Щоб не отруїтися: у МОЗ дали поради, як зберігати продукти за відсутності світла

Щоб не отруїтися: у МОЗ дали поради, як зберігати продукти за відсутності світла
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Читайте, що робити, аби подовжити «життя» продуктам, коли холодильник – знеструмлений.

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії.

Знеструмлений холодильник якийсь час утримує холод, але за кілька годин продукти, які вимагають зберігання в холодових умовах, починають псуватися

У Міністерстві охорони здоров'я дали кілька порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання.

Відео дня

Отож, запам'ятовуйте:

  • У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
  • Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
  • Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
  • Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

У МОЗ нагадують: крім холодильника, продукти можна зберігати у термосумці, в погребі чи у підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура. 

Читайте також:

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Крючкова

    Не купувати багато продуктiв, багато не готувати!
  • Leslie Pan

    Отруїтись, а не отравитись.Де коректори

    статті?

keyboard_arrow_up