Про навчання та фінансування ПТУ розповідають хмельницькі освітяни

Про навчання та фінансування ПТУ розповідають хмельницькі освітяни
В Хмельницькій області налічується 32 ПТУ, в яких навчається майже 11 тисяч дітей. Цьогоріч на їхнє фінансування необхідно 140 мільйонів гривень, але якщо міський бюджет спроможний профінансувати заклади на 75%, то для бюджетів міст обласного значення суми є захмарними.

Щоб підготувати кваліфікованих робітників, потрібно профінансувати їхнє навчання. Якщо хмельницькі ПТУ профінансували в повному обсязі, то від браку коштів потерпають у області. Найбільше проблем з фінансуванням зараз мають Кам’янець-Подільський та Славута. Однак, якщо міська рада Кам’янця таки виділила понад 1 мільйон гривень, аби розрахуватись з працівниками та учнями ПТУ хоча б за лютий, то славутські училища на виплату зарплати та стипендії чекають вже 2,5 місяці.

- Ми не будемо забороняти училищам, у яких існує проблема з виплатою заробітної плати та стипендії, судитися з державою. Тому що сьогодні держава має компенсувати та віддати людям зарплату та стипендію. Влада не мала би робити такий «новорічний подарунок», а спочатку вивчити ситуацію з профтехучилищами, - розповідає «ВСІМ»  заступник начальника Департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації Антоніна Харчук.

Без зарплат та стипендій  

Відео дня

Наприкінці лютого працівники мукачівських ПТУ, які 2 місяці залишалися без фінансування, перекрили міжнародну трасу Київ-Чоп. Напередодні під стіни міської ради вийшли і учні та викладачі одного з Кам’янець-Подільських училищ, вимагаючи виплатити їм стипендії та зарплати. У такий кардинальний спосіб освітяни вимагали повернути їх у систему фінансування з державного бюджету та почати виплачувати зарплати та стипендії, які не нараховують з початку 2016 року.

Зі змінами в законодавстві професійно-технічні училища переведені в підпорядкування на місця. Адже в кінці грудня 2015 року нардепи ухвалили бюджет на наступний рік і в рамках бюджетної децентралізації вони вирішили перекласти утримання професійно-технічних училищ на місцеві бюджети. Однак на місцях ситуація виявилась не зовсім однозначною, адже в багатьох міських або обласних бюджетах грошей на фінансування ПТУ просто не вистачає. Оскільки на утримання навчальних закладів необхідні десятки мільйонів гривень на рік, то багато професійно-технічних училищ залишились на межі закриття.

Проте 4 лютого, після того, як сотні педагогів із професійно-технічних училищ вийшли протестувати, Верховна Рада скасувала постанову про фінансування ПТУ виключно з місцевих бюджетів. Вона ухвалила закон про зміни до Бюджетного кодексу, яким визначила, що держава повинна виплатити близько 2 мільярдів гривень субвенції з держбюджету. Освітяни скаржаться, що Президент досі його не підписав і відповідно кошти на місця не надійшли.

Ситуацію вивчають

У Департаменті освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації вважають, що зараз не стоїть питання обов’язково закрити ПТУ, адже багато професійно-технічних училищ, зокрема аграрного спрямування, знаходяться в селах, а закрити в селі єдиний заклад, який навчає за робітничою спеціальністю, та ще й на 2-3 райони, зовсім неправильно.

Тому на лютневій сесії обласної ради вирішили створити робочу групу з 18 осіб, до якої увійшли депутати, представники управлінь та департаментів.

-2 березня відбулось перше засідання цієї робочої групи, де учасники вирішили до кінця березня об’їхати усі ПТУ області, перевірити їх стан, як здійснюється підготовка робітничих кадрів, як використовується майно. Після цього вони зможуть винести свої пропозиції  та вирішити, яким чином краще модернізувати заклади профтехосвіти або ж які заклади варто об’єднати, - розповідає Антоніна Харчук.

З державного у комунальне

Незрозуміло досі і коли держава передасть ПТУ у комунальну власність. Адже фінансування на місцеві бюджети переклали ще у кінці грудня, а відповідної постанови Кабміну про передачу власності досі нема. А рішення місцевої влади і тим більше рішення самого навчального закладу для цього не достатньо. У минулому році на сесії обласної ради було прийнято рішення дати згоду на прийняття у комунальну власність закладів профтехосвіти. А рішення Кабміну чекають і по цей час.

