего, когда-то такая беда обязательно придёт и в дом сотрудников этих комиссий и их деньги на крови и слезах людей им не помогут...
  • Валентина Дудар

    Інваліди істинні не мають групи, бо не мають за що її купити. Всі групи інвалідності куплені, в нас  все так , і на роботу в лікувальні заклади так само беруть. А як не заплатиш, то завжди будеш чужим серед своїх, і це в нас, в Хмельницькому

keyboard_arrow_up