Основне про повістки: як, хто і кому вручають

Основне про повістки: як, хто і кому вручають
  • Чи можуть вам вручити повістку в громадському транспорті?
  • Після повістки вас відразу відправлять служити? 
  • Зібрали відповіді на основні питання про повістки. 
  • Також дізналися про ситуацію з призовом на Хмельниччині.

Триває чергова хвиля загальної мобілізації. Хмельничан продовжують призивати до війська. Як ми вже розповідали у попередньому матеріалі, мобілізувати наразі можуть усіх військовозобов’язаних, але пріоритет надається людям з бойовим досвідом. Детальніше про загальну мобілізацію можна прочитати за посиланням. 

За інформацією обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у Хмельницькій області планові завдання проводяться в повному обсязі.  Зривів проведення заходів мобілізації не було. А охочих служити багато. 

Зібрали відповіді на найбільш поширені запитання про повістки: що потрібно знати про повістки, де їх можуть вручати у Хмельницькому і за які правопорушення.

Відео дня

Що потрібно знати про повістки?

Вручення повістки у більшості випадків означає направлення на військово-лікарську комісію і терцентр комплектування. Тобто це не завжди означає той факт, що людина обов’язково буде призвана на військову службу. Перед тим вона має пройти медичний огляд і військово-лікарську комісію.

Хмельничанам наголошують, що на сьогодні повістки можуть вручати будь-де. Законом не передбачені конкретні місця, де можна отримати повістку.

Для того, аби її вручити, для початку потрібно встановити особу. Втім, під час воєнного стану наявність документів при собі і так є обов’язковою умовою для кожного українця.

У Хмельницькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки пояснюють, хто і за яких умов може вручати повістки:

  • Повістку можуть вручити особисто в руки, за місцем проживання чи роботи.
  • За повістку можуть розписатись батьки, дружина, родичі. 
  • Повістку можуть залишити у дверях, кинути до поштової скриньки.
  • Українцям можуть вручати повістки на блокпостах, вулиці чи заправках. Законом це не заборонено. 

Хто може вручати повістки?

В умовах воєнного стану і під час загальної мобілізації хмельничанам можуть вручати повістки уповноважені особи:

  • працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
  • посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • співробітники поліції. 

Повістками “виховують” порушників

В Україні є факти, коли повістки вручають порушникам. Щоправда, як зазначав раніше радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, такі випадки не носять масового характеру, їх більше застосовують як дисципліну. В будь-якому випадку місця вручення можуть бути абсолютно різними. До прикладу, у сусідній Вінниці повістки вручали у кафе, ресторанах, на блокпостах і навіть в черзі на АЗС. Як повідомляло видання “20 хвилин”, зупиняли тоді і автомобілі таксі. А повістки вручали як водіям, так і пасажирам.

У Хмельницькому такі ситуації одиничні. “Під приціл” патрульним потрапляли лише порушники комендантської години. До слова, їм почали вручати повістки з 28 березня. Про це журналістці “ВСІМ” повідомила старший інспектор управління патрульної поліції у Хмельницькій області Вікторія Тимощук. 

  • У Хмельницькому патрульні видавали повістки лише за порушення комендантської години. На сьогоднішній  день вручено 25, - каже Вікторія Тимощук. 

Як додають в управлінні патрульної поліції, мова йде про повістки, які отримують порушники для проходження військово-лікарської комісії з подальшим оформленням до підрозділів Збройних сил України. 

Нагадаємо, раніше на вулицях Хмельницького теж затримували порушників. Проте тоді їх доставляли до відділень задля перевірки особи. 

Випадків з порушеннями не було 

В обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки не розголошують загальну кількість вручених повісток - це заборонено. Запевняють лише, що всі покладені завдання виконують в повному обсязі. Порівняно з іншими містами, порушників у Хмельницькому  не доводиться “виховувати” повістками. 

  • В нас не було зафіксовано таких випадків, коли за порушення закону вручали повістки. На Хмельниччині навпаки багато охочих вступити до війська. Були навіть бажаючі, які старші призовного віку. Часто телефонують на “гарячу” лінію і кажуть - хочу служити, чому мені так довго не телефонують, - розповідають у Хмельницькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 23 серпня.

Читайте також:

Захисник на псевдо Тамерлан розповів як поцілив у ворожий літак зі "Стінгера"

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Ирина Косметико

    Дивно якось. Самі пишуть що рашка вручає повістки в транспорті а в нас те саме можна? Пишуть рашка посилає на війну строчників і по 18 років хлопців а потім в нас статті загинув 18 річний загинув 20 річний... який воєнний досвід в 18 річного?
  • Микола Коваль

    Коли вже виженуть з військоматів жирних корупціонерів?Чи може таке комусь вигідно?Чому там не можуть працювати люди які пройшли пекло війни і втратили здатність воювати? Жіба вони не зможуть перекладати ті папірці?Але ж вони не будуть брати хабарів щоб когось сховати.А ці жирні пузачі хай би трохи пішли на іншу роботу.Від них військомат несе тільки витрати.Кожного разу тільки двері розширяй бо вже не влазять.Ми ж боремось з корупцією чи тільки вдаємо з себе що боремось?
  • Сергей Мигаль

    Вручити повістку і виписати то зовсім різні речі. Автор не відповів на головні питання. Кожний військовозобов'язаний приписаний то свого військомату. Відповідно повістку виписує военком а не будь хто...
  • Женя Махобей

    Чому за правопорушення?  захищати Батьківщину,це що виправна колонія.? Влада принижує людську гідність тих,хто  на передові,хто день і ніч на варті нашого з вами спокою, який вдається важкою ціною, втратою життя найкращих. Так що думайте,що пишите.Але для влади,какая разніца,немає нічого святого.

keyboard_arrow_up