Про доступність, прозорість і стилістику. Інспектуємо літні майданчики у центрі Хмельницького

Про доступність, прозорість і стилістику. Інспектуємо літні майданчики у центрі Хмельницького

Журналісти vsim.ua разом із членами громадської ініціативи “ProProstir” перевірили доступність і відкритість, естетичний вигляд та адаптацію літніх терас до архітектурного стилю вулиць. Ми вирушили на пішохіду Проскурівську, адже саме тут старі будиночки межують з сучасними об'єктами. Відвідали також кілька закладів на Грушевського та Проскурівського підпілля. Кожен літній майданчик отримав символічну оцінку.

Літні майданчики біля кафе та ресторанів уже багато років є невід’ємною частиною міського пейзажу в теплу пору року. Але більшість не відповідає архітектурному ансамблю будівель, біля яких вони розташовані. Такого висновку ми дійшли після інспекції. Якщо одні виставляють лише вуличні меблі, то інші ставлять майданчики з постаментом, огорожею, навісом, умонтованим у фасад.

Кожен окремий літній майданчик оцінювали за п'ятибальною шкалою. Ми перевірили, чи гармонують тераси кафе та пабів з культурною спадщиною у конкретному місці, чи адаптовані нові об'єкти до старовинної архітектури, з яких вони зроблені матеріалів та яку було використано технологію.

Подружжя архітекторів Олена Джула-Райфшнайдер та Дмитро Райфшнайдер виступають за відкритість громадського простору, тому вважають, що для міського середовища принциповою умовою є відсутність помостів і огорож - лише столики та парасолі.

Відео дня

- Ми звертаємо увагу на естетичність цих майданчиків та їхнє органічне розміщення поміж старовинних архітектурних пам’яток міста, а також на комфорт та безпеку під час користування літніми майданчиками, - пояснює Дмитро. - Має бути відкритий лаконічний простір. Маємо рухатися в напрямку створення мінімалістичних майданчиків. Про це говорить досвід Європи. Саме тоді ми будемо сприймати архітектурні ансамблі міста більш цілісно і зможемо чітко побачити стару і нову архітектуру.

Tetris Cafe

Оцінка - 4

Це, швидше, хороший зразок літнього майданчика, ніж поганий. Мінімум стійок, немає огорожі. Бачимо лише, що виставили столики. Є певне накриття. Але вони максимально прозорі. Єдине, що банером закрили вікно. Майданчики не повинні закривати фасади будівель.

Grill's

Оцінка - 2,5

Заклад, напевно, виглядає привабливо і затишно для клієнта. Є огородження, фіраночки. Але проблема в тому, що в міському середовищі хотілося б сприймати комплекс фасадів будівель з історичною забудовою. Вони один одному мають пасувати. Даний випадок - нашарування століть. Ми такі речі сприймаємо більше наче додатковий зал, аніж літній майданчик. Одну сторону вони взагалі закрили клейонкою. Майданчик стоїть на дерев'яному помості, тобто на підвищенні. Є ще питання, чи мають доступ до закладу мобільні групи населення.

МакСмак

Оцінка - 3,5

Це більш прозорий зразок, аніж попередній заклад. Майданчик глибокий, є зелені насадження. Звичайно, ліпше, коли замість оцих великих конструкцій є столики і парасольки, які легко збираються. Тут огородження лаконічне і прозоре. “Плюс” для закладу - наявність в горщиках живих дерев і квітів.

Union Jack

Оцінка - 2

Видно, що є глуха стінка з поліетилену, яка з однієї сторони відгороджує його від пішохідної зони. Все, що ми говорили про Grill's, стосується і цього закладу. Сам по собі майданчик гарний, але він повністю закрив фасад будівлі. Конструкція не є тимчасовою – це по суті не може бути літнім майданчиком. Крім того, в очі кидається реклама пива.

L’umore

Оцінка - 4,5

Ідеальний літній майданчик. Його навіть відразу не помічаєш. Столики і стільчики не перешкоджають нам рухатися, не змінюють наш маршрут. Різко не виділяються на фоні інших і не затуляють фасад будівлі. Тут ніяких бар'єрів, ніяких перешкод.

