Острів кохання у Хмельницькому: смітник чи місце для відпочинку

Острів кохання у Хмельницькому: смітник чи місце для відпочинку
Острів кохання у Хмельницькому. Фото vsim.ua
Недоступне місце для відпочинку посеред річки. Ним насолоджувалися ще в минулому столітті проскурівчани. Сучасний острів – місце для пияцтва та безкоштовний туалет. Добратися до нього складно. Та це не заважає відпочивальникам залишати тут купи сміття. Чи є майбутнє в острова, який 60 років тому облаштовували тисячі хмельничан, та що сьогодні діється у тих зелених хащах, дізнавалися журналісти «ВСІМ».

Острів кохання можна назвати своєрідною візитівкою Південного Бугу. Проїжджаючи міст над річкою, відокремлена частина суші привертає увагу. Як і напис про вік Хмельницького. Та все красиво лише ззовні. Ступивши на цю землю, можна жахнутися. Острів кохання чи острів-колиска… Все це файні найменування з народу. А на ділі – занедбаний шмат землі.

Як все починалось

Історики вважають, що острів тут був ще в XV столітті.  Тоді на ньому височів дерев’яний замок. Та стояв він там недовго. Його спалили монголо-татари. З часом цей острівець повністю затопило водою. Відновлювати його взялися в 1949 році. Тодішня міська влада вирішила спорудити грандіозну зону відпочинку.

Відео дня

За планом вона мала бути відокремлена від берега. На роботи щодо спорудження нового мосту, греблі та облаштування Бузького ставу і острова знадобилося майже сім років. Основні роботи виконувалися під час так званих «недільників». Як пише хмельницький історик Сергій Єсюнін, трудитися над реалізацію плану влади виходили по 8-10 тисяч містян.

Острів засадили деревами. До нього перекинули металевий місток, що давав змогу перейти на ділянку суші посеред Південного Бугу. На самому острові облаштували місця для відпочинку та купання.

Міст до острова в 1964 році. Фото з книги Сергія Єсюніна "Прогулянка Проскуровом".- Міст проіснував близько 10 років. Останнє фото із ним зроблене в 1964 році. Існують версії, що демонтувати його вирішили через декілька кримінальних випадків, які сталися прямо на мості, - розповідає «ВСІМ» краєзнавець, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, - На самому острові були дві алеї для прогулянок. Привабливим місцем для відпочинку місцина була ще у 80-их роках минулого століття. Чимало хмельничан запливали тули на прогулянковому катері.

Що є зараз

Старання місцян змарнував час. З роками про острів просто забули. За ним практично не доглядали. Зник місток. Та його відсутність не зупиняє любителів відпочити у незвичних місцях. Ви думали, що на острів ніхто не заглядає? Неправда. Тут частенько пиячать як влітку, так і взимку, коли дістатися до нього можна або на водному транспорті, або по гризі.

 Після себе люди залишають купи сміття. Його, звісно, ніхто не вивозить. Старе сміття поросло травою та сховалося від очей. Та «відвідувачі» регулярно дбають про новий дизайн. Пляшки від алкоголю, пластикові стаканчики, пакети, відходи від швейного виробництва… Тут можна надибати чимало цікавого.
Дерева посадили ще в 50-их роках ХХ століття.Та це не єдина біда острова. Старі і сухі дерева захаращують його і пройтися тут складно. Під ногами - не земля,  а прогнивші трава та старе опале листя. Прибирали острів волонтери із США ще в 2011 році. Та це вирішило проблему лише частково і на невеликий проміжок часу.

Навести лад на острові кохання  та підзаробити хотіли підприємці  в 2008-ому. Та вони, напевно, вирішили, що такий метод інвестування «кровних» не буде рентабельним. От і має Хмельницький прекрасне в перспективі місце для відпочинку посеред річки. Та час та бездіяльність роблять його захаращеною ділянкою землі розміром близько 10 гектарів.

Що може бути

Майбутнє острова кохання примарне. Хочуть навести порядок тут в поточному році. На 2016 рік  з міського бюджету навіть виділили кошти на його прибирання. Це – 60 тисяч гривень.

- Цих коштів має вистачити на обрізку сухих дерев та їх транспортування з острова. Все, що маємо зрізати, вже позначили екологи. Заберемо також сміття. Все це лише на перший погляд є простим та незатратним процесом. Але дерева тут досить величенькі. Думаю, що до робіт будемо залучати додаткових людей, - коментує «ВСІМ» директор комунального підприємства «Парки і сквери Хмельницького» Володимир Лукін.

За словами комунальника, обрізку дерев розпочнуть наприкінці літа. Транспортувати габаритний вантаж планують вже взимку, коли річка покриється кригою. Вивезти все по воді досить складно.

