Що має бути у кошику та як правильно провести Великдень: пояснення священника

- Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення?
У неділю, 20 квітня, православні та греко-католики відзначатимуть Великдень — найважливіше християнське свято, яке символізує Воскресіння Ісуса Христа. Однією з давніх українських традицій є освячення страв у церкві. Це не обов’язковий обряд, але важлива частина нашої культури.
За словами архієпископа Кропивницького і Голованівського ПЦУ Марка:
"Великодній кошик — це наша українська традиція, а не загальноцерковна і не є вимогою, що без кошиків свята не буде. Це наша суто місцева традиція. Ми освячуємо ті продукти, які були заборонені під час посту: м’ясо, яйця, масло, сир, паску. Кожна родина має свої звичаї, і це нормально. Фрукти та овочі зазвичай не кладуть, оскільки їх можна було вживати під час посту».
Що кладуть до кошика і що це означає
Усі продукти у великодньому кошику мають символічне значення:
- Паска — символ Христа і Воскресіння, який став для людей «хлібом життя». У народі вважали, що хліб круглої форми означає сонце, а в християнстві — тіло Господнє. Тісто для паски готують лише з добрими думками. Навіть крихти від паски не можна було викидати — їх давали худобі або зберігали «на лікування».
- Яйця (крашанки або писанки) — символ нового життя і безсмертя. Шкаралупу від свячених яєць кидали у воду або закопували під дерева, «щоб добре родило».
- М’ясо (ковбаса, шинка) — символ щедрості, добробуту.
- Сало — символ сили. Це також знак української душі, яка не уявляє святкового столу без цього продукту
- Сир і масло — символ Божої ласки, материнського тепла, єднання з природою. За традицією, накладають у посуд і прикрашають хрестом.
- Хрін — символ духовної стійкості, міцності, незламності людського духу.
- Часник — для захисту від злих сил, бід і хвороб.
- Сіль — символ очищення та оберегу. За повір’ями, свяченою сіллю можна обсипати поріг, щоб зло не зайшло до хати.
Як виглядає великодній кошик
Кошик плетуть з лози або купують готовий. Його прикрашають гілочками барвінку — символом безсмертя, життя і любові.
«Барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілість, старість; весну, літо, осінь; батька, матір і дитину», — кажуть у народі.
Продукти накривають вишитим рушником. Це обов’язковий елемент, який господиня готує заздалегідь.
«Нитки — символ життя. Жінка яка вишиває рушничок, творить своїй сім’ї щасливу долю та довгі роки життя», — зазначено у традиціях.
Також беруть свічку — символ молитви, Божого світла, єдності вірян. Її запалюють під час освячення.
Що не треба класти в кошик
Архієпископ Марк пояснює:
"Беремо у кошик те, що потім освячуємо під час богослужіння, а самі молитви розраховані на освячення паски, яєць і м'ясо-молочних продуктів. Над рештою продуктів молитви не читаються, тому класти їх у кошик не має сенсу. Пити спиртне на Великдень можна, але нести його в храм не варто".
Тож не варто класти до кошика:
алкогольні напої;
овочі, фрукти, соління — не кладуть, бо вони не мають символічного значення в цьому обряді. Для освячення таких продуктів існують інші свята;
соуси, кетчупи, гірчицю – не мають жодного символізму і не читаються в молитвах;
ніж, бо він символізує розбрат;
гроші, ключі, інші речі, які не стосуються їжі.
"Цього не слід робити. В кошик кладеться те, про що читається в молитвах на освячення і там саме йдеться про благословення харчів. Свічку запалюють під час освячення, як символ молитви. Все інше не потрібно", – додає архієпископ.
Усі продукти мають бути відкритими, не в герметичних упаковках — щоб на них потрапила свячена вода. А після свята не можна викидати освячену їжу — її з’їдають самі або діляться з іншими.
Як провести Великдень
Архієпископ Марк наголошує: головне не кошик, а духовне єднання з Богом, а також з близькими.
"Саме свято Великодня — це зустріч вірян у храмі, в християнській родині, а пізніше зустріч у родинному колі. Треба цей день присвятити Богові, а потім своїм рідним. Поспілкуватися, почастуватися, привітати один одного", — говорить архієпископ Марк.
Отже, головне — не що в кошику, а що в серці. Великдень — це не про кількість продуктів, а про любов, доброту та вдячність. Присвятіть цей день молитві, спокою, рідним людям і щирій радості від того, що життя триває.
Читайте також:
- Що робити, якщо тривога застане в церкві — пояснення від голови Хмельницької ОВА
- До Великодня на Хмельниччину курсуватиме додатковий потяг зі столиці
- Розклад великодніх богослужінь в храмах Хмельницького-2025
- Погода на Великдень у Хмельницькій області: що прогнозують синоптики
- До кладовища в Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт: графік
- У Хмельницькому відбудеться Пасхальна кантата
- На Великдень у громаді на Хмельниччині курсуватиме безкоштовний автобус до кладовища
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Ira MoonПаска, яйця, і на цьому все. Інше - за змогою та власним бажанням. Але ж ні, вигадали цілу обов'язкову продуктову корзину... Якісь хріни, сири, масла, сало, м'ясо, ковбаси, шинки, цілий асортимент магазину... Люди вже скоро будуть з кошиками з супермаркетів ходити до церкви і в них освячувати.
-
Andriy ChumakСвященик незрозумілої пцу = син шлюхи
-
Микола МарковськийНу не знаю. Я ще завжди кладу бутилочку самогонки.