Клуб кави

Оцінка - 4

Позитивний приклад. Тут все лаконічно. Цікаві стоячі місця, парасольки, озеленення. Пішохідна зона достатньо широка, тож не заважає руху пішоходів.  

Буфет на Олександрівській

Оцінка - 2

Тут мало місця для руху пішоходів. Два візочки не разминуться. Це молодіжний заклад, який має свою аудиторію - школярі, студенти. Досить успішне місце, хороший потік клієнтів. Виглядає просто, візуально не відштовхує. Але це є капітальною спорудою і ніякого відношення до літнього майданчика не має.  

Melange

Оцінка - 4

Відкритий простір. Столики стоять прямо на бруківці, без помостів. Доступний для маломобільних груп населення. Пішоходам легко розминутися, на даній вулиці трафік не такий потужний. Але дивимося з естетичної точки зору. Тут усе дуже різнобійне: лавочка і смітник не гармонують зі столиками. Стійка позаду них також нікуди не вписується.   

Feelin'Good coffee

Оцінка - 5

Літній майданчик знаходяться навпроти будівлі. Він не відгороджений від людей і не закриває фасад  Власники вклали якісь кошти в реставрацію будівлі, тому не затуляють її. Тут немає кричущих вивісок і капітальних конструкцій. Парасольки і столики легко прибираються і ховаються на зимовий період. Видно, що тут людям комфортно. Як і попередній заклад, доступний для маломобільних груп населення.

Beef & Cake

Оцінка - 3

Нам, як архітекторам, шкода, що так поводяться з центральною вулицею. Все дуже гарно виглядає. Але усі ці сучасні фішки дизайну виставили наперед. Думаємо, тут величезні кошгти вкладено. Все зроблено зі смаком, дорого. Але трохи не в тому місці. Фасад будівлі відновлено, тому його можна було б не приховувати. Втім, через майданчик ми будівлю не бачимо. Якби тут була маркіза і кілька виносних столиків, то було б насправді круте місце. Буйвол також би вписався. Ось ті підняті поліетиленові штори насправді трохи здешевлюють зовнішній вигляд.

 Мама Мія

Оцінка - 2,5

Майданчик так званого народного стилю не підходить до класичної будівлі. Позитивно, що не використовували поліетилен, коричневий з бежевим кольори в очі не кидаються. Шкода, що глуха огорожа, вона сприймається як закрита. Хоча верхня частина більш прозора. Видно фасад будівлі і є живі квіти.

BeerЛога

Оцінка - 2,5

Майданчик з постаментом, огорожею і навісом. Поставлений ліворуч від закладу, закрив повністю задню частину пішохідної зони. Мав бути як мінімум біля свої стіни, а там вони поставили барну стійку. Стилістика дотримана, втім загальний вигляд конструкції псує цей простір. Вже кілька прикладів таких майданчиків ми бачили. Зрозуміло, що в таких затишних місцях люди ховаються від буденності, від інших очей, але через такий закритий простір центральна пішохідна вулиця виглядає “мертвою”.

Папарацци

Оцінка - 2,5

Колористика і стилістика дотримані. Гарні пастельні кольори. Але вони нічого спільного не мають з цією модерністичною спородую. Погано, що є паркан. Літній майданчик відгороджений і не являється тимчасовою спорудою.

Coffee Drive

Оцінка - 1,5

Дивлячись на дах, складається враження, що щось не добудували. З іншої сторони,  якщо накрити цю частину, то було б темно для пішоходів. Тут підбір матеріалів гірший, аніж у попередніх закладах. Використані пластик, полівінілхлоридна плита, яка  здешевлює вигляд. Бітумна черепиця вже зношена і всі її бачать, коли спускаються по сходам в напрямку Проскурівської.  

Goocha

Оцінка - 5

Саме таким має бути літній майданчик – коли немає стаціонарної конструкції. Столики і парасольки не закривають фасад будівлі, хоч вона не є історичною спадщиною. Стильно і лаконічно. Тут немає нічого зайвого. Не відгороджено, є вільний доступ.  Також ми бачимо зелень. На зиму легко збирається і ховається.

