Ремонт під’їзду за ваші гроші. Коли ЖЕК дійде до вашого будинку

Ремонт під’їзду за ваші гроші. Коли ЖЕК дійде  до вашого будинку
  • А ви знали, що комунальники повинні робити ремонт у ваших під’їздах кожні п’ять років?
  • До кінця грудня запланували пошпаклювати стіни і замінити лампочки у більш ніж 250 будинках. 
  • Як правильно писати заяву в ЖЕК і коли чекати працівників з пензлями і шпателями в гості? 

У плані-графіку ремонту під’їздів, який журналістам vsim.ua надали в управлінні житлово-комунального господарства, є аж 253 адреси. Це ті , де запланували ремонт цього року. Та список може змінюватись. Все це – на розгляд начальника вашого ЖЕКу. Щоб за роботи взялися у вас, потрібно мати гроші та стальні нерви. Кошти мешканці мають зібрати лише на фарбу, решта - з бюджету міста. 

По 50 гривень на матеріали 

На Тернопільській є будинок №34/1. Його звели ще у 1985 році. Мешканці пригадують, від того часу, ремонт у під’їзді проводився лише кілька разів, які можна порахувати на пальцях однієї руки. Востаннє його проводили минулого року. У під’їздах побілили стелю і стіни, пофарбували поручні. Замінили і світильники на більш економні - LED. До цього часу тут були звичайні лампи розжарювання, які час від часу перегорали.

Відео дня

                                                      Тернопільська, 34/1

Минулого року ЖЕК постукав у гості. Мешканцям сказали зібрати по 50 гривень з кожної квартири на фарбу. Тут все побілили і пофарбували поручні. Люди залишились задоволені. Жителі самостійно мали лише помити вікна.

- Як згадаю, які тут стіни були розписані і замащені - аж страшно. Скільки себе пам’ятаю, останній раз в нас був порядок після того, як було заселення. Звісно, треба і самим підтримувати всі в чистоті, - каже мешканка будинку №34/1 Олена Ількович. 

У під'їзді минулого року пофарбували поручні і побілили стелю й стіни

Як добитись ремонту у під’їзді

Під’їзд мають ремонтувати раз на п’ять років, про це йдеться у правилах обслуговування житлових будинків. Можуть взятись і раніше, якщо є аварійна ситуація - пожежа чи затоплення. Якщо ви впевнені, що саме ваш під’їзд потребує ремонту, запам’ятовуйте. 

Підготуйте письмову заяву до ЖЕКу на ім’я начальника, де ви просите (вимагаєте) провести обстеження стану вашого під’їзду. Заяву мають розглянути протягом місяця. За цей час мешканцям мають надати письмову відповідь. Після того, як працівники ЖЕКу оглянуть будинок, вони мають скласти акт про стан допоміжних приміщень та приміщень загального користування.  На основі цього акту і приймається рішення про ремонт під'їзду. Письмова заява може бути колективною, так і від когось одного.

Часто цей процес разом з вирішенням, чи справді доцільно проводити ремонт у вашому під’їзді, може затягнутись на кілька місяців. Якщо ЖЕК таки прийме рішення, що ваш під’їзд у незадовільному стані, мусите зібрати гроші на фарбу. Тоді чекайте, поки не звільниться бригада, яка візьметься за роботу.  В ЖЕКу ви маєте право просити графік ремонтів, запитувати, коли востаннє його проводили і чи плануються роботи найближчим часом. 

Де ремонтуватимуть під'їзди у серпні-вересні

Примітка: на карту ми винесли адреси, які є в плані-графіку ремонтів на серпень-вересень. Для того, аби знайти свою адресу - натисність на мітку. В описі - всі деталі. 

Замінили на економніші світильники

Цьогоріч в під’їздах почали активно замінювати освітлення відповідно до “Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації багатоквартирних житлових будинків м. Хмельницького на 2016–2020 роки”. Як розповідає журналістам vsim.ua начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок, минулого року на нові світильники виділили півтора мільйони гривень, стільки ж - цього року. 

За останні роки старі світильники замінюють на так звані LED

Заміна світильників в під’їздах не входить в тариф обслуговування будинків. Їх закупила міська рада, ЖЕК повинен тільки встановити. До цього часу у під’їздах були звичайні лампочки розжарювання, які “тягнули” від 75 до 100 Вт, LED-світильники або світлодіодні обійдуться ж економніше - у 12. 

