Печерні міста як спогад про Середньовіччя

Печерні міста як спогад про Середньовіччя
Печерні міста та монастирі – це унікальні природно-архітектурні пам’ятки, які дійшли до наших днів із Середньовіччя, а то і з ще давніших часів. Століттями стоять висічені у камінні храми, житлові приміщення і таємні ходи, зберігаючи пам’ять про сотні людських поколінь…

Люди створювали печерні міста, видовбуючи приміщення у м’яких гірських породах

Печери стали домівкою людини ще за первісного ладу. Спочатку люди освоювали природні печерні утворення, потім почали створювали їх власноруч, видовбуючи порожнини у м’яких породах – піщаниках, вапняках тощо.

Відео дня
>Найвідоміші печерні міста


Печерні міста відомі у деяких країнах, зокрема в Туреччині, Росії, Китаї, Індії, на Балканському та Піренейському півостровах. Є печерні пам’ятки і в Україні, найвідоміші серед яких розташовані у Криму. Це Інкерман, Чуфу-Кале, Мангуп та інші. Є невеличкі печерні монастирі і на території Хмельницької області, серед них – Бакотський монастир на Дністрі, залишки монастиря у селі Отроків Новоушицького району.
Одні з найбільших та найвідоміших печерних міст збереглися у Грузії. В першу чергу це монастир Вардзіа, печерне місто Уплісцихе та Давидо-Гареджийський комплекс.

З монастиря Вардзіа відкривається краєвид на долину річки Кура та навколишні гори

Вражає уяву


Комплекс чоловічого монастиря Вардзіа розташований на півдні Грузії в долині річки Кура. Його збудували у ХІІ-ХІІІ століттях, за правління Георгія ІІІ та його доньки – видатної цариці Тамари.
За словами хмельничанина Дениса, Вардзіа вражає уяву.
- Я такого ніде не бачив, хоч і багато подорожую. Здалеку комплекс нагадує гігантський вертикальний мурашник: у відвісній скелі висічені сотні отворів, у яких метушаться люди. В основному це туристи, які приїздять подивитися на грузинське диво з багатьох країн світу, - розповідає мандрівник.


Таємничі темні тунелі – неодмінна деталь печерних міст

Крізь простір і час


Невелика частина монастиря відгороджена, там живуть монахи. Уся інша територія відкрита для екскурсій. Якщо гуляти у монастирі самотужки, можна і заблукати. Адже тут сотні різноманітних приміщень, які уходять у глиб скелі на 50 метрів, а у висоту – на вісім поверхів.
- Найбільше запам’яталася головна церква Вардзіа. Ззовні це неприглядні двері, висічені у скелі, здається, що за ними чергова маленька кімнатка. Як заходиш, просто рот роззявляєш: потрапляєш у великий храм з настінними фресками. І як це все могли зробити люди? - дивується хмельничанин. – Також було цікаво і трохи моторошно підійматися у темряві сходами на так званий восьмий поверх. Це вузький звивистий коридор, що пронизує скелю наскрізь. Навпомацки, пригинаючи голову, щоб не вдаритися, пробираєшся не лише крізь простор, а й крізь час…

У церкві Успіння Богородиці у Вардзіа збереглися стародавні фрески
 

Місто з історією у три тисячі років


Уплісцихе, що розташоване неподалік міста Горі, – це не лише древнє печерне місто, а й взагалі одне з перших міст на території Грузії.
Воно виникло в кінці ІІ – на початку І тисячоліття до нашої ери. За довгий період свого існування місто пережило багато різних подій, підйомів та спадів. У місті жили аж до ХІХ століття, таким чином у ньому вчені досліджують побут багатьох культур та епох. В епоху розквіту у місті було понад 700 печер, до наших днів збереглося лише 150.


Скелі, у яких люди створили печерне місто Уплісцихе, мають чудирнацькі форми


Уплісцихе перекладається з грузинської як „Божа фортеця” або „фортеця володаря”. Приміщення в місті будувалися в два етапи: спочатку робили грубе видовбування скельної породи, а потім більш тонке притирання каміння до потрібної форми за допомогою води та амбразивного каменя. Таким чином на поверхні породи пісчаника утворювався захисний шар, який зберігав конструкції протягом тривалого часу.
Зараз Уплісцихе – це музей, який відвідують тисячі іноземних туристів.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up