Що має бути у кошику та як правильно провести Великдень: пояснення священника

Що має бути у кошику та як правильно провести Великдень: пояснення священника
  • Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення?

У неділю, 20 квітня, православні та греко-католики відзначатимуть Великдень — найважливіше християнське свято, яке символізує Воскресіння Ісуса Христа. Однією з давніх українських традицій є освячення страв у церкві. Це не обов’язковий обряд, але важлива частина нашої культури.

 За словами архієпископа Кропивницького і Голованівського ПЦУ Марка:

"Великодній кошик — це наша українська традиція, а не загальноцерковна і не є вимогою, що без кошиків свята не буде. Це наша суто місцева традиція. Ми освячуємо ті продукти, які були заборонені під час посту: м’ясо, яйця, масло, сир, паску. Кожна родина має свої звичаї, і це нормально. Фрукти та овочі зазвичай не кладуть, оскільки їх можна було вживати під час посту».

Відео дня

Що кладуть до кошика і що це означає

Усі продукти у великодньому кошику мають символічне значення:

  • Паска — символ Христа і Воскресіння, який став для людей «хлібом життя». У народі вважали, що хліб круглої форми означає сонце, а в християнстві — тіло Господнє. Тісто для паски готують лише з добрими думками. Навіть крихти від паски не можна було викидати — їх давали худобі або зберігали «на лікування».
  • Яйця (крашанки або писанки) — символ нового життя і безсмертя. Шкаралупу від свячених яєць кидали у воду або закопували під дерева, «щоб добре родило».
  • М’ясо (ковбаса, шинка) — символ щедрості, добробуту.
  • Сало — символ сили. Це також знак української душі, яка не уявляє святкового столу без цього продукту
  • Сир і масло — символ Божої ласки, материнського тепла, єднання з природою. За традицією, накладають у посуд і прикрашають хрестом.
  • Хрін — символ духовної стійкості, міцності, незламності людського духу.
  • Часник — для захисту від злих сил, бід і хвороб.
  • Сіль — символ очищення та оберегу. За повір’ями, свяченою сіллю можна обсипати поріг, щоб зло не зайшло до хати.

Як виглядає великодній кошик

Кошик плетуть з лози або купують готовий. Його прикрашають гілочками барвінку — символом безсмертя, життя і любові.

«Барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілість, старість; весну, літо, осінь; батька, матір і дитину», — кажуть у народі.

Продукти накривають вишитим рушником. Це обов’язковий елемент, який господиня готує заздалегідь.

«Нитки — символ життя. Жінка яка вишиває рушничок, творить своїй сім’ї щасливу долю та довгі роки життя», — зазначено у традиціях.

Також беруть свічку — символ молитви, Божого світла, єдності вірян. Її запалюють під час освячення.

Що не треба класти в кошик

Архієпископ Марк пояснює:

"Беремо у кошик те, що потім освячуємо під час богослужіння, а самі молитви розраховані на освячення паски, яєць і м'ясо-молочних продуктів. Над рештою продуктів молитви не читаються, тому класти їх у кошик не має сенсу. Пити спиртне на Великдень можна, але нести його в храм не варто".

Тож не варто класти до кошика:

алкогольні напої;

овочі, фрукти, соління — не кладуть, бо вони не мають символічного значення в цьому обряді. Для освячення таких продуктів існують інші свята;

соуси, кетчупи, гірчицю – не мають жодного символізму і не читаються в молитвах;

ніж, бо він символізує розбрат;

гроші, ключі, інші речі, які не стосуються їжі.

"Цього не слід робити. В кошик кладеться те, про що читається в молитвах на освячення і там саме йдеться про благословення харчів. Свічку запалюють під час освячення, як символ молитви. Все інше не потрібно", – додає архієпископ.

Усі продукти мають бути відкритими, не в герметичних упаковках — щоб на них потрапила свячена вода. А після свята не можна викидати освячену їжу — її з’їдають самі або діляться з іншими.

Як провести Великдень

Архієпископ Марк наголошує: головне не кошик, а духовне єднання з Богом, а також з близькими.

"Саме свято Великодня — це зустріч вірян у храмі, в християнській родині, а пізніше зустріч у родинному колі. Треба цей день присвятити Богові, а потім своїм рідним. Поспілкуватися, почастуватися, привітати один одного", — говорить архієпископ Марк.

Отже, головне — не що в кошику, а що в серці. Великдень — це не про кількість продуктів, а про любов, доброту та вдячність. Присвятіть цей день молитві, спокою, рідним людям і щирій радості від того, що життя триває.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ira Moon
    Паска, яйця, і на цьому все. Інше - за змогою та власним бажанням. Але ж ні, вигадали цілу обов'язкову продуктову корзину... Якісь хріни, сири, масла, сало, м'ясо, ковбаси, шинки, цілий асортимент магазину... Люди вже скоро будуть з кошиками з супермаркетів ходити до церкви і в них освячувати.
  • Andriy Chumak
    Священик незрозумілої пцу = син шлюхи
  • Микола Марковський
    Ну не знаю. Я ще завжди кладу бутилочку самогонки.

keyboard_arrow_up