Підсумки децентралізації на Хмельниччині: три райони залишаються без тергромад

Підсумки децентралізації на Хмельниччині: три райони залишаються без тергромад
  • Реформа децентралізації в Україні триває уже майже 5 років.

  • За цей час більша частина території Хмельниччини охоплена територіальними громадами.

  • Що ж вдалося реалізувати в ОТГ на Хмельниччині?

Процес децентралізації в Україні розпочався з квітня 2014-го року. Вона передбачає передачу повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. У регіонах створюються об’єднані територіальні громади. Перевага децентралізації полягає у тому, що зібрані від податків кошти залишатимуться “на  місці”. Відповідно, люди самі вирішують, куди і на що підуть гроші.

Хмельниччина на сьогоднішній день - лідер у цьому напрямку. Заступник голови Хмельницької ОДА Світлана Павлишена зазначила, що станом на сьогодні 57% території області  уже охоплено територіальними громадами. Залишилось лише три райони, у яких ще немає територіальних громад - Віньковецький, Ізяславський та Старокостянтинівський. Однак, за словами чиновниці, у цих районах проводиться активна робота у напрямку створення ОТГ.

Хмельницька область - одна із шести в Україні, яка має на сто відсотків схвалений перспективний план. Ним передбачено створення 62-х ОТГ. Директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський розповів, що Хмельницький поки залишається містом, до якого не приєднується жодна сільська рада.

Відео дня

  • Слід зауважити, що до того часу, доки не розпочався етап примусового приєднання, місто Хмельницький у сторону Давидковець та Копистина має можливість рухатись, оскільки там ще не створена громада. Але бажання розвиватися залежить виключно від самого міста, - зазначив Сергій Яцковський.

За його словами, у тергромадах зросли доходи від податків та зборів. У деяких ОТГ підвищились витрати на апарат державного управління, а також рівень дотаційності. Деталі - на інфографіці:

На Хмельниччині минулого року витратили понад 158 мільйонів гривень, наданих Державним фондом регіонального розвитку. Найбільше проектів вдалося реалізувати у галузі освіти та охорони здоров’я. Крім того, у селах зникає вода. Відтак у попередньому році в ОТГ реалізували 8 проектів із забезпечення мешканців питною водою.
Процес створення територіальних громад на Хмельниччині досі триває. Однак, наскільки такий розвиток матиме позитивний результат, покаже час. Слідкуйте за новинами та життям Хмельницького на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олекса Шумейко

    Так Україна впевнено рухається вбік не стільки децентралізації, скільки феодалізації. Коли той чи інший сюзерен отримує у тривале користування набір васалів разом із земельними ділянками та сільськогосподарським виробництвом. Цей процес є руйнуючим, але все ще зворотнім. Принаймні, поки що.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up