“П’ють-блюють, а наші діти на це дивляться”: мешканці будинку біля “Рукавички” розповіли про своє нестерпне життя

“П’ють-блюють, а наші діти на це дивляться”: мешканці будинку біля “Рукавички” розповіли про своє нестерпне життя
  • Висотка по Проскурівській, 16 знаходиться у самісінькому центрі міста.
  • Сюди з’їжджаються підлітки із різних мікрорайонів та влаштовують гулянки.
  • Мешканці скаржаться, що не можуть спокійно почувати себе у власному дворі. Щодня сюди викликають поліцію.
  • Як це змінити?

Чого лишень не було у дворі багатоповерхівки по вулиці Проскурівській, 16. Її мешканцям доводилося споглядати і вбивства, і масові бійки, траплявся тут і не один випадок грабежів та розбоїв. А в серпні минулого року в один із під’їздів не можна було спокійно зайти без марлевої пов’язки. Там більше двох тижнів у власній квартирі лежав труп чоловіка.

Щодня на стінах будинку тут з’являються нові написи із рекламою наркотиків та сайтів для самогубців. Комунальники зафарбовують їх, а на ранок на тому ж місці вже красується черговий напис, і так до безкінечності.

“Нічого не допомагає”

Будинок знаходиться в підпорядкуванні управляючої муніципальної компанії “Центральна” (раніше ЖЕК №1). Мешканці скаржаться, що комунальники нічого не можуть вдіяти з ситуацією в дворі, не допомагає і поліція. Цей будинок є однією із найбільш проблемних територій в місті. Сюди майже щодня викликають патрульних. Тому правоохоронці вирішили провести збори з мешканцями та долучити їх до проекту “Сусідська варта”.

Відео дня

До жителів багатоквартирної висотки по Проскурівській завітав заступник начальника міського відділу поліції Ігор Кирник. Він вислухав проблеми мешканців та розповів про проект та його переваги. Не обійшлося на зустрічі й без інцидентів. Довелося викликати наряд поліції. Адже підлітки, від яких найбільше потерпають мешканці будинку, просто перед очима правоохоронців влаштували чергову гулянку з розпиттям алкоголю.

“Їдуть з усього міста”

Поблизу будинку розташований цілий ряд кав’ярень, який більш відомий в народі, як “Рукавичка”. Тому на цьому місці завжди гучно та “весело” мешканцям. Підлітки з різних мікрорайонів міста з’їжджаються в центр і “зависають” саме в дворі будинку за “Променадом”. Останнім часом тут ще й п’ють та зловживають наркотичними речовинами.

  • Молодь різного віку, починаючи з 11 років і вище, збирається у нас на майданчику десь з 15-ї години і влаштовують тут гуляння до пізньої ночі. Все це супроводжується гучною музикою з колонок, розпиттям алкогольних напоїв та курінням. Вони тут смітять, палять, п’ють, тут гуляють наркотики.Нам не має де погуляти з дітьми, пенсіонери не можуть вийти на лавку. Ми себе відчуваємо ніби не в себе в дворі, а як гості. Про проект почули вперше. Точніше в інтернеті читали, але не до кінця розуміли, як це діє. Вже потрібно з цим щось вирішувати. Тут, вибачте мене, п’ють-блюють, на все це дивляться наші діти. Ми, коли виходимо гуляти і робимо якісь зауваження, нас просто покривають матами, - розповідає мама двох дітей Анастасія.

“Все через цілодобову наливайку”

Проблему мешканці вбачають і в цілодобовому магазині, який нещодавно відкрився  навпроти. Там, за словами очевидців, дітям продають алкоголь.

  • У нас такого не було раніше, поки не з’явився цей цілодобовий магазин. Наші мешканці вже неодноразово бачили, як там неповнолітнім з-під поли продають алкоголь. Я буквально на днях виходжу з дому, а на майданчику дитина років 13 просто блює під деревом, бо до цього сиділа і смоктала пиво з цигаркою на лавці. І це 15-а година. Щоб погуляти з дітьми, ми щодня маємо виходити в місто, в парк Шевченка або йти у сквер Франка. У своєму дворі відпочити нереально, - говорить жінка.

Мешканці розповідають, що вже неодноразово писали звернення до міської ради. Просила зробити освітлення та огородити двір парканом. Щоб потрапити всередину могли лише мешканці багатоповерхівки. Проте результату поки нуль.

  • У нас тут немає освітлення зовсім ніякого. Ще, коли ми пішли в січні до виконавчого комітету, то нам хоча б увімкнули світло навпроти будинку. Вимку о 17-й годині вечора тут - тьма. І молоді звісно ж зручно тут випивати, їх ніхто не бачить. А ми не можемо нічого з ними зробити. Викликаємо поліцію, але там малолітні особи і вони теж їх затримати не можуть. Приїдуть - посваряться і все, - розповідає мешканець будинку Станіслав.

“Сусідська варта” може все змінити

Вихід із ситуації запропонував заступник начальника поліції. За його словами, головна проблема мешканців в тому, що вони не можуть згуртуватися, обрати відповідальних за певні напрямки та визначити нагальні проблеми, з якими треба боротися вже зараз.

  • Огородити територію дійсно треба. Але це не убезпечить вас від злочинності. До вирішення проблем треба підходити комплексно. Ви повинні розуміти, що це ваш двір, ваша території, і робити за вас тут ніхто нічого не буде. Ми можемо лише допомогти та направити. Домовитися про огорожу - не проблема. Двір не освітлений, тому тут зручно збиратися молоді і випивати. Це треба змінити. На території потрібно встановити камери. Ви повинні визначити відповідальних. Контролювати все разом, інакше прогресу не буде, - зазначив Ігор Кирник.

