Пісочниці у дворах Хмельницького не перевіряють, а інколи і оновити забувають

Пісочниці у дворах Хмельницького не перевіряють, а інколи і оновити забувають
  • Ніхто не відповідає за безпеку дітей в пісочницях у дворах Хмельницьких багатоповерхівок.
  • У санепідлабораторії перевіряють лише ігрові майданчики у дитячих садочках. А біля будинків - відповідальність батьків.
  • Хмельничани жаліються, що пісочниці перетворилися на лотки для тварин, а протягом сезону пісок не оновлюють.
  • В той час медики кажуть, що в пісочниці можна підхопити будь-що.

Бите скло, пляшки, іржаві цвяхи та шприці – це ще не повний перелік речей, які можна знайти у дитячій пісочниці. Недобросовісні господарі вигулюють туди домашніх тварин, а за оновлення піску відповідати ніхто не хоче. Медики кажуть, що діти в таких умовах можуть підхопити будь-які інфекції. Хто має слідкувати за станом прибудинкових пісочниць та як вберегти дитину від хвороб, які чатують на неї у звичайному піску, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Пісок є, але він брудний та минулорічний

Кореспонденти vsim.ua оглянули більше десятка пісочниць у центрі міста. На вигляд всі вони однотипні. А ось вмістом різняться кардинально. Справа в тому, що деякі так і залишаються пустими незважаючи на те, що за вікном уже липень.

У пісочниці по вулиці Шевченка, 52 пісок є, але він ще минулорічний і дуже брудний. Мешканка будинку Ксенія пояснює, що сьогодні ходила в ЖЕК, щоб написати заяву про оновлення піску в даній пісочниці.

Відео дня

C:\Users\Користувач\Desktop\Пісочниці\IMG_20180705_193230.jpg

- У нашу пісочницю ідуть дітки і з сусідніх дворів, бо тут затінена сторона і ми слідкуємо за порядком території, а ось із приватних будинків уже не раз бачили, як вигулюють собак у пісочницю, неодноразово робили зауваження, навіть сварилися, але реакції нуль, - розповідає жінка.

Головна проблема – це коти та собаки

Така ж проблема існує і у мешканців будинку № 36 по вулиці Прибузькій. До речі, тут ми побачили єдину, заповнену пісочницю, оновлену вже цього року, з-поміж десятка оглянутих. І це єдиний двір, де не поскаржилися. А все тому, що їх обслуговує ОСББ. 

C:\Users\Користувач\Desktop\Пісочниці\IMG_20180705_190551.jpg

- Наш будинок обслуговує ОСББ, а сусідній – ЖЕК. Різницю видно відразу. У нас і пісочниця повна, нещодавно привезли новий пісок, і майданчик підремонтували, а там, як було занедбане все, так і залишається. Єдине, що є чоловік, якого ніяк не відвадимо вигулювати собаку на той пісок. Дитині ж не поясниш, що там якусь хворобу можна підхопити, їй цікаво гратися в піску, особливо коли там велика гора насипана, а не залишки. Раніше було, що знаходили в піску безліч сміття, навіть, склянки були, зараз за цим слідкують, тому дитину відпускаю спокійно там гратися, - пояснює мешканка будинку Марьяна.

"Завозимо пісок за власні кошти"

Мешканці будинку по вулиці Горького, 20 скаржаться, що пісок їм доводиться завозити за власні кошти. Минулого року самі придбали і тент для накриття пісочниці, щоб туди не ходили коти та собаки.

C:\Users\Користувач\Desktop\Пісочниці\IMG_20180705_185523.jpg

- Самі купили, самі привезли і самі засипали. Того року ходили до ЖЕКу, писали заяви, проходила керуюча, подивилася і сказала «що і цей зійде». Завезли на початку літа зовсім трохи, але дітям його на довго не вистачило. Тоді самі батьки зібрали кошти і завезли. Цього року теж обіцяли завезти, але ще й досі чекаємо. Вирішили накрити, тепер хоч коти туди не ходять, - розповідає мешканка будинку Олександра.

Оновлюють раз на рік

Хто ж має контролювати наповнення та якість грунту в пісочницях, які знаходяться на прибудинкових територіях. Із цим запитанням журналісти звернулись в управління ЖКГ.  Вони переадресували до ЖЕКів та ОСББ. З початком весняного сезону вони мають наповнити пісочниці. Але контроль за якістю піску покладають на жителів.

Начальник УМК «Проскурівська» Вадим Дудар розповів, що оновлення піску вони проводять у травні-червні. Кошти виділяють із комунальних платежів мешканців, додаткової плати за це не беруть. Якщо було прохання від мешканців про повторне завезення піску, то воно також здійснюється за кошти самого ЖЕКу.

Наприклад, на дільницю №6 УМК «Проскурівська», за словами пані Галини, керуючої дільницею, пісок завозять двічі на рік (весною і восени) за проханням самих мешканців. Оновлення відбувається в межах живої черги. Говорить, що на її території мають оновити пісок з дня на день.

- Начальник обіцяв, що через кілька днів пісок завезуть, це не є проблемою. Також плануємо накрити пісочниці тентами. До цього їх на ніч накривали плівкою, але не закріпили і через сильний вітер, вона була зірвана та не підлягає повторному використанню, - пояснює жінка.

ЖЕКи відповідають лише за наявність піску, а ось якість – це прерогатива самих мешканців, стверджують комунальники. Раніше дослідженням санітарного стану пісочниць займалася санепідемстанція. Зараз ці обов’язки перекладено на Лабораторний центр.

