Пекти млинці і ходити в гості: що потрібно робити в тиждень Масляної

Пекти млинці і ходити в гості: що потрібно робити в тиждень Масляної
  • У 2018 році Масляна починається 12 лютого і триватиме до 18 лютого включно.
  • В останній тиждень перед Великим постом традиційно влаштовують гуляння та печуть млинці. 
  • Яких звичаїв варто дотимуватися та що треба робити в кожен із днів?

Масляну почали святкувати ще в язичницькі часи. Тоді всі поклонялися Сонцю, а свято відзначали в час весняного рівнодення. Масляну святкують перед Великим постом. Цього року початок свята випав на 12 лютого. 

Одна з традицій Масляної неділі — поїдання млинців. Проте цього тижня православним не можна їсти м’ясо. Дозволяється вживати рибу, яйця, молочні продукти. Яких традицій варто дотримуватися у кожен з днів Маляної, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

У понеділок йдуть в гості 

Відео дня

Перший день Масляної називають "зустріч". Цього дні прийнято ходити в гості. У стародавні часи жінки йшли святкувати в корчму. Чоловіки, які хотіли приєднатись до них, мали поставити "могорича". У понеділок виходили на гуляння та катались на санях. В понеділок збирались пекти млинці, перший з яких давали бідним, щоб він пом'янув душі померлих родичів. 

У вівторок гуляють весь день 

На другий день свята прийнято влаштовувати веселі забави на весь день. Здавна хлопці оглядали наречених, а дівчата - суджених. У вівторок дворами прогулювались ряджені. За млинці вони в'язали стрічку до віника. Виносячи з двору стрічку, виносили з дому і всі негаразди та хвороби. 

До тещі на млинці у середу 

У третій день Масляної тещі запрошували в гості своїх зятів і частували млинцями. В народі подейкували, що якщо чоловік обере солоні млинці, то він гоноровий та впертий. А якщо солодкі млинці, то буде з дружиною ніжним та лагідним. 

В четвер не шиють 

У цей день варто відмовитися від будь-яких робіт. У четвер не бажано займатися шиттям та пряжею. Люди беруть участь у змаганнях, катаються на санках та будують снігові фортеці. 

Зять возить тещу вулицями у п'ятницю 

У п'ятницю зять має почастувати тещу, а після цього повозити вулицями села або міста. Сварливу тещу везли дорогою з вибоїнами, а добру – рівним шляхом. 

У суботу влаштовують посиденьки 

Масляна субота носить назву "зовиціні" посиденьками. Невістки у цей день кликали до себе в гості на млинці сестер чоловіка. Їх треба було пригостити, розважити та вручити подарунок. 

Пишно гуляють у неділю 

У господині готують млинці та вареники з сиром, а всюди проводять масові гуляння та забави. В цей день треба попросити вибачення у своїх близьких за всі образи. 

З 19 лютого гуляння припиняються, оскільки в силу вступає Великий піст, який триватиме до 8 квітня – Великодня.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up