Шопінг на "блошиному" ринку Хмельницького: кремнієві сокири, німецький посуд і фарфорові статуетки

Шопінг на "блошиному" ринку Хмельницького:  кремнієві сокири, німецький посуд і фарфорові статуетки
  • Щонеділі парк імені Івана Франка перетворюється на ринок для охочих доторкнутися до минулого.
  • Серед запропонованого є чимало колекційних та антикварних речей.
  • Журналісти vsim.ua завітали до недільного “блошиного” ринку та поцікавилися, які товари можна придбати для колекції або ж окраси оселі.

Традиція торговців артефактів минулого і не тільки з’явилася ще у радянські часи. Люди щонеділі збиралися у парку імені Івана Франка для продажу старих речей, подекуди цінних і рідкісних, та просто поспілкуватися. З тих пір практично нічого не змінилося: традиція збереглася, продавців і товару не поменшало, та й цікавих експонатів на імпровізованих “поличках” просто неба стало більше. Серед них є чимало унікальних, а іноді і дорогих та цінних з точки зору історії.  

Від пам’ятних срібних монет до сінгапурських доларів

Увесь ретро-авангард розпочався з того самого моменту, як перейшли дорогу, що веде до парку. Із самого краю в очі кидаються монети, безліч монет з різних куточків світу та епохи, у яку вони випускалися. Радянські, американські, з балканських країн, Прибалтики, Західної та Центральної Європи. Вирішили поцікавитись в одного із продавців, Володимира, для якого колекціонування стало справою життя.

Відео дня

- Займаюсь колекціонуванням монет вже дуже давно. Треба мати неабияке терпіння, аби зібрати навіть найменшу колекцію чи з монет, паперових грошей, марок чи значків. Щодо останніх, у мене є значки ще радянської епохи. Це і звичайні із зображенням Леніна, свята першого травня, пам’ятних подій та місць. Особливо багато значків, що стосуються різних міст, як невеликих, так і столиць чи крупних міст держав колишнього СРСР. Є також і медалі часів Другої Світової війни, - розповідає Володимир, демонструючи чималу колекцію значків та медалей. - Що стосується монет та паперових грошей, є чимало екземплярів з Великої Британії, з різних європейських країн, Латинської Америки, Азії, США. Є як старі гроші, так і нові. Маю у продажі три рідкісні срібні пам’ятні монети - монету із зображенням перегузні із серії “Флора і фауна України”, яка коштує 1200 гривень, монету із зображенням літака АН-132 із серії “Літаки України” вартістю 1300 грн. та ще одну срібну монету номіналом 10 гривень “Копання картоплі”, вона найдорожча, вартує 1500 грн.

 

Зліва-направо: срібна пам'ятна монета "Перегузня" серії "Флора і фауна України" (1200 грн.), срібна пам'ятна монета "Літак АН-132 із серії "Літаки України" (1300 грн.), срібна пам'ятна монета номіналом 10 грн. "Копання картоплі" 2018 р. (1500 грн.)

Підсвічники, посуд та набір столових приборів із Західної Європи

Неподалік від Володимира - ще одна вітрина. Теж блискуча, теж металева, але уже не з монетами, а з підсвічниками, посудом та столовими приборами. Усе представлене на кількох столиках - привезене або придбане із Західної Європи.

Продавець В’ячеслав, який є власником колекції, поділився із нами подробицями свого чималого ретро-асортименту.

- Основну частину вітрини складають речі родом із Англії та Ірландії. Зокрема, це підсвічники, чаші, кубки, сервізи, вік деяких з них сягає кінця ХІХ-го і аж до середини ХХ століття. Серед столових приборів є також англійські та ірландські, але є й із сонячної Іспанії, як ось цей набір у синьому футлярі. Часто до мене приходять колекціонери старого посуду, дехто навіть готовий зайнятися їх реставрацією. Але і звичайні люди також підходять і купують ті самі чаші навіть просто для сувеніру чи подарунку, або ж для прикраси оселі, - розказує В’ячеслав. - З усього різноманіття хочу виділити набір з виделок та ножів із Англії 30-х років ХХ століття. Руків’я кожного столового прибору зроблено із моржової кістки. На кожній одиниці набору є спеціальне маркування, а сам набір упакований у дерев’яну скриню. Це найцінніший екземпляр з моєї колекції, продається він за 4000 грн. Сподіваюся, що цей набір знайде свого господаря.

Столовий набір із ножів та виделок, Англія, 30-ті роки ХХ століття. 4000 грн.

Фарфорові статуетки: від тварин до інсталяцій із людьми

Ближче до узбіччя розташовані ще декілька “вітрин”. Одна із них привернула нашу увагу. На тротуарі власник невеликої колекції із фарфорових статуеток та дерев’яних оздоблених шкатулок Костянтин охоче демонструє чарівних фарфорових котів, собак, оленів, а також інсталяції із людьми.

