Що приготувати на Петра і Павла: традиційні святкові страви

- 12 липня відзначаємо Петра та Павла.
- Дізнавайтесь які страви цього дня готували українці та як самостійно їх приготувати вдома.
День Петра і Павла 2022 — неперехідне свято, яке щорічно відзначається 12 липня. Святі апостоли стали прикладами твердості духу, виправлення на шляху до істини і мудрості. Петро — образ чоловіка, який відрікся від Господа і покаявся, а Павло — образ того, хто чинить опір проповіді і потім увірував. Розповідаємо, які страви повинні бути на столі в цю святкову дату.
Обов'язковою і найголовнішою стравою на столі 12 липня здавна був "молодий борщ" - з овочів нового врожаю, а також з м'ясом молодої курки або півня. Другі за значимістю ласощі — "Мандрики" — випічка з сирного тіста.
Домашні ковбаси, м'ясо, птиця — все це також має бути присутнім на столі в день Петра і Павла. Господині до цієї дати різали якусь тварину і готували з неї святкові страви. Доповнювали їх молодою картоплею з кропом, вареними яйцями, різноманітністю грибів, свіжої зелені і овочів.
В якості напою ідеальним варіантом вважався кисіль або компот з ягід, а на десерт подавали млинці з полуницею або малиною, а також сирну солодку випічку.
День святого Петра і Павла — рецепти
"Молодий" український борщ
-
м'ясо курки або півня - 300 грам
-
велика картопля - 4 штуки
-
молодий буряк - 3 штуки
-
білокачанна капуста - близько 200 грам
-
ріпчаста цибуля - 1 штуки
-
морква - 1 штука
-
часник - 2 зубчики
-
пучок зелені
-
сіль, перець, лавровий лист
-
сметана.
Відварити м'ясо 40-60 хвилин, потім викласти його на окрему тарілку. Бульйон процідити через сито в окрему каструлю і поставити на вогонь. Овочі очистити, промити, картоплю нарізати кубиками і відправити в бульйон. Буряк натерти на тертці і додати до картоплі за 5-7 хвилин до готовності. Капусту тонко нашаткувати і теж відправити в каструлю. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці.
Обсмажити овочі на сковороді до готовності і викласти в каструлю. Після цього варити борщ протягом 3 хвилин, потім додати нарізане м'ясо, подрібнений часник, сіль, перець і лавровий лист. Через 5 хвилин лавровий лист дістати, а натомість покласти дрібно нарізану зелень.
Українська випічка "Мандрики"
-
борошно - близько 5 склянок
-
яйця - 2 штуки
-
молоко - 2 склянки
-
дріжджі - 15 грам
-
вишні - 600 грам
-
цукор - 200 грам.
У пів стакана теплого молока додати 1 столову ложку цукру і розвести там дріжджі. У глибоку ємність всипати 2 склянки борошна і влити 1.5 склянки молока, потім все ретельно розмішати. До борошняної маси додати дріжджі, ще раз перемішати і поставити в тепле місце - дочекатися, поки на поверхні з'являться "бульбашки".
Покласти в тісто сіль, яйця і почати вимішувати тісто, поки воно не перестане приставати до рук. Потім знову відправити в тепле місце. Вишні вимити, видалити кісточки, пересипати цукром і залишити на 1 годину. Коли тісто підійде, тонко розкатати його, склянкою намітити (не вирізаючи!) контур, а на середину викласти по 3 вишні. Зверху накрити ще одним пластом тіста і вирізати пончик. Випікати мандрики близько 10-15 хвилин при 180°C. Сік, який залишився від вишень, прокип'ятити з цукром і полити ним пончики.
Домашня ковбаса по-українськи
-
свинина - 1 кілограм
-
сало - 100 грам
-
кишки - 1 метр
-
сіль - 0.5 столової ложки
-
перець - 0.5 чайної ложки
-
часник -1 зубчик.
Почистити, промити кишки, залишити в підсоленій воді на півгодини, потім промити під проточною водою і вивернути. Сало і м'ясо нарізати невеликими кубиками або пропустити через м'ясорубку. Додати подрібнений часник, сіль і перець.
Ретельно перемішати і наповнити фаршем кишки. Краї зав'язати ниткою, зубочисткою зробити проколи і викласти кишки на деко, застелене папером для запікання. Готувати домашню ковбасу в духовці 1 годину при температурі 180°C.
Вишневий компот
-
вишня - 500 грам
-
вода - 1 літр
-
цукор - 8 столових ложок.
Каструлю наповнити водою, поставити на вогонь. Всипати цукор, довести до кипіння і, помішуючи, викласти промиті ягоди. Знову довести до кипіння і після цього відразу вимкнути, накрити кришкою і залишити до повного охолодження.
Млинці з полуницею
-
яйця - 3 штуки
-
молоко - 0 .5 літри
-
борошно - 5 столових ложок
-
сіль - 0,5 чайної ложки
-
цукор - 1 столова ложка
-
масло рослинне - 1 столова ложка
-
масло вершкове
-
полуниця - 2 склянки.
Яйця збити з цукром і сіллю, влити молоко і, помішуючи, додати просіяне борошно. В кінці влити 1 столову ложку рослинної олії та обсмажити млинці з двох сторін. Потім кожен млинець змастити вершковим маслом, на середину викласти по 2-3 полуниці, розрізані на 4 частини, посипати 1 чайною ложкою цукру і загорнути конвертом. Подавати відразу, інакше з часом з ягід витече сік і млинці втратять привабливий вигляд.
Читайте також:
- Як і що хмельничани готують для військових в “гарячі точки”. Репортаж
- 6 ідей для доставки їжі у Хмельницькому: піца, суші і не тільки
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.