Що зобов’язаний робити ЖЕК

За словами начальника управління житлово-комунального господарства Василя Новачка, є затверджені правила утримання житлових будинків. 

  • Прибирання прибудинкової території
  • Поточний ремонт мереж холодного водопостачання і водовідведення (прорвало трубу, а не заміна мереж, - прим.автора)
  • Поточний ремонт покрівель
  • Ремонт під’їздів
  • Сплата за світло і заміна лампочок по заявках від мешканців
  • Платити за обслуговування ліфтів у відповідні компанії.

Це ті основні роботи, які «з’їдають» основну частину коштів. Крім цього, є ще дезинфекція, прибирання горищ, яке проводиться двічі на рік.

Суди можуть затягнутись на півроку

Роман Рачок, адвокат “Подільської правової ліги”
Роман Рачок, адвокат 

 Роман Рачок, адвокат “Подільської  правової ліги”

  - Доцільно вирішувати такі питання не    через суд, а в адміністративному  порядку. Бо суд розглядатиме це як  мінімум півроку. Якщо мешканці хочуть    добитись ремонту, потрібно писати  колективне звернення до управління  житлово-комунального господарства. В  ідеалі, з мешканцями і ЖЕКом має бути  письмовий договір щодо надання    послуг. В ньому мають бути передбачені   всі умови - встановлена періодичність  здійснення таких ремонтів. Мешканці також можуть писати скарги, якщо їх не влаштовує робота ЖЕКу. Вони, як споживачі комунальних послуг, мають право звернутись до інспекції захисту прав споживачів, яка зараз входить до складу Держпродспоживслужби, і вимагати проведення перевірки якості наданих послуг і усунення встановлених недоліків. Скільки мають розглядати звернення? Вони посилаються на закон про звернення громадян. Але там передбачено, що 30 днів - це стандартний термін відповіді. А по питаннях, які не потребують додаткового вирішення - це 15 днів. Якщо ЖЕК професійний, то йому вистачить цього часу, щоб дати відповідь. Якщо люди незадоволені, то вони мають право відмовитись від послуг ЖЕКів і створити ОСББ. І вже наймати компанію, яка буде впроваджувати більш передові технології або ж мати в штаті ОСББ людину, яка відповідатиме за стан під’їзду. 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Roman Grebenchenko

    Якщо Жек, не виконує, що надає,то відказуйтись через суд від послуг від Жеку і вимагайте компенсації ,і контракта у вас з ними немає. А потім згодом створюйте ОСББ.

    Патріот reply Roman Grebenchenko

    люди бояться чогось нового. Вони ще толком навіть не розібрались, що таке ОСББ. Потрібно пояснювати, доносити. А не скиглити вічно, як все погано

    Микола Вінник reply Патріот

    А хто заважає людям толком розібратись що таке ОСББ? Може те, що ці "люди" - тупа совкова біомаса, якій всі щось винні - ЖЕК, Порох, Гройсман...
  • Валентина Семенівна

    Щось не бачу я свою адресу на карті. Видно, ще 5 років чекати треба...

    Микола Вінник reply Валентина Семенівна

    Так нанесіть самі свій будинок на карту. Зберіть збори мешканців. Створіть ОСББ. Встановіть адекватний тариф на квартплату і через 5 років вашому будинку вистачить грошей на і добротний ремонт і на оздоблення прибудинкової території.

    Olga reply Валентина Семенівна

    те саме..на Гречани, схоже, зовсім "забили"....

    Патріот reply Olga

    як завжди. Мій під*їзд не був в ремонт років вже 10
  • Леонид Наседкин

    Зачем тогда  существует ЖЭК?

    IGOR reply Леонид Наседкин

    Очевидно для того, чтобы собирать поборы с населения....

    Патріот reply IGOR

    такими темпами, ви самі можете зібрати ті самі гроші, самі все купити і разом ще краще зробити

    Патріот reply Патріот

    може тоді хоч цінити почнете і краще берегти те, що своїми ж руками зробили

    Олег reply IGOR

    ніхто нічого не робить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up