Що робить УМК і за що платять хмельничани

Що робить УМК і за що платять хмельничани
  • Хмельничани щомісячно сплачують УМК за обслуговування будинків. 
  • Роз’яснюємо, що це за послуги і на які ремонтні роботи можуть розраховувати мешканці.

Хмельницькі ЖЕКи стали управляючими компаніями ще в 2017. Їхня функція залишилась незмінна - обслуговування багатоквартирних будинків.  Відремонтувати електромережі, привести до ладу дитячий майданчики чи замінити дерев’яні двері під’їзду на металопластикові. Перелік послуг УМК - величезний. За це хмельничани сплачують кошти. 

“Вчасна сплата за послуги дає можливість отримати якісну послугу!”, - наголошують в управляючій компанії й наводять приклад такої співпраці. Зокрема, саме за своєчасну плату мешканців й акумулюванню коштів на особовому рахунку виконали заміну других вхідних дверей у будинках на Молодіжній і вулиці Івана Пулюя. Теж саме стосується заміни вікон на металопластикові або ж інших робіт. Прикладів безліч. 

Пояснюємо, за які послуги сплачують хмельничани, скільки саме і коли чекати на ремонт у вашому будинку. 

Відео дня

Обслуговування будинку: від чого залежить сума?

До послуги з утримання багатоквартирних будинків входить дуже багато. Це і утримання прибудинкової території, утримання каналізаційних мереж, електромереж, утримання в належному стані підвальних приміщень, горища й багато іншого. Кожен будинок сплачує свою суму за обслуговування. Вона може залежати не тільки від наданих послуг, а й від кількості квадратних метрів на прибудинковій території і наявності чи відсутності ліфта. 

До прикладу, середня вартість 1 кв.м для п’ятиповерхівки без ліфта - близько 4,5 гривень, для такого ж будинку, але з ліфтом - в межах 6 гривень за 1 квадратний метр. 

Як пояснює журналістам vsim.ua директор комунального підприємства УМК “Південно-Західна” Олег Зярко, сплачені кошти перебувають на особовому рахунку будинку. За їх наявності проводять такі роботи, як ремонт під’їздів, щитової, стояків холодного водопостачання, каналізаційних мереж або внутрішньобудинкових мереж, більшість яких на сьогодні є зношеними. За ці ж кошти проводять і заміну других вхідних дверей під’їздів, про що було згадано вище. 

Які борги по УМК?

Як і за житлово-комунальні послуги, так і за обслуговування будинків вчасно сплачують не всі. Наразі загальний борг по всіх управляючих компаніях за минулий рік складає близько 40 тисяч гривень. Таку інформацію станом на 1 січня цього року надали в управлінні житлової політики і майна Хмельницької міськради.

Хто з УМК заборгував найбільше?

  • УМК “Центральна” - 7 935 гривень;
  • УМК “Проскурівська” - 7172;
  • УМК “Південно-Західна” - 6344;
  • УМК “Дубове” - 8486;
  • УМК “Озерна” - 8068.

*Інформація  станом на 1 січня 2023. Сума заборгованості включає нарахування від населення, пільги, субсидії й юридичних осіб. 

Як платили споживачі?

  • УМК “Центральна” - 95%;
  • УМК “Проскурівська” - 98,4%;
  • УМК “Південно-Західна” - 95,6%;
  • УМК “Дубове” - 93,7%;
  • УМК “Озерна” - 91,6%.

Як зробити ремонт за програмою співфінансування?

У Хмельницькому діє програма співфінансування робіт з ремонту багатоквартирних житлових будинків. Вона передбачає виконання ремонтних робіт за спільного фінансування мешканцями та міським бюджетом. Що це означає? Хмельничани за цією програмою можуть замінити вікна, двері на сходових клітках, трубопроводи водопостачання чи водовідведення у підвалах або ж виконати ремонт покрівель. Співфінансування можна скористатись всім. Про це журналістам vsim.ua розповідає начальниця відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлової політики і майна Ганна Рихлицька. І додає, що частка фінансування залежить від віку будинку. Зокрема:

  • від 10 до 25 років співвідношення становитиме 40% (з міського бюджету) на 60 % (сплачують мешканці);
  • від 25 до 50 років будинку – 60% на 40%;
  • старші 50 років – 80% на 20%, де за мешканці сплачують меншу частку.

Яка процедура?

Як пояснює Ганна Рихлицька, мешканцям потрібно прийняти рішення щодо співфінансування на загальних зборах і оформити протокол. Загалом повинна бути згода не менше 75% від всіх співвласників будинку. 

Загалом процедура може зайняти кілька тижнів. 

В минулому році за цією програмою співфінансування замінили вікна (місця загального користування) в 11 будинках. У попередні роки ця кількість була більшою.

Куди звертатись?

Аби скористатися програмою, необхідно звернутися до управління житлової політики і майна за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 1, тел.: 79-57-65.

Відтак хмельничанам нагадують, що якісні послуги з обслуговування залежать від вчасної сплати за них. Свої прохання мешканці можуть озвучити майстру дільниці або ж звернутись до УМК за місцем проживання з колективною письмовою заявою. 

 

 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Катерина Юрчук

    Ніколи навіть лампочки в під'їзді не поминяли, за ха ха
  • Олег Грицишин

    Вони ще позови до суду складають. І нараховують пеню(((
  • Олег Петровський

    90-98% послуг сплачено по всіх УМК а виконано - нуль. Чекають коли кошти

    сильніше  "акумулюються"? Будинок 1961 року. Все "в оригіналі".
  • Владимир Гопка

    Ця контора взагалі не потрібна !!!!! Кошти сплачують ні за що !!! Послуги на бумазі !!

    Богдан Сергійович reply Владимир Гопка

    Владимир Гопка 100%

keyboard_arrow_up