Перехід на “цифру”: аналогове ТБ у Хмельницькому 30 березня не відключать

Перехід на “цифру”: аналогове ТБ у Хмельницькому 30 березня не відключать
  • Українців вже залякують, що з 30 березня вони побачать в телевізорі “чорний екран”.
  • Це стосується тих, у кого телевізор під’єднаний до звичайної антени.
  • Коли хмельничанам чекати відключень, з’ясували журналісти vsim.ua.

Розмови про перехід на “цифру” в Україні точаться ще з 2012 року. Тоді з екранів телевізорів радили купувати тюнер і антену та підключатись безкоштовно до цифрового мовлення. А пенсіонерам обіцяли тюнери за гроші з держбюджету. Але далі розмов відключення аналогового ТБ не просунулось.

Зараз українці можуть дивитись телевізор через аналогове, цифрове, кабельне, супутникове та інтернет-телебачення. Аналогове працює через антену, яка під’єднується безпосередньо до телевізора. А от для того, щоб працювало цифрове, потрібно мати вбудований або підключений до телевізора тюнер. Супутниковий сигнал ловить через спеціальну “тарілку”, яку ставлять на будинку. Кабельне під’єднують через кабель. Інтернет-телебачення можливо підключити, якщо є доступ до інтернету.

Відключити збираються лише аналогове телебачення. Саме його частоти хочуть використати для підключення абонентів до 4G.

Відео дня
blockquote>

Відключати почнуть в березні

Лише у січні цього року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення схвалила проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення. Стартувати відключення має 30 березня. Тоді перейти на цифрове ТБ доведеться в одній з пілотних областей. Обиратимуть з таких як Волинська, Одеська, Кіровоградська, Житомирська та Київська. Саме у них більшість території вже покрито “цифрою”.

- Зараз хочуть впроваджувати 4G, 5G і якраз для цього потрібні аналогові частоти. Саме тому їх мусять закрити. Білорусь одним махом закрила аналогове мовлення, але там усіх забезпечили тюнерами, розбудували мережу, щоб закрити усі регіони. В нас ж є такі райони в області, так звані "білі плями", де не тягнуть ні “цифру”, ні аналогове, тільки кабельне або супутникове, - пояснює vsim.ua директор ТОВ “Продюсерський центр “Ексклюзив” Анатолій Вінскевич.

У червні 2018 відключати аналогове телебачення почнуть і у інших областях. Завершити планують до червня наступного року. Тоді провайдер цифрового ТБ “Зеонбуд” розширить покриття ще на 47 міст.

“Буде інформаційний колапс”

Глядачів вже лякають, що з 30 березня у телевізорі мешканці побачать “чорний екран”. Запустили ролик, в якому пропонують під’єднати ефірне цифрове, кабельне, супутникове або інтернет-телебачення.

- Вони б мали у першу чергу подумати, як розбудувати мережу цифрового телерадіомовлення. Тому що такі монстри, як Інтер чи 1+1, то вони виживуть, бо вони використовують і супутникове, і цифрове, і аналогове мовлення. А як бути місцевому ТБ? У нас, за неофіційними даними, “цифрою” покрито лише половина області. Якщо відключити аналогове, то буде інформаційний колапс, - розповідає Анатолій Вінскевич.

Місцевий телевізійник переконаний, що відключення знову перенесуть. Тим паче, попереду вибори і навряд чи державні чиновники відмовляться від такого каналу агітації.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Николай Кучер

    Відключайте і не думайти кому потрібно той аналог.
  • Андрій Бриндак

    Забув. Мабуть без "Вітаємо піснею"люди не можуть заснути.

    Або нагадувати електорату фізіономії, на яких треба кланятись.
  • Андрій Бриндак

    Автор, а що в Ізяславському районі відсутня видимісь у небі супутників Amos, Hotbird, Sirius.

    Невже на весь славетний район немає ні однієї супутникової тарілки?

    А-ха-ха!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up