Головна турбота кожної мами – ситі та здорові діти. На сьогодні практично в кожній школі нашого міста є державні їдальні. Учнів початкових класів там годують безкоштовно, за пʾятикласників і старших – платять батьки. Незважаючи на можливість повноцінних обідів у школі, діти завжди шукають альтернативу. Зазвичай, все закінчується походами до магазину: чіпсами, сухариками, шоколадками. Як наслідок, вікова межа хворих на гастрит, панкреатит та, навіть, виразку шлунку стрімко падає. У лікарні пояснюють, що в групі ризику міська дітвора та школярі з надмірними кишеньковими запасами.
Журналісти vsim.ua провели опитування серед хмельничанок у соціальній мережі facebook та дізналися, які варіанти шкільного харчування обирають мами для своєї дітвори.
Тетяна Лугова, мама третьокласника
- Тут все індивідуально, що підходить дитині. В їдальню ходить, але ще даю з собою печиво, бутерброди, воду. У нас проблема в тому, що не все їмо. Іноді подобається все, говорить, що дуже смачно, іноді не хоче те, що дають і не наїдається, тоді рятують мамині бутерброди. Я думаю, що в їдальню варто ходити, перш за все, бо там дають щось гаряченьке, може не все зʾїсть, колись не захоче зовсім, але в основному не скаржиться. І я спокійна, що шлунок собі не зіпсує.
Людмила Івашків, мама двох школярів
- У мене старший їсть у їдальні, а молодша бере з собою ланч-бокс. Діти різні, хоч із однієї сім'ї. Мені підходять обидва варіанти, аби діти були ситі. Проти їдальні не маю нічого проти, бо сама там працюю, хіба б я давала дитині не смачну або не свіжу їжу. Син їсть з однокласниками все без вибірковості, а ось донечка віддає перевагу їжі з собою, можливо, бо подружки так їдять, не знаю.
Віта Драгун, мама першокласниці
- Ось у мене зараз така історія: донька в першому класі, перший день з'їла все чисто, а на другий день подружка сказала, що «кухня – жах», і моя тепер не їсть. Вчора чоловік провів бесіду про користь супу для шлунку, ніби зрозуміла, надіюсь сьогодні з'їсть. Дійсно, вся справа в налаштуванні батьків. Одні батьки своїх дітей балують як можуть, а потім ті і самі не їдять, і інших діток збивають. А діти вони ж як, варто одному зробити, робитимуть всі.
Леся Діденко, мама одинадцятикласниці
- Маю доньку,11 клас. За роки навчання спробували різні варіанти харчування. Шкільна їдальня – не завжди смачно. Давати гроші на те, щоб купити щось поїсти – закінчується чіпсами, шоколадками. Тому обрали для нас оптимальний варіант – брати їсти з дому. Зараз все набагато простіше і зручніше, є ланч-бокси, які тримають потрібну температуру, і їжа залишається свіжою при будь-якій погоді.
Олена Василенко, мама двох дітей
- Даю з дому бутерброди, печиво чи цукерку для перекусу. В термос – чай. Уроки у нас до 13-15, тому повноцінний обід, в основному, вдома. А ще може купити собі булочку. В школі сама не хоче харчуватися. Пару разів все ж вмовила на їдальню, але їй там не дуже сподобалося як готують і навідріз відмовилася ходити. Навіщо дитину примушувати, якщо вона не хоче.
Олена Дмитришина, мама двох дітей
- Мої дітки ходять до їдальні, не жаліються, говорять, що їжа там смачна. Головне, що все свіже і гаряченьке, щоб не попсували собі шлунки з дитинства. Наїдаються вдосталь, але ще даю з собою печиво, яблуко та водичку, іноді перекушують, це краще ніж чіпси та сухарі.
"Повноцінне харчування – запорука здорового організму"
Юлія Лисиця, дитячий гастроентеролог Хмельницької обласної дитячої лікарні
- До нас звертаються переважно жителі із сільської місцевості, тому особливих проблем із шлунковими захворюванням через погане харчування, у них немає. Більшість відвідують їдальню або харчуються вдома. Переважно трапляються сезонні загострення гастриту, пов’язані з бактерією Helicobacter. В місті ситуація дещо інша. Це може бути спричинено різним рівнем достатку та наявністю постійного доступу до магазинів і супермаркетів. Тут в зоні ризику найбільше підлітки, саме вони захоплюються фастфудом та швидкими перекусами, що часто призводить до проблем зі шлунком. Я звісно ж раджу, при можливості, харчуватися у їдальні. Під час навчання дитина витрачає велику кількість енергії, тому харчування має бути повноцінним. В їдальнях, де працює система шведського столу, дитина сама може обрати, що вона хоче на обід: чи це буде супчик, чи те ж саме пюре з котлетою, чи гречка з паровою рибою. Там, де такої практики не має, раціон все рівно не одноманітний, завжди є можливість зʾїсти щось гаряче. Багатьох виручають ланч-бокси. Але не в усіх батьків є можливість щоранку готувати дитині щось смачненьке. Переважно роблять бутерброди або дають якусь булочку з собою. Це звісно краще ніж бути голодним цілий день, але все ж, якщо щодня вживати таку їжу, можуть бути проблеми з надмірним холестерином та зайвою вагою. Щодо фруктів, в якості перекусу, то їх можна вживати через 1-2 години після повноцінного прийому їжі, а не аж ніяк на голодний шлунок. Для шкільних перекусів чудовим варіантом будуть сухофрукти – це і ситно, і заряд енергії, і допінг для мозку. Не можна також переборщувати із дієтичним харчуванням, якщо батьки постійно готують дитині пісну їжу з собою, то є ризик, що, спробувавши якогось сухаря із супермаркету, школяр відразу ж потрапить до нас із нападом панкреатиту. Тому, як на мене, ідеальний варіант – шкільна їдальня. Проте, все залежить не в останню чергу і від людського фактору. Якщо кухар відповідально ставляться до чистоти та якості продуктів, проблем зі здоровʾям у дітей не буде.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Тетяна