Осінній призов 2019: хто піде до армії та що світить “ухилянтам”

Осінній призов 2019: хто піде до армії та що світить “ухилянтам”
Фото ілюстративне
  • Із жовтня на Хмельниччині стартує осінній призов на строкову службу. 
  • Мають набрати 590 солдатів. 
  • Куди відправлятимуть служити та чому не варто ухилятися, дізнавайтеся в матеріалі.

Із жовтня по грудень в Україні пройде осінній призов на військову строкову службу. Не омине він і хмельничан та жителів регіону. До лав української армії планують призвати 590 солдатів, 170 із самого міста, інші з регіону. Це значно менше, ніж під час весняного призову. Тоді до армії пішли 740 хмельничан. Військові комісари кажуть, що відберуть кращих із кращих. Юнаки нібито самі рвуться до армії та й кількість призовників мала у порівнянні із загальною кількістю юнаків призовного віку на Хмельниччині. Загалом їх 24 тисячі. Із них 9 тисяч мають відстрочку, у зв’язку із навчанням у ВУЗах.

Перша відправка буде вже 7 жовтня. Тоді до навчального центру поїде 201 солдат. Наразі ж районних та обласному комісаріаті готуються до напливу охочих. Буде їх багато, адже не залежно від того, чи прийде юнакові повістка чи ні, після указу президента про початок осіннього призову до військкоматів мають з’явитися всі хлопці віком від 20 до 27 років для уточнення своїх даних. 

Служитимуть в армії 1,5 роки. Для тих, хто має вищу освіту, служба буде менш тривалою. Вони топтатимуть берці лише 9 місяців.

Відео дня

Де служитимуть 

Цьогорічний осінній призов відправить юнаків із Хмельниччини на службу в різні  військові структури. Зокрема, до Збройних сил України піде служити 365 хмельничан. До Національної гвардії - 175 солдатів. На службу в прикордонній структурі відберуть 25 юнаків. Ще 25 підуть до транспортного забезпечення військ.

На першому тижні призову юнаків відправлятимуть лише в навчальні центри ЗСУ. Перші три місяці служби пройдуть лише там. Такі центри є в Десні, Василькові, Старичі, Кам’янець-Подільському, Житомирі. 

  • На другому тижні будуть уже набори в інші відомчі структури (Нацгвардія, ДПСУ). Ці призовники спочатку прибуватимуть у військову частину, після того у навчальний центр, - розповідає заступник начальника відділу комплектування та призову Хмельницького обласного військового комісаріату 

Після навчальних центрів солдати підуть служити в різні військові частини, відповідно до потреб. 30 % призовників служитиме на території Хмельницької області. Всіх інших розподілять по території України. 

Військовий комісар обіцяє, що в зону бойових дій хлопців не відправлять. 

  • Зараз у нас війна на Сході. Тому ми розуміємо хвилювання призовників і їхніх батьків. Ми можемо запевнити, що хлопців в зону ООС хлопців не відправлять. Це абсолютна неможливо, - наголосив Микола Голик.

 Які пільги матимуть

Громадяни України призвані на строкову військову службу мають право на реалізацію соціальних гарантій від держави.

 А саме: 

  • При призові їм виплачується грошова допомога у розмірі 2-х прожиткових мінімумів (з 1 січня 2019 в сумі це 3872 гривень); 
  • щомісячне утримання на особисті потреби (154-245 гривень), залежно від звання і посади; 
  • при звільненні в запас вихідна грошова допомога в розмірі 8 місячних окладів (від 1232 до 1960 гривень); 
  • надається відпустка 10 календарних днів; 
  • строк служби рахується в стаж роботи; 
  • зберігається робоче місце; 
  • зберігається житлове приміщення;
  • право на безоплатний проїзд у громадському транспорті.

Кого “відсіють”

Військові комісари запевняють, що на військову службу братимуть лише тих, хто дійсно цього хоче. Однак ретельно перевірятимуть стан здоров’я та психологічну стійкість. 