Журналісти vsim.ua побували на цих зборах. Щоб не завантажувати читачів теорією про “Сусідську варту”, ви можете прочитати її за посиланням. Поки мешканці будинку на Проскурівській думають, ми на реальному прикладі покажемо вам як працює цей проект.

“Як діє проект в реальності”

У Хмельницькому є вже понад 50 будинків з табличкою “Тут діє сусідська варта”. Що змінилося в їх дворах за час дії проекту ми вирішили показати на прикладі багатоповерхівки по вулиці Молодіжна 2/3а.

Контраст із висоткою по Проскурівській, 16 відразу очевидний. Хоча ще кілька років тому ці прибудинкові території та й самі під’їзди будинків нічим не відрізнялися один від одного. За словами голови ОСББ, все змінив проект “Сусідська варта”.

  • Ми вже два роки у проекті “Сусідська варта”. Нас колись запросила поліція до себе, сказали, що приїдуть правоохоронці із Канади і поділяться своїм досвідом у взаємодії звичайних громадян і поліції. Ми провели у відділку цілий день. Я поспілкувався з мешканцями будинку. Розповів їм про програму, вони захотіли приєднатися. Канадці дали нам такий великий ящик, де було вогнегасники, муляжні камери, таблички із написами “Тут діє сусідська варта”. Люди приєдналися і допомагають в боротьбі з правопорушниками, - розповів голова ОСББ Олександр.

“Починати треба з малого”

Олександр розповідає, що починали з малого. Спочатку зібралися усім колективом мешканців та розробили план на перші кілька місяців. Зазначили, що необхідно зробити в першу чергу. Почали шукати гроші, спонсорів, та облаштовувати двір власними руками.

  • Для початку ми повністю огородили територію. Я не скажу, що в нас тут який режимний об’єкт і без ключа не можна потрапити. Ні, іноді хтось може ненароком прослизнути, але в нас мешканці, коли бачать незнайому людину, то питають до кого вона, чому прийшла. В нас є спеціальна група у Viber, до якої я додав усіх мешканців будинку. Якщо щось трапляється, то вони повідомляють мене і ми вирішуємо проблему, - пояснив чоловік.

“Стало спокійно”

За словами голови ОСББ, за два роки в програмі “Сусідська варта” у їх дворі повністю викорінили злочинність. До проекту це була одна із найбільш проблемних територій міста. Були тут і грабежі, і крадіжки, і наркомани. В під’їзді можна було побачити використані шприци, доходило до того, що під дверима квартири можна було ненароком вступити у чиїсь випорожнення.

  • З того часу, як ми приєдналися до програми великих правопорушень у нас взагалі не було. Максимум, дітки десь клумби потоптали чи квіти вирвали. Алкашів і наркоманів тут немає. Будинку 10 років. За цей час було більше 5 масштабних крадіжок, грабували квартири. У мене тут була підсобка з інструментами, то теж виносили все кілька разів. Автомобілі, то взагалі майже щотижня. Знімали диски, покришки, магнітоли витягували. А в під’їзді збиралися алкаші. Гадили просто під двері. Лазив, хто хотів. Підлітків було дуже багато і гойдалки ламали і алкогольні напої розпивали. Зараз нічого такого немає, - зазначив голова ОСББ.

“Проект успішно діє завдяки згуртованості”

Олександр розповідає, що як голова ОСББ, обслуговує ще 8 будинків. Всі вони входять до програми сусідська варта. Проте не в усіх є можливість огородити територію через заборону міської ради. Чоловік зазначає, що відсутність огорожі не суттєво вплинула на безпеку в цих дворах. Завдяки згуртованості мешканців - знайшли інший вихід.

  • У мене є будинки, де огорожі не має. Там прохідні двори, тому міська рада не дозволяє там поставити паркан. Але ми поставили камери. Самостійно слідкуємо за порядком, контролюємо всіх відвідувачів території. Тому проблем немає. Всі знають, що територія під наглядом. Скажу відверто за два роки в програмі сусідська варта ми жодного разу не викликали поліцію. Виходить, що згуртували нас разом правоохоронці і ніби вони були ініціатором, а тепер вони вже нам і не потрібні, ми спокійно обходимося без них, - розповів Олександр.

Проект “Сусідська варта” діє у Хмельницькому з 2017 року. Правоохоронці зазначають, що така співпраця значно полегшує їм життя і знижує рівень злочинності в місті. Долучитися до нього можуть мешканці багатоповерхівок в різних мікрорайонах міста. Для цього треба лиш звернутися до поліції або свого дільничного офіцера, якого можна знайти за посиланням. Далі правоохоронці прийдуть до вашого будинку, обстежать територію, виділять проблемні зони та допоможуть облаштувати двір так, щоб він став безпечним. Проект оснований на досвіді закордонних колег. Зокрема в матеріальному забезпеченні його реалізації допомагають канадські правоохоронці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (33)
  • Андрій

    Я кожного дня там проходжу разів 100! Паркан буде не легальний,який обмежує доступ громадян України! Я перший хто його спиляє на металолом!
  • Андрій

    Зробіть ще з Хмельницького курники і вольєри!!
    Якщо тобі так галасно в центрі,переїдь у спальний район! Двір пенсіонерів і "ЯжеМатерь", зробіть там світло,парковку для авто , дитячий майданчик і обріжте дерева! Це ж Центр!!!
  • Sergiy Khimich

    Паркан потрібен, як зробили з подвір'ям біля пам'ятнику мюнхгаузену
  • Вадим Кіт

    Люди купують квартири в центрі міста і жаліються на те що там збирається багато інших людей))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up