Прихожани УПЦ із Хмельницького звернулися в ООН та ЄС приводу порушення їхніх прав

Прихожани УПЦ із Хмельницького звернулися в ООН та ЄС приводу порушення їхніх прав
Інфографіка vsim.ua
  • Релігійна громада УПЦ, яка ходила до Свято-Покровського собору, також написала прохання до послів європейських країн.

  • Вони заявили про порушення прав віруючих і релігійних громад УПЦ на Хмельниччині.

  • Кажуть активісти та місцева влада захопили кафедральний собор і незаконно перевели його до ПЦУ. 

Парафіяни Української Православної Церкви, які відвідували Свято-Покровський кафедральний собор, звернулися до послів європейських країн, до координаторки системи ООН в Україні та посла представництва ЄС в Україні. Вони заявили про порушення їхніх прав. Кажуть, храм 2 квітня “захопили прибічники ПЦУ” та місцеві активісти, а підтримувала їх у цьому влада Хмельницького. Про це пише прес служба Хмельницької єпархії УПЦ. 

— Віряни повідомили повноважних послів та високих представників міжнародних європейських організацій про нещодавні незаконні дії місцевих активістів, які 2 квітня 2023 року на підтримку місцевої влади захопили Свято-Покровський кафедральний собор УПЦ у м.Хмельницькому, а саму релігійну громаду УПЦ, проти волі віруючих, незаконно перевели до ПЦУ, — йдеться в повідомленні. 

Звернення надіслали 20 квітня. Прихожани УПЦ заявили про дискримінацію за релігійною ознакою та систематичне порушення прав віруючих і релігійних громад Української Православної Церкви на Хмельниччині.

Відео дня

— Віряни Хмельницької єпархії УПЦ висловили надію на дотримання державною та місцевою владою міжнародно-правових зобов’язань, зокрема, щодо забезпечення права на свободу віросповідання, — кажуть в єпархії. 

Нагадаємо, 2 квітня в Свято-Покровському кафедральному соборі іподиякон УПЦ побив військового. Після того перед храмом зібралось більше 3 тисяч хмельничан, а релігійна громада проголосувала за перехід собору під юрисдикцію ПЦУ. Інцидент набув розголосу по всій Україні, а в Хмельницькій області активізувався перехід релігійних громад із УПЦ до Православної Церкви України. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (45)
  • Овотвти Овоов

    Слава Україні і ЗСУ.
  • Людмила Дьяченко

    Коли таким чином « віряни» упц мп поставили питання - відповідь також буде ! 99% хмельничан прийдуть на ПОВТОРНІ ЗБОРИ ВІРЯН ПЦУ до кафедрального собору ! Депутати також будуть

    п о р у ч, тому що їх обрав н а р о д і вони називаються НАРОДНИМИ ДЕПУТАТАМИ. !
  • Иван Бабак

    Нехай ще Папі Римському напишуть!!
  • Читач55

    Россійську військову упц фсб-на х..й!!!путіну напишіть чи сталіну в пекло,якийй вашу "церковну"організацію рпц мп створив у 1943 році!Ні фіга ця біомаса упц не знає і знати не хоче.Або геть тупі,або колаборанти.

keyboard_arrow_up