Щодня платні парковки Хмельницького поповнюють міський бюджет на 1295 гривень

Щодня платні парковки Хмельницького поповнюють міський бюджет на 1295 гривень
Парковка на проспекті Миру за три гривні за годину
У Хмельницькому працює 6 офіційних парковок, на яких за годину перебування водії сплачують 2 та 3 гривні. Частину коштів підприємці віддають у міський бюджет. Чиновники кажуть, що користування платними автостоянками дає позитивний результат, адже щороку міський бюджет збагачуються на сотні тисяч гривень.

Минуло майже два роки як в Хмельницькому запрацювали спеціально обладнані платні парковки. Нагадаємо, декілька майданчиків Хмельницька міська влада передала у користування приватним підприємцям. Вони за умовами проведеного тендеру, мали упродовж визначеного терміну обладнати їх паркоматами, відповідними знаками та розміткою.  Наразі у місті діє 6 платних парковок у різих мікрорайонах міста. Як розповів «ВСІМ» начальник управління транспорту і зв’язку, депутат Хмельницької міської ради Петро Кузьмін, щороку міський бюджет отримує від підприємців до півмільйона гривень.

 Водій може не платити 

Діяльність спеціальних земельних ділянок відведених для організації паркування транспортних засобів регулюється постановою Кабінету Міністрів України №1342. Згідно з документом, платними можуть бути лише ті майданчики, які обладнані відповідними дорожніми знаками та розміткою, які належно утримують та які обладнані паркоматами. На території майданчику на кожні 20 авто має бути один пристрій. Згідно з постановою Кабміну, водій може не платити за парковку у разі незабезпечення   належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог цих Правил щодо обладнання таких майданчиків.  Допускається безоплатна стоянка   протягом 10 хвилин після закінчення часу паркування, за який вже сплачено. Також, водії можуть скористатися  «халявою», якщо  залишать авто на парковці до 15 хвилин.

Відео дня

Ціна ж питання – 2-3 гривні за годину «простою» з водія,   для міста - додаткові сотні тисяч гривень на рік. 

- Ставка збору в міський бюджет  нараховується відповідно до  Податкового кодексу – від 0,03% до 0,15% від мінімальної зарплати за квадратний метр на день, - каже Петро Кузьмін. -  Міська рада зупинилася на  0,03%.

Тисячі гривень прибутку в день

Станом на липень 2014 року мінімальна заробітна плата становить 1218 гривень. Відповідно,  до міського бюджету (за ставкою 0,03%) надходить щодня 37 копійок за метр квадратний парковки. Загальна площа всіх платних парковок міста становить 3500 метрів квадратних.   Порахуємо, наприклад, найбільшій майданчик для паркування  в районі речового ринку по Львівському шосе. Так, загальна площа парковки становить 1300 метрів квадратних, з яких місто щодня отримує  481 гривню. З найменшої автостоянки, що знаходиться біля «Дитячого світу», в бюджет надходить 107 гривень щодня.

Щодо підприємців - Бабія Олександра Анатолійовича та Матвійчук Євгенії Савівни, яких міська рада уповноважила  організовувати спеціальні місця для паркування, то сума їх заробітку щодня  перевищує надходження до бюджету в рази. На прикладі тих же майданчиків підрахуємо їхній приблизний заробіток. Парковка біля «Ізіди», яка має 1300 метрів квадратних площі та розрахована на 130 місць, приносить підприємцям 260 гривень в годину, при умові повної наповненості майданчику. У «базарні» дні за 6 робочих годин підприємець має 1560 гривень.   І це лише з однієї із шести «точок» в місті. З ще однієї  парковки, що біля автовокзалу №1, за 8 робочих годин по 3 гривні з кожного авто   підприємець має 1128 гривень.  Але кожна автостоянка має свій графік роботі. Наприклад, на привокзальній площі автомобілі можуть паркуватися цілодобово. На інших стоянках час роботи залежить від прилеглих об’єктів – ринків, банків тощо.  В підсумку, якщо в середньому кожна парковка працює по 7 годин, а наповненість її стабільна щогодини, можна заробити  5551 гривню в день, з яких в місцевий бюджет необхідно віддати 1295 гривень.  

  Вільних місць немає

Близько дванадцятої  години дня журналісти «ВСІМ» прийшли на парковку по проспекту Миру, що біля автовокзалу №1. На автостоянці вільних місць не було.  Поки одні машини стоять, інші чекають своєї черги. Спускаємось нижче до  ринку автозапчастин зі сторони вулиці трудової. Заїзна кишеня також переповнена транспортними засобами. Помічаємо людину в оранжевому жилеті, яка бере гроші у водіїв. Як з’ясувалося пізніше хлопця звати Дмитро. Він слідкує за парковкою, видає водіям талони та допомагає автомобілям виїхати на проїжджу частину. За його словами, щодня на це місце приїжджає близько 40 автомобілів, в основному – відвідувачі ринку.

- Це стоянка від ринку. Коштує 3 гривні за цілий день, - каже Дмитро. – Приїжджають люди, залишають авто і йдуть у справах. А для підприємців, які тут торгують, є своя стоянка, інша.

Просимо хлопця показати касовий апарат чи паркомат, натомість отримуємо чек. У цей час підбігає водії, сує 2 гривні парковщику в руку та біжить на ринок. Хлопець чек не видав, але й гроші не повернув.

- Бувають і такі, - вказує Дмитро на цього  водія. – Люди не знають, що до 15 хвилин   стоянка не оплачується.

Автостоянка біля залізничного вокзалу вночі майже порожня. Таксисти зустрічають пасажирів біля «Поштампу», а висаджують навпроти головного входу у вокзал.

У центрі усі місця зайняті

Де припаркуватися за гроші: 
53 місця - (2 гривні) Грушевського, східна сторона від території обласного літературного музею до Проскурівської, західна та східна сторона від початку території дитсадку № 45 «Ялинка» до Примакова
29 місць -(2 гривні) Соборна, східна сторона від території обласного виробничого управління меліорації і водного господарства до Подільської, таксомоторна зупинка «Дитячий світ»
130 місць - (2 гривні) Львівське шосе, північна сторона від виїзду з стоянки ринку «Ізіда» до входу в ринок «ВВК Поділля-2», від входу в ринок «Тіса» до території будинку № 8
45 місць - (2 гривні) південна сторона Проскурівської від Свободи до Володимирської
47 місць (3 гривні)- південна та північна сторона проспекту Миру від Трудової до АЗС
46 місць - (3 гривні) привокзальна площа залізничного вокзалу

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • PAL

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up