Невирішеною залишається і ситуація з державним замовленням, за яким набирали учнів у професійно-технічні училища у вересні 2015 року. У ПТУ нарікають, що замовлення державне, а кошти на його утримання поклали на місцеві бюджети. Та незважаючи на те, що замовлення зветься державним, по суті воно є регіональним, адже це замовлення  місцевих роботодавців на підготовку кадрів в училищі.

"Без ПТУ не обійтись"

У ПТУ № 4 навчається 413 учнів і працює понад 90 викладачів. На фінансування з міського бюджету не скаржаться, адже їм виділили усі необхідні кошти, аби виплатити зарплати та стипендії.

- Ми на собі поки не відчули браку фінансування, адже місто Хмельницький – одне з небагатьох, які не відмовляються фінансувати систему профтехосвіти. На перший квартал наш заклад і загалом усі ПТУ міста профінансовані у повному обсязі, тому що 22 мільйони гривень дала держава у формі субвенції і 16,5 мільйонів гривень виділило місто. Однак, як буде далі, незрозуміло. Бо нам вже прийшов лист щодо того, що потрібно буде до кінця року скоротити до 10% працівників в зв’язку з тим, що не вистачатиме коштів на зарплату, - розповідає заступник директора ПТУ № 4 Петро Кенц.

Як зазначає Петро Кенц, краще було б, якби професійно-технічні училища залишились у державній власності, але якщо їх фінансуватимуть міста, то вони захочуть, аби заклади були у їхньому підпорядкуванні.

- В нас не буде зараз розвиватись система професійно-технічної освіти, тому що не розвивається економіка. Якщо розвиватиметься економіка, то вона вимагатиме робочої сили. У нас в Хмельницькому ніхто не підраховує, скільки треба робітничих кадрів, але вимагають замовлення від роботодавців, - каже Петро Кенц.

"Училища кинули напризволяще"

Директор Хмельницького професійного ліцею електроніки Анатолій Розквас каже, що підготовка кваліфікованих робітників є стратегічним напрямком, але мало хто зараз говорить про підняття виробництва і зокрема про збільшення робітничих кадрів.

- Кинути ПТУ напризволяще на обласний чи міський бюджет, який не має достатньо коштів на фінансування, це дуже нерозумно. Хоча за перший квартал ми повністю виплатили працівникам зарплати, а дітям стипендії. Не всі області можуть цим похвалитись, - зізнається Анатолій Розквас.

За його словами, у передачі фінансування на місця існує багато питань, які ще потребують додаткового розгляду, зокрема питання немісцевих студентів.

- Професійно-технічна освіта має залишитись на державному утриманні. Бо може вийти так, що хмельницька область захоче фінансувати лише своїх студентів, а дитина з іншої області навчатись в обраному закладі не зможе. Тим більше, що Хмельницька область не є найсильнішою в освіті і наші діти часто їдуть вчитись до Львова, Києва, Чернівців, і можуть втратити таку можливість, - зазначає Анатолій Розквас.

Як зазначає, законодавство про професійну освіту є недосконалим, має бути тіснішим зв’язок між ПТУ та роботодавцями, а міська влада має брати участь у житті навчальних закладів.

- Не повинно бути так, що уряд вночі перед Новим роком надумав і скинув нас в нікуди. Фінансування має бути трьохканальним. По-перше, наші діти мають отримувати освітню субвенцію від держави на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів, як її отримують і учні шкіл. На розширення матеріально-технічної бази можуть виділятись кошти вже і з місцевих бюджетів. Долучатись до фінансування мають і батьки, тоді і вони відчуватимуть відповідальність за підготовку своїх дітей, - розповідає Анатолій Розквас.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • К. Денис

    Як живеться Гуменецькій громаді в режимі "Сам собі господар":

    http://decentralization.gov.ua/success/item/id/10

  • Анонім

    Нехай діти плотять за навчанн ятак як всі діти, і буде спроможний.Ато як заграницю їхати на заробітки вміють,а платити ні.А для тих в ког не має коштів, нехай придумають тримісячні курси
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:33 у Хмельницькому попрощалися з захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up