Сергій Нагорний: «рішал» у сервісних центрах МВС Хмельниччини більше немає

Сергій Нагорний: «рішал» у сервісних центрах МВС Хмельниччини більше немає
Наприкінці минулого року ліквідували МРЕВ та створили сервісні центри. Це мало б полегшити життя водіям. Але чи змінилося щось, окрім назви, журналісти «ВСІМ» дізнавалися у виконуючого обов’язки директора регіонального сервісного центру МВС Хмельниччини Сергія Нагорного.

Реформа колишньої міліції вкрай хвилює суспільство, адже від її результатів залежить не лише безпека кожного з нас, а й комфорт.

– Що вже змінилось за декілька місяців, які минули після створення сервісних центрів?

– Перш за все, додались функціональні обов’язки. Зокрема, підготовка та допуск до перевезення небезпечних вантажів. Незабаром будемо реєструвати і трактори та видавати посвідчення їх водіям. Особисто взявся за так званих «рішал» у Хмельницькому. У нас вже є зрушення. Аби посередники зі сторони на території міського центру не вимагали у громадян гроші за свої послуги, ми зробили безкоштовне довідкове бюро. Там надають не лише довідки, а одразу направляють людей до потрібних вікон у сервісному центрі. Крім того, я особисто через відеонагляд контролюю, щоб сторонніх «консультантів» на території центру не було. Наразі ми розширили і зону обслуговування громадян. Число робочих вікон зросло з 6 до 9. Це дозволило зменшити черги. Щоб усунути корупційні ризики, вікна та двері у міському сервісному центрі прозорі. Такі нововведення незабаром будуть не лише у Хмельницькому, а й у інших сервісних центрах регіону.

Відео дня

– Серед послуг, які надають сервісні центри, є огляд і детальне обстеження автомобілей. В чому між ними різниця і, що з них є обовязковим?

– Раніше обстеження вживаних автомобілей, було не обо’язковим, а за бажанням власника. З 9 грудня 2015 року за змінами у правовому полі огляд експертом при продажі вживаних машин став обов’язковим, втім він безкоштовний. Оглядаються лише ідентифікаційні номери на предмет порушення місць їх встановлення. За бажанням власника, аби убезпечити себе від купівлі «перебитого» автомобіля, можна зробити і детальне експертне дослідження. Для іномарок воно коштує 196 гривень, а для вітчизняних автомобілів – 150 гривень. Так, лише вчора наші експерти виявили автомобіль Volkswagen Golf, у якого були «перебиті»  номери кузова. Ми одразу викликали патрульну поліцію, а вони вже вилучили машину та відкрили кримінальне провадження. Без експертного дослідження новий власник отримав би величезні проблеми у майбутньому.

- Які складності у реалізації реформи є наразі на місцях?

– У планах ми хочемо зробити надання всіх наших послуг повністю прозорим. Ми візьмемо за приклад реєстраційну службу. Там люди не чекають у чергах, а беруть в терміналах чеки з номерами прийому. Однак на це необхідні кошти. Проблему ми обговорювали з директором головного сервісного центру МВС України. Ми очікуємо, що отримаємо фінансування. Власне, це і дозволить ліквідувати майже усі проблеми з корупційними ризиками та чергами. Крім того, буде надання послуг і у режимі он-лайн. У деяких областях це вже працює.

– Сьогодні у Хмельницькому ходять чутки про випадки шахрайства з реєстрацією транспортних засобів. Прокоментуйте, будь ласка, ситуацію.

– За Законом України «Про дорожній рух»  повноваження на реєстрацію транспортних засобів надані лише органам МВС. Тому лише сервісні центри МВС мають право цим займатись. Наразі у нашій області випадків шахрайства з реєстрацією транспортних засобів немає. Є лише чутки. На теренах регіону працює 5 територіальних сервісних центрів: у Хмельницькому, Дунаївцях, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці. Лише там мають право видавати свідоцтва та номери. Оскільки наші центри розміщені на відстані 50 кілометрів один від одного, для комфорту подолян ми хочемо запровадити виїзні центри. Це будуть спеціально обладнані автомобілі, які виїжджатимуть безпосередньо туди, куди потрібно. Також ми думаємо і над новими постійними центрами у Красилові, Летичеві та Нетішині.

А скільки займає процедура реєстрації автомобіля?

– Сьогодні час на реєстрацію нового автомобіля не перевищує 15 хвилин. Адже договори купівлі-продажу на нові автомобілі укладаються у салонах і у нас лише реєструються. А довідки-рахунки, які колись ускладнювали процес, на щастя, пішли у минуле. Договори ж на автомобілі, що були у вжитку, укладаються у наших сервісних центрах.

Чи є проблеми з матеріальним забезпеченням сервісних центрів Хмельниччини?

– Сьогодні ми повністю забезпечені необхідною кількістю номерних знаків та бланків. Ще півтора місяця тому у нас були проблеми з отриманням номерів. Адже замовлення йшли через Міністерство, сьогодні ж ми все отримуємо одразу з заводів.

На що сьогодні в першу чергу варто звертати увагу при купівлі вживаних автівок?

- Зараз багато автомобілів пригнані з Криму. У більшості випадків на них «перебиті» номери. Тому в обов’язковому порядку варто робити експертне дослідження, аби потім не втрати і автівку і гроші.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Наталья Омельчук

    Є талончик вільний  на 12.08.22
  • Анонім

    Решал ще більше стало як було
  • Анатолій Шило

    Це нагорному так приснилося
  • Анонім

    На днях був у камянецькому Мрео щоб переоформити на жінку машину. Зробив все сам, нікого не шукав. Що не зміг поняти мені все росказали робітники Мрео. Залишився довольним. Зміни є.

keyboard_arrow_up