  • Є такі юнаки, які дійсно хворіють. Ми з проблемами здоров’я  нікого брати не будемо. На перших етапах призову йдуть такі хлопці, які дійсно бажають служити, які здорові і патріотично налаштовані. У нас був такий призовник, який за станом здоров’я підходив лише для забезпечення навчальних підрозділів, а не для реальної служби, хоча дуже хотів. Три рази він був у нас на призовному пункті і таки пішов служити. Вже командир відділення, - пояснює військовий комісар. 

Наразі основні причини відмови у проходженні військової строкової служби зафіксовані на попередніх призовах це:

  • сколіоз;
  • плоскостопість;
  • поганий зір;
  • серцево-судинні захворювання;
  • гастрит. 

Хто має право на відстрочку 

Також військовий комісар розповів, що є категорії призовників, які мають право на відстрочку. Вона надається призовникам за рішенням районної призовної комісії. 

Основні причини для відстрочки: стан здоров‘я, здобуття освіти, продовження професійної діяльності. Перелік причин для відстрочки дуже великий. Проте скористатися правом на відстрочку від строкової служби можна лише одноразово.

Відстрочку за сімейними обставинами надають, якщо призовник:

  • має на утриманні непрацездатних батька чи матір;
  • має на утриманні неповнолітніх непрацездатних родичів;
  • є одиноким батьком, який має на утриманні неповнолітню дитину; 
  • має на утриманні дитину до трьох років, або дитину старшу 3 років, яка виховується без матері;
  • має двох і більше дітей; 
  • має дитину з інвалідністю;
  • має дружину з інвалідністю; 
  • має вагітну дружину.

Також відстрочка може надаватися за особистим бажанням призовника із числа дітей сиріт. Якщо кілька синів із родини підлягають одночасному призову, один із них може скористатися відстрочкою. Також районна призовна комісія може надати відстрочку без бажання самого призовника, якщо він має на утриманні осіб, які залежать від його матеріального забезпечення. Відстрочка за станом здоров’я надається призовникам терміном на один рік, якщо на момент проходження комісії їх визнали тимчасово непридатними. Відстрочка для здобуття освіти надається для денної форми профтехосвіти до 21 року та для денної форми вищих навчальних закладів, включаючи аспірантуру та ординатуру. Також на відстрочку мають право студенти, які навчаються за кордоном. 

Відстрочка для проходження професійної діяльності надається: 

  • педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів;
  • медичним працівникам з повним навантаженням та медпрацівникам у сільській місцевості; священнослужителям; 
  • сільським, селищним, міським головам; 
  • особам, які мають науковий ступінь; особам із підозрою у вчиненні кримінального правопорушення.

Нагадаємо, за ухилення від призову на строкову військову службу передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. У військкоматах “ухилянтам” нагадують, що ухилення від служби їм загрожує до трьох років в’язниці. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Валентина Дунець

    Хотілось би щоб пояснили,чому беруть 19 річних юнаків без заяви їх та згоди на строкову військову службу?Яким законом це передбачено та яка стаття,на якій підставі,якщо призовний вік 20-27 років?
  • Юрій Петрович

    Є ті, що виїхали за кордон на навчання чи роботу, то їм теж слід зриватися і їхати на призовну комісію???

    За сімейними обставинами ( третя і остання)  найбільш поширені???
  • Zhanna

    автори, вчить рідну мову! не "плоскостопіє", а "плоскостопість"!
  • Віталій Малий

    весною було загострення погіршеня стану здоров'я, перехворів в дитинстві менінгітом, у лікарню не хотіли покласти поки в воєнкомат з головкужінням і слабкістю тиском не прийшов при тому що навчаюсь на ДЕнному!

    валерія reply Віталій Малий

    І в скільки тис грн чи дол  обійшовся мінінгіт? (уколи, капельниці, ліки, врачі, медсестри, харчування посилене??)

    Віталій Малий reply валерія

    Не знаю в скіль обішлось перехворів в дитинстві в 6 місяців, зупинка серця, відказ нирок, виразки по всьому тілу, і далеко не повний перелік наслідків менінгококцемії... + кожного року пачка таблеток.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up