Питання-відповідь. Як оформити спадок на житло

Питання-відповідь. Як оформити спадок на житло
  • Хмельничани, які мають власне помешкання, можуть залишити його у спадок.
  • Для цього необхідно скласти заповіт на ту людину, яка після смерті власника отримає житло.
  • Кому дістанеться спадок, якщо нема заповіту, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Рано чи пізно кожен стикається зі смертю близьких та рідних людей. Після цього постає питання спадщини. Дехто ще за життя оформлює заповіт на тих людей, кому хоче залишити помешкання. В іншому випадку майно у спадок розподіляється по закону. Як оформити успадковане житло та кому воно дістанеться після померлого, пояснює адвокат “Подільської правової ліги” Роман Рачок.

Роман Рачок, адвокат “Подільської правової ліги”

Спадкування буває двох видів. Перший - це за заповітом. Тут потрібно бажання людини. Вона бере паспорт, ідентифікаційний код, правовстановлюючі документи на квартиру і звертається до будь-якого нотаріуса і посвідчує заповіт. Тоді після смерті власником буде та людина, яка зазначена у заповіті. Це може бути не найближчий родич, а будь-яка інша особа. Протягом шести місяців з моменту смерті спадкоємець має звернутись до приватного або державного нотаріуса, який має змогу вести реєстраційні дії в спадковому реєстрі. Тоді він зможе оформити право власності на себе. Закон передбачає встановлення додаткового терміну на прийняття спадщини, якщо є поважні причини - спадкоємець перебував у закордонному відрядженні або хворів.

Відео дня

Ще один вид спадкування - по закону. Цивільний кодекс встановлює черговість, за якими спадкоємці можуть отримати житло. До першої черги відносять найближчих родичів померлого - це батьки, діти або чоловік чи дружина. Якщо таких немає, підключається друга черга – брати і сестри, бабусі і дідусі з обох сторін. В останню чергу прийняти власність можуть будь-які родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно. Спадок розподіляється у рівних частках.

Також варто взяти до уваги той факт, що якщо на утриманні в спадкодавця був інвалід, то незалежно від того, складений заповіт чи ні, він має право на обов’язкову частку у спадщині.

Якщо у спадкодавця не залишилось родичів, то є таке поняття як відумерла спадщина. Орган місцевого самоврядування звертається до суду, щоб визнати цю спадщину такою. Тоді вже міська рада розпоряджатиметься цим майном у своїх цілях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Островська

    а всюди зараз кажуть, що з 1 листопада не можна спадок оформити буде, фейк ходить інтернетом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up