Що відомо про Сирського, який замінив Залужного

Що відомо про Сирського, який замінив Залужного
  • Зеленський звільнив Валерія Залужного. Новим головнокомандувачем став Олександр Сирський.

  • Зібрали основні факти з біографії генерала, якого Зеленський назвав найбільш досвідченим українським командувачем. 

Сьогодні, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський оголосив про зміну головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Його наступником став 58-річний генерал-полковник Олександр Сирський.

«Відверто поговорили про те, що потребує змін в армії. Термінових змін. Я запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді Української держави. Буду вдячний за його згоду», – сказав він. 

Зеленський назвав Сирського «найбільш досвідченим українським командувачем».

Відео дня

«Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції». 

Хто такий Сирський?

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владимирської області Росії.

Він закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Після проголошення незалежності почав служити у Нацгвардії, а згодом в ЗСУ.

В 1996-му році закінчив Академію Збройних сил, а в 2005-му Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою. Був долучений до співпраці України з НАТО.

Взимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росіянами міста. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об'єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

Оборона Києва

На початку повномасштабного вторгнення Росії саме Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання "Герой України". Про це  повідомляє BBC.

Він наказав військово-навчальним центрам створити спеціальні тимчасові батальйони та доставив у столицю артилерійські системи, які зазвичай використовуються для навчання.

"Сирський розділив місто та прилеглі до нього райони на сектори та призначив керувати кожним районом генералів із військово-навчальних центрів, створивши чіткий ланцюжок субординації", — описували журналісти The Washington Post про оборону Сирським Києва.

Суперечки через Бахмут

За повідомленнями, у Олександра Сирського і у Валерія Залужного були різні погляди на те, що треба робити з Бахмутом.

Сирський у 2023-му керував східним угрупуванням військ. Битва під Бахмутом була у його відповідальності.

Як писав New York Times, влітку 2023-го року під час однією з нарад американські стратеги наполегливо рекомендували Залужному зосередитися на прориві на південному напрямку. Залужний, як повідомляють джерела, з цим погодився.

Проте українська армія продовжувала наступальні бої за Бахмут, за які виступав Сирський.

В інтерв’ю ВВС Сирський тоді називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, "принциповою справою і справою честі". Він казав, що ЗСУ можуть оточити захоплене росіянами місто, проте цього не сталось.

Оборона Куп'янська

З осені 2023 року оперативно-стратегічне угруповання "Хортиця", яким командує Сирський, відповідає за ділянку фронту біля Куп'янська і Лиману. Тут росіяни ведуть потужні атакувальні дії, а українці тримають оборону.

За пів року атак на цій ділянці російська армія спромоглась лише на незначні просування на відтинку дороги Куп'янськ - Сватове. При цьому вона втратила значну частину техніки і особового складу.

За словами нового головкома ЗСУ, всі спроби противника були невдалими.

Читайте також:

Як хмельницькі депутати голосували за новий закон про мобілізацію (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Наталя Томин

    До добра і до Перемоги щось далеко з таким головнокомандувачем, час все покаже.
  • Olga Zugan

    Так для чого  таких ставити,як що він такий.
  • Руслан Ковальчук

    Те що далі буде гірше і гірше - чиста правда! Менший син  у лютому 2015 року організовував пробивати коридор виходу з Дебальцево... Щоб ви знали люди - цей Сирський не дозволяв гнати техніку за пораненими! А хто з командирів хотів бодай щось зробити для людей поранених ,змучених, замерзлих - стояв як статуя,як мумія в охороні ВСПешників, які до нього нікого не підпускали!!! Собака кацапська. А яка київська та чернігівська операція по звільненню нашої території!?? Якби не хлопці та дядьки з ТРО , навіть наші - ХМЕЛЬНИЧАНИ, Було б те саме що зараз за Веселівкою - сидять як миші на блокпостах. А сволота дєрмаковська свою обіцянку виконає - здасть землі неньки України задля названого миру!!! І це буде не пізніше квітня цього року! І буде скрізь "слався отєчество" з нашим керівництвом і керовніками, ЗЕ-БІЛИ!!!
  • Віталій Українець

    Армія не довіряє Сирському,памятає його "успіхи".Кацаба назначити проти кацабів-у 73% нарешті настане протверезіння!?За це заплатите своїми дітьми!

keyboard_arrow_up