- Людям завжди хочеться зробити якийсь приємний подарунок комусь зі своїх рідних, близьких та друзів. Хтось купує собі, для сувеніру, поставити у скляну шафу і милуватися нею. Є у продажу статуетки різних звірів, добре знайомих кожному невеликі інсталяції із людей, погруддя мислителів. Продаю недорого, є і за 100, 200, 300, 500 гривень. Знайти такі статуетки і просто, і складно водночас. Є чимало екземплярів, які на звичайних, навіть таких, як ось цей, ринках просто не придбаєш. У країнах, які були у складі Радянського Союзу, теж є шукачі таких виробів, тож можна знайти щось для себе й там. Усі представлені статуетки із радянської доби. Особливо цінною у мене є статуетка із Чехії, пара фарфорових коней, яка коштує 4000 гривень. Одного разу ці коні стануть чудовим подарунком або ж прикрасить чиюсь колекцію.

Коні у парі. Фарфор, Чехія. 4000 грн.

Барельєфи з усіх куточків України

На перший погляд нічим непримітна вітрина із барельєфами уже зблизька здатна зачарувати поціновувачів естетики та неабияк складної ручної роботи. У пана Петра зібрані барельєфи різної форми з різних куточків України.

- Барельєфи, що ви бачите, різні і за формою, і за матеріалом, і за походженням. Є місцевих, хмельницьких майстрів, є з Запоріжжя, Івано-Франківщини, Закарпаття, чернівецькі роботи. Люди часто звертають на них свою увагу, бо це і гарний подарунок, і прикраса для дому. Барельєфи різні, є зроблені чисто з міді, є із поєднання гіпсу як основи та мідного оздоблення, як ось наприклад ця пані, - розповідає продавець, показуючи нам барельєф із жіночим обличчям. - На цей барельєф витрачено немало зусиль. Є вироби, які робляться простішим способом - “чеканкою”, як її називають, коли просто “видавлюють” рельєфне зображення на пластині. Цю пані виготовляли значно складніше, тут використовували і хімічні методи, і плавлення, і електроліз. Звичайно, що від складності виготовлення залежить вартість виробу. Проте у мене ціни невисокі, можна придбати і за 50, і за 100 гривень, і трішки більше, а кому до вподоби ця пані, 400 гривень, і вона ваша.

Барельєф. Матеріал - гіпс (основа), мідь (оздоблення). 400 гривень.

Німецький посуд - для краси і подарунку

У продавця Олександра все скромно, і, в той же час, захоплююче. Спершу здається, що кубки та чаші, а також сувенірні тарілки із зображенням німецьких міст та столові ложки, на яких красуються величні німецькі фортеці, можуть стати прикрасою не лише будинку, а й музею.

- Все значно простіше. Часто люди, роздивляючись чаші, тарілки, запитують “Це срібло?”. Ні, інакше воно б не коштувало так дешево, 100, 200, 300 гривень. - говорить Олександр. - Матеріал, з якого виготовлені і чаші, і кубки, і ложки - харчове олово із цинком. Хоча неозброєним оком і справді здається, що це срібло. Але срібло таки є, ось у нижньому правому куті фарфорова тарілка має срібне оздоблення. Раніше мав небагато часу, щоб це все купувати, привозити сюди, бо купував усе за кордоном. На одну пенсію не проживеш, тож зараз продаю усе це, щоб заробити. Серед усього найдорожчим є кубок, коштує 500 гривень. Кому хочеться чогось простішого, є ложки із зображенням німецьких фортець, теж за сотню, як і фарфорові тарілки із зображенням міст. Вони з різного року, і з 75-го, із 80-х та 90-х років. Тарілки можна повісити на стіні, виглядають вони гарно.

Від первісного ладу до Другої світової

Знахідки часів Першої та Другої світових воєн

Чим ближче до історії, тим далі від комерції. І не вітрина, але і не музей. Нам стало цікаво, звідки у власника пана Олександра стільки артефактів, враховуючи, що чимало з них мають чималу історичну цінність.

- Як зазвичай люди добираються додому з роботи. Транспорт, пішки містом. У мене був дещо інший, складніший шлях, часом через пустки, кар’єри та інші подібні місця. З другого класу я займаюсь тим, що люблю знаходити цікаві речі з минулого, - ділиться спогадами Олександр. - Про ціну нічого сказати не можу, бо такі речі не вимірюються грошима, вони цінні іншим - своїм історичним значенням. З історії не викинеш непотрібного, кожна найменша деталь - чи то у побуті, чи у розвагах, чи навіть на війні - мала своє значення, десь більше, десь менше. У мене є багато цікавих речей. Ось наприклад, кремнієві сокирки чи горнила, ще з первісного ладу. Вже ближче до нашого часу, так би мовити, є чимало речей із часів Російської імперії - старі лампи кінця ХІХ - початку ХХ століття; є й уже радянського виробництва. Також є і друковані видання, як наприклад, “Християнський катехизис”, датований 1894 роком чи “Символ віри” початку ХХ століття. Чимало є знахідок часів Першої та Другої світових воєн, як наприклад сумки для перевезення лент з патронами, німецький протигаз, фляги німецькі Першої світової… Дуже багато всього. Приходять не просто подивитися, є люди, які якраз шукають старі речі, або згодом зайнятися їх реставрацією. У добрих руках всі знахідки наче отримують друге життя.

Лампи для освітлення, кінець ХІХ - поч. ХХ століття, Російська Імперія

Друзі, пишіть у коментарях, що Вам вдалося відшукати цікавого на найвідомішому “блошиному” ринку Хмельницького.

"Християнський катехизис" (1894 р.) та "Символ віри" (поч. ХХ ст,)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up