Надзвичайний стан в Україні: що може змінитися у разі запровадження (ІНФОГРАФІКА)

Надзвичайний стан в Україні: що може змінитися у разі запровадження (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Кількість пацієнтів з COVID-19 в Україні зростає попри надзвичайні заходи уряду.

  • Політики все частіше говорять про запровадження надзвичайного стану.

  • Що може змінитися, якщо це станеться?

Двадцять днів тому, 3 березня, в Україні зафіксували першого пацієнта з хворобою COVID-19, яку викликає коронавірус SARS-CoV-2. Сьогодні, 23 березня, пацієнтів з таким діагнозом в Україні 69. Крім того, 3 людини вже померли, а 1 видужала.

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець виступив за запровадження в Україні надзвичайного стану у зв’язку із поширенням коронавірусу. Про це вчора, 22 березня, повідомила «Українська правда». За власною інформацією видання, це питання будуть розглядати на засіданні РНБО завтра, 24 березня. Про запровадження надзвичайного стану раніше, 16 березня, говорив Президент України Володимир Зеленський.

Що означає запровадження надзвичайного стану та які обмеження у зв'язку з цим можуть бути? Все це йдеться у законі України «Про правовий режим надзвичайного стану». Надзвичайний стан запроваджується указом Президента України, який протягом двох днів після підписання має затвердити Верховна Рада.

Відео дня

Надзвичайний стан може бути запроваджений на термін до 30 днів у всій країні та до 60 днів в окремих місцевостях. Дію надзвичайного стану можна подовжити ще на максимум 30 днів. Президент України має видати указ про це, а парламент його затвердити. Надзвичайний стан може бути скасований раніше терміну, на який він був запроваджений.

Закон передбачає, що в державі загалом або в окремих її територіях на час дії надзвичайного стану можуть бути запроваджені певні обмеження. Які саме обмеження будуть діяти та протягом якого часу, зазначається окремо в кожному указі. Час дії кожного обмеження не може перевищувати терміну дії надзвичайного стану.

Незалежно від причини запровадження надзвичайного стану указом Президента України можуть бути передбачені:

Якщо надзвичайний стан запроваджується через надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, в тому числі епідемії, можуть бути, окрім перелічених вище, такі заходи:

Крім цього, указом про запровадження надзвичайного стану може бути передбачена цільова мобілізація. У виняткових випадках допускається тимчасове переведення або добровільне залучення працездатного населення та транспортних засобів для проведення невідкладних аварійно-рятувальних робіт. При цьому обов’язковим є дотримання безпеки праці.

Під час дії надзвичайного стану забороняється проведення виборів, референдумів, зміна Конституції та виборчого законодавства. За час незалежності України надзвичайний не запроваджувався жодного разу.

Оперативну інформацію щодо пандемії коронавірусу та карантину в Україні дізнавайтеся з нашої окремої новини.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Олекса Довбуш

    Чи глибоко знаємо свої конституційні права та юридичні можливості?

    Чи можуть державні органи бути юридичними особами та комерційними суб’єктами?

    Чи знаємо яким способом має здійснюватися народовладдя і які ознаки має узурпація влади?

    Брошура «ВЛАДА, ВЛАСНІСТЬ І ЮРИДИЧНІ ОСОБИ», звантажити тут -

    https://goo-gl.su/Azha6pR

  • Таня

    Щось я згадую 2009 рік.
    Взагалі   то подивились на звичайну смертність в Італії, від різних причин
    біля 1700 чол в день
    ...
    а нас думаю так само, в нас не довгожителі, а там по 90 років он гасають
  • Саня

    Потрібно,щоб загрозливі райони як Городок і Красилів,Волочиськ підготовили свої інфекційні лікарні до ладу, кинули клич та закупили вентиляції з тестами , тому що коли почнуть всі масово хворіти, місту буде для всіх не вистачить і вони будуть не підготовлені
  • Алла

    будь ласка піклуйтеся про те щоби маски були в місті та  помікрорайонах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up