Перевіряють лише дитячі садочки

Після ліквідації Державної санітарно-епідеміологічної служби, їх обов’язки, в деякій мірі, поклали на ДУ "Лабораторний центр". Проте, дослідження якості піску в пісочницях на прибудинкових територіях не входить у сферу їхньої компетенції. Цього року з бюджету дали кошти лише на перевірку пісочниць у дитячих садочках.

Виявляється, пісочниці в дворах будинків – не компетенція лабораторного центру. Вони проводять аналізи  лише тих пісочниць, що є на території дитсадків.

 Леонід Вальоса, лікар санітарно-гігієнічного відділу Хмельницького обласного лабораторного центру

C:\Users\Користувач\Desktop\IMG_20180703_170546.jpg

- Кошти виділили лише на обстеження санітарного стану піску з дитячих пісочниць у 30-х садочках по місту Хмельницькому. Поки ми перевірили 9 закладів. У кількох було виявлено яйця аскарид. При перевірці ми користуємося «Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів», а ось по прибудинкових територіях у нас жодних нормативних документів немає. У садочках немає такої загрози ще через те, що майже всі пісочниці там якісно обладнані, є тенти для закриття. Біля будинків такі пісочниці відкриті, а у нас у місті купа бродячих собак, тому, звісно, небезпека є. Там заміну піску мають здійснювати ЖЕК-и. А ось лабораторні дослідження – це вже ініціатива самих мешканців. Замовити таку експертизу можна або у нас, або в приватній лабораторії. Інше питання вже в її доцільності.

Ще одна небезпека – це правець

Головною проблема у більшості дворів залишаються – домашні та бродячі тварини. Чим можуть загрожувати маляті ігри в такому піску та як убезпечити дитини від можливих інфекцій журналісти запитали у Андрія Азарянського, педіатра, завідувача амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3.

C:\Users\Користувач\Desktop\avatar.jpg

- Одна з небезпек, які криються в пісочницях – це гельмінти, вони потрапляють до дитячих ручок через фекалії собак та кішок. Саме випорожнення собак та кішок несуть такі небезпечні захворювання, як аскарид, токсокароз, ентеробіоз. Через гельмінти у дитини, як правило виникає алергія, там де є алергія – є дерматит, можливі й кишкові розлади. Ще одна небезпека – це правець. Він роками живе в піску на старих ржавих цвяхах, його не лякають морози та спека, побутує в будь-яку погоду. Якщо в дитини є на ручці якась ранка або через невимиті ручки, спора потрапляє до організму й існує ризик виникнення такого серйозного захворювання, як правець. Одну з найбільших небезпек, найчастіше, створюють самі дорослі. Це може бути речі залишені ними після відпочинку: якась кришечка, скло, пляшечка, шприц. У нас були такі випадки, що дитина бачила неодноразово той шприц, знає як ним користуватися, і, знайшовши його в пісочниці просто почала собі робити укольчики, граючись у лікаря. Слава Богу, що такі випадки минулися без наслідків. Але не завжди це добре закінчується.

Як захистити дитину 

- Звісно, ми розуміємо, що дитину від пісочниці не забереш, якщо категорично забороняти, то маля піде туди гратися щойно мама, тато чи хтось із рідних відвернеться всього на кілька хвилин, - пояснює Андрій Васильович. - За кордоном є досить дієва технологія обробки даного піску, під час якої гинуть всі хвороботворні бактерії, у нас, на жаль, таким методом не користуються.

Що рекомендують медики 

  1. Дитячі пісочниці мають бути спеціально обладнані, тобто вони мають зачинятися або накриватися, от дитина погралася, і все – пісочницю замкнули. Якщо такої можливості немає, бо зрозуміло двори великі, дітей багато, тоді накривати хоча б на ніч;
  2. Пісок має досліджуватися обов’язково, хоча б два рази в рік на яйця паразитів. Зрозуміло, що комунальні установи на це коштів не виділяють, але самі батьки, які дозволять дитині гратися в тому піску, мають подбати про її безпеку;
  3. Два рази на рік цей пісок потрібно міняти. Ось це, як мені відомо, входить в обов’язки ЖЕКу, який обслуговує відповідну територію.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • IGOR

    А у нас разве когда-то это делали коммунальщики? Сколько себя помню, в песочницу всегда родители в складчину покупали песок, да и сами песочницы мастерили из подручных средств (досок) опять же за свой счёт... Проблема в том, что у нас нет культуры товариществ собственников жилья (ОСББ) для домов, которые уже много лет эксплуатируются (то есть не новостроев), большинству людей нравится кормить совковые коррумпированные ЖЕКи, когда приходишь туда, то ощущение, как на "поклон к царю"... При этом сами ругаются на убитое благоустройство... Многие люди так же не понимают, что подвал, крыша, подъезды, прилегающая к дому территория - НЕ СОБСТВЕННОСТЬ ЖЕКов, а совместная территория владельцев! За товариществами собственников будущее, так как жильцы лучше знают, что им нужно, а что нет. И важно, чтобы они имели доступ к информации (сейчас это тайна за семью замками) - сколько они сдали денег (квартплаты), и сколько на что пошло...

    Посилання на джерело: https://vsim.ua/Podii/pisok-u-dvorah-hmelnitskogo-nihto-ne-pereviryae-a-inkoli-i-onoviti-zab-10702322.html

  • Алена Деркач

    Зато тарифи комунальнi пiдняли. Европа епть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up