Що таке надзвичайна ситуація, яку ввели в Україні

Що таке надзвичайна ситуація, яку ввели в Україні
Фото ілюстративне
  • Через стрімке поширення коронавірусу країни змушені вдаватись до екстрених методів.
  • В Україні оголошений карантин та запроваджена надзвичайна ситуація по всій країні.

 

У світі триває пандемія коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає хворобу COVID-19. Станом на ранок 25 березня в Україні офіційно підтвердили 113 випадків інфікування, з них 4 летальні, 1 пацієнт одужав.

Через поширення коронавірусу в країні від сьогодні, 25 березня, в Україні ввели режим надзвичайної ситуації. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів.

Що означає запровадження надзвичайної ситуації та які обмеження він передбачає?

Відео дня

Кодекс цивільного захисту України визначає надзвичайну ситуацію як обстановку на окремій території, в межах організації, на водотоці чи водоймі, за якої порушуються нормальні умови життя населення. Як зараз в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Причиною надзвичайної ситуації може бути не лише епідемія, як нині, а й катастрофа, аварія, пожежа, стихійне лихо, використання зброї та інша небезпечна подія, яка загрожує життю або здоров'ю населення.

Надзвичайна ситуація може бути: 

  • природна (у нас зараз саме така)
  • техногенна
  • воєнна
  • соціальна.

Залежно від шкоди та ресурсів, необхідних для її ліквідації, надзвичайна ситуація може бути:

- державна,

- регіональна,

- місцева

- об'єктова.

Не слід плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом!

Запровадити надзвичайний стан може лише президент за погодження Верховної Ради. Тоді як надзвичайну ситуацію вводить Кабмін або місцева влада.

Водночас надзвичайний стан може запроваджуватися через надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, в тому числі епідемії.

Слід зазначити, що головна відмінність надзвичайного стану від надзвичайної ситуації в тому, що при введенні надзвичайного стану є обмеження прав людини, а при надзвичайній ситуації таких обмежень немає.

Тож, надзвичайна ситуація є поняттям "м'якшим" ніж режим надзвичайного стану саме з точки зору обмежень, зокрема надзвичайна ситуація не передбачає можливості перекриття доріг чи інших обмежень на пересування.

Режим надзвичайної ситуації, запроваджений сьогодні урядом на 30 днів, стосується більшою мірою, працівників органів державної влади та служб цивільного захисту. Він передбачає, що вони переводяться в посилений режим роботи для подолання епідемії.

Що повинна робити влада під час надзвичайної ситуації

Влада має підтримувати мінімально необхідні умови для збереження життя та здоров'я населення в зоні надзвичайної ситуації, серед них:

  • надавання екстреної медичної допомоги постраждалим і транспортування їх до закладів охорони здоров'я;
  • санітарна обробка населення та спеціальна обробка одягу, техніки, обладнання, засобів захисту, будівель, споруд і територій, які були заражені;
  • здійснення санітарно-протиепідемічних заходів, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;
  • запровадження обмежувальних заходів, обсервації та карантину;
  • забезпечення громадського порядку.

Зокрема, до цього можна віднести забезпечення населення водою, предметами першої необхідності та виробами медичного призначення, комунально-побутовими послугами, а також транспортним та інформаційним забезпеченням.

Обов’язки громадян під час надзвичайної ситуації:

– дотримуватися заходів безпеки, виробничої дисципліни та вимог екологічної безпеки;

– вивчати основні способи захисту населення й територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, надання першої медичної допомоги потерпілим, правила користування засобами захисту.

МВС наводить наочну інфографіку, у якій пояснює, що таке режим надзвичайної ситуації:

Читайте також: Коронавірусний карантин: найважливіше за 25 березня (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Таня

    Навіть, коли вводять Надзвичайний Стан, це не є причиною для паніки, і ніхто нічого ні в кого не відбирає, але держава має право тимчасво присвоїти наприклад якийсь склад для формування типа лікарні, ліжок, тимчасового лікування. Це приклад!
    Під час катаклізмів і війн, природних стихійних лих,  наприклад в США потопи були, зруйнвали міста і житло - людям надавали приміщення жити  в школах, стадіонах, церкви допомагали.
  • Алла Антонюк

    Тюрма ,одним словом!.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up