Обрізка та прибирання – єдине, що встигнуть зробити комунальники в 2016 році. На інше грошей не передбачено. Єдиний варіант – залучення інвесторів. В міськраді готові розглянути варіант із орендою острова приватниками.

- В місті є важливіші проблеми. Хоч ми й розуміємо, що на острові потрібно навести лад. Можливо, облаштуємо там пішохідну зону та встановимо лавочки. Ідеальним був би варіант із прокладанням містка. Та для цього потрібні інвестори. Якщо хтось зацікавиться, то ми відкриті до діалогу, - каже заступник міського голови Хмельницького Анатолій Нестерук.

Зросте небезпека 

Варіант із встановленням містка не дуже подобається рятувальникам. Свою позицію працівники аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Хмельницького, які слідкують за безпекою на пляжі, пояснюють дуже просто. За їхніми словами, відпочинок на острові буде небезпечним і може збільшити ризик загибелі на воді.

Мовляв, обов’язково з’являться відчайдухи, які будуть стрибати з нього у воду. А встежити за всіма необережними та частенько п’яними відпочивальниками досить складно.

Острів кохання – місце, яке б при розумному підході могло б стати візитівкою міста. Цього хочуть хмельничани. Навіть петицію зареєстрували. Електронне звернення до Симчишина вже набрало необхідну підтримку і міська влада зобов’язана дати відповідь на нього. Та із побаченого та почутого від комунальників можна зробити висновок: прибрати - то приберуть, а на більше поки неспроможні. Чекатимемо на чудо-інвестора, який відважиться вкласти кошти та зробити яскравий штрих в дизайні міста над Бугом.Сміття на острові багато.На місці стежки раніше була пішохідна доріжка.Гуляти на острові небезпечно. Гілки можуть впасти в будь-який момент.Ходити тут важко через зарослі та велику кількість повалених дерев.Купи старих та гнилих гілок не вивозять роками

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Історики вважають, що острів тут був ще в XV столітті.  Тоді на ньому височів дерев’яний замок. Та стояв він там недовго. Його спалили монголо-татари. З часом цей острівець повністю затопило водою. Відновлювати його взялися в 1949 році.



    До автора: Максиме, перед тим, як написати таку маячню - хоча б потрудіться проконсультуватися з істориками. Або не пишіть на ті теми, у яких не тямите.
  • PAL

    А может хватит думать про алкашей, да барыг, что бы они не дай Бог не убились. Пусть топятся. Думать надо про нормальных людей, которые могли бы проводить время на этом острове.

    Анонім reply PAL

    Кращеб зробили  там спортивні майданчики тренажерні, площадки для волейболу, баскедболу, для сьогоднішніх і майбутніх поколінь. Щось на зразок Київського Гідропарку!
  • Бакинська Бакинська

    Скоріше всього смітник, судячи по фото.Дякуємо журналістам, що підняли цю проблему. Будемо надіятись, що все ж таки місцева влада не закриватиме очей на проблеми острівця.

    Анонім reply Бакинська Бакинська

    та влада звертає увагу на те. що говорять люди і журналісти тільки перед виборами. може й тоді приберуть
  • Анонім

    "Транспортувати габаритний вантаж планують вже взимку, коли річка покриється кригою."

    Коли вони збираються транспортувати? В грудні, коли у нас і криги нема?  Чи розраховують, що ці 60 тисяч спишуть, а в 2017 році знову проситимуть 60 тисяч гривень на транспортування, бо річка раптом замерзла?



    Та цей острів максимум за два тижні вилизати можна, а вони до кінця року будуть тянути. Це по 1,25 гектара в місяць - оце завзято взялися за справу.

    Візьміть бажаючих 10-15 людей з КП чи ЖЕКів, дайте премії їм і вони поприбирають на острові. Чи запропонуйте студентам пройти практику на базі вашого КП, пообіцяйте їм ще рекомендації і символічні 500 грн за тиждень-два роботи і бажаючих буде вдосталь. До того ж, можливо толковий резерв відбирете.



    Ні розуму, ні фантазії не має наше керівництво!

    Анонім reply Анонім

    Нічого дивного. Тепер їм (читай собі) будуть виділяти. Свої люди все поділять. І нікого не здивує що в парку працює 6 жінок яким клумб достатньо для роботи на все літо і осінь. А чоловіки в більшості алкашіі та друзі інженера після "отсидки" які на особому рахунку - роблю те що хочу. А про "золоті граблі" ви в точку - бо спеціальної техніки для роботи  немають. Хоча для "некваліфікованого"  інженера як там навіть кущоріз протипоказаний бо весь живопліт попсує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up