Кльова кава

Оцінка - 3

Дуже великий майданчик як для кав'ярні. Добре, що паркан прозорий, але він є.  

Крім того, тут занадто високий піддон. На цій ділянці вулиці рівне місце і по суті піддон зайвий. За рахунок великого даху сам майданчик здається дуже темним.

Chili Pizza

Оцінка - 2,5

Питання до кольорів. Вони в міському просторі занадто активні і дуже кидаються в очі. Видно, що ці штори дещо зношені. Щоправда, меблі тут хороші. Якби стільці стояли просто на бруківці, було б набагато краще. Піддон, як і у попередньому закладі, тут зайвий.  

Naomi

Оцінка - 1,5

Вони обшили вагонкою фасад. Це для нас просто кощунство. Який би занедбаний він не був, треба працювати над ним в комплексі. Виходить, що просто знехтували станом споруди і захарастили все всередині і зовні. Це стаціонарна споруда. Не знаю, чи взагалі можна вважати це літнім майданчиком і який у них на це дозвіл.

Бар-магазин ПАТ “Проскурів”

Оцінка - 1

Це був літній майданчик. А тепер це літній майданчик літнього майданчика. Ця споруда створює темний тунель. З естетичної точки зори зауважимо, що дерев’яна конструкція взагалі не підходить для центру міста. Це варіант заміського відпочинку.

Але заклад доступний для маломобільних груп населення.

Ресторація Шпігеля

Оцінка - 4

Конструкції настільки глобальна, що цей майданчик не забереш на зиму. Виглядає непогано. Кольорова гама досить приємна. Насправді, тут можна обійтися без стаціонарного даху. Взимку цей порожній простір псує споруду. І собача будка тут якось не вписується.

Gastrocafe Craft

Оцінка - 4,5

Майданчик приємно виглядає. Атмосферно, відкрито і немає нічого зайвого. Місця займає небагато. Бачимо, що позаду поставили паркан, мабуть, щоб відділити від сусідньої металевої огорожі, яка не підійшла б до стилістики закладу. Але можна було якось обіграти ту частину. Наприклад, поставити клумби з квітами. Парканів у місті й без того вистачає.

Грузія

Оцінка - 3,5

Шкода, бо знову бачимо огорожу, як і у попередніх багатьох закладах. Знадвору не видно меблів, які там стоять. Це стаціонарна конструкція. І швидше за все, її просто так не забереш на зиму. Було б набагато краще, якби там була маркіза. Вона б повністю накрила майданчик. Його розмір це дозволяє. Не з найгірших зразків.

Згідно з законодавством, кафе та ресторани мають право у теплу пору року виставляти літні майданчики біля своїх закладів з дотриманням вимог, які видають в департаменті архітектури. Вимоги стосуються ширини проходів, типу накриття, наявності чи відсутності огорож тощо. Але чи вписуються вони стилістично у загальну концепцію вулиць? Псують загальний вигляд вулиці чи ні? Друзі, залишайте свої відгуки у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (41)
  • Амалия

    Интересная идея, мне понравилось! Иногда с подружкой в таких местах отдыхаем, но чаще всего заказываем пиццу здесь http://www.pizzaking.ua/catalog/1-pizza/  и идем на природу пока еще тепло!

  • Janna Soltus

    Ні
  • Елла Майборода

    Ні в якому разі не псують. Головне зі смаком щоб було і на вищому рівні!!!
  • Галина Рудницька

    Ні, не псують
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:55 Сказ на Хмельниччині: людей покусала хвора собака 14:50 Піреус Банк відкрив відділення у Хмельницькому (новини компаній) 14:09 Пензлик у животі та відрізаний член: лікарські історії від хмельницького уролога – Івана Воронюка photo_camera 13:35 У Хмельницькому чоловік викрадав котли з квартир у новобудовах Від читача 15:13 Стаття: Все, що потрібно знати про зубні імпланти: вирішення проблем зубів у Хмельницькому 13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up