Скандальне будівництво у центрі Хмельницького триває. Вікна музшколи вже закрила кількаметрова стіна

Скандальне будівництво у центрі Хмельницького триває. Вікна музшколи вже закрила кількаметрова стіна

ТОВ «Діамант» не зупинили протести, приписи ДАБІ та рішення консультативної ради з питань охорони культурної спадщини. Впритул до майже столітньої музичної школи за два тижні вже «виросла» цегляна стіна. Гудуть бетономішалки та кран, робітники працюють у спеку і під дощем. 

Будівля на Проскурівській, 18, де розташована музична школа імені Миколи Мозгового, стала епіцентром скандалу. Забудовник зруйнував складські приміщення, які становлять культурну цінність. А все для того, щоб відкрити новий паркінг та декілька офісних приміщень. 

Що реконструюють? 

У 2015 році ТОВ «Діамант» правдами-неправдами добилось дворічної оренди нежитлового майна на території школи площею 57 кв.м. Об’єкт культурної спадщини  брали під реконструкцію приміщень, а виявилося, що його зруйнували і почали капітальний ремонт з нуля.

Відео дня

Згідно документації на цьому місці планувалася «реконструкція орендованих складських приміщень під паркінг з надбудовою і прибудовою офісних та допоміжних приміщень».

Один із проектів, який представляв ТОВ "Діамант" В інспекції державного архітектурно-будівельного контролю стверджують, що право на виконання будівельних робіт на території музичної школи є, але вони ведуться з відхиленнями від затверджених проектних рішень. ТОВ «Діамант» розібрало складські приміщення школи і пропри приписи продовжує будувати. 

-  Тут вже вимагається наявність документа, що посвідчує право власності на користування земельною ділянкою. Проектна документація зроблена на реконструкцію приміщення, а фактично маємо нове будівництво. Це є порушенням, за яке передбачено 65 тисяч гривень штрафу та припис на усунення виявлених порушень, - пояснює в.о. начальника ДАБІ Сергій Шостацький.    

Трішки історії 

Приміщення теперішньої музичної школи збудували ще у 1910 році. Спочатку це був кінотеатр «Модерн» - найкращий серед ілюзіонів тодішнього Проскурова. На початку ХХ століття його об’єднали з колишнім кінотеатром «Оаза». У 1975 році у тому будинку розташували Хмельницьку дитячу музичну школу №1, яка зараз носить ім’я Миколи Мозгового. 

В 2000 році дирекція школи шукала можливість підзаробити. Але для здачі в оренду окремих приміщень на її території дозволів так і не надали. В Держакті на право постійного користування чітко прописали, що «цільове призначення використання земельної ділянки для обслуговування дитячої музичної школи». 

Згодом землю у самому серці Хмельницького почали розглядати по-іншому. Колишній кінотеатр «Модерн» у 2010 році потрапив до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини міста Хмельницького. І став архітектурною та історичною цінністю міста. 

Тоді уклали охоронний договір та створили облікову картку. В документі прописали, що власник має «використовувати об’єкт Кінотеатр «Модерн» виключно під музичну школу» та «не допускати використання цієї території для нового будівництва та інших… потреб», які можуть йому зашкодити без відповідних дозволів. Там же зазначено, що роботи зі збереження Кінотеатру «Модерн» повинні проводитися фахівцями «згідно з реставраційними нормами та правилами». 

На припис «забили»

На засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, на якому збиралися обласні та міські чиновники, більшість проголосувала «за» призупинення будівництва.  Консультативна рада 13 липня вручила припис про припинення будівництва. Сам Олександр Ружицький, представник ТОВ «Діамант», був присутній на засіданні, але на рішення не відреагував.  Після переговорного процесу будівництво тільки пожвавилося.   

Фото зроблене 2 серпня - На засіданні всі погодились, що у документації забудовника є певні порушення і передали документи на розгляд правоохоронним органам. Олександр Ружицький був присутній на консультативній раді і мав би зреагувати на це рішення, - коментує голова консультативної ради, заступниця начальника управлінні культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА Валентина Граділь.

- Оскільки більшість проголосувала за призупинення будівництва, то забудовник навіть вікна поміняти без згоди консультативної ради не може, - розповідає  начальника управління культури, національностей, релігій та туризму ХОДА Ірина Трунова. - Крім того, договору між ним і директором школи ми ще не бачили. Він начебто закритий у сейфі останнього. Тому напевне до кінця тижня буде подання на суд і подальша доля будування вирішиться лише так. 

Буде повторна перевірка

«Правий сектор», який раніше блокував будівництво, поки що тримається в стороні. Активісти чекають результатів перевірки  ДАБІ. Повторну перевірку даного об’єкту призначено на 5 серпня. 

- Справді були скарги на будівництво від громадської організації, - каже Сергій Шостацький. – На першу перевірку нас не допустили і тому ми склали відповідний протокол, вручили припис і наклали на забудовника штрафні санкції на суму 14500 гривень. Але ці штрафи його не зупиняють, він і далі продовжує будівництво. Ми ж не можемо зобов’язати особу силовими методами. А правовими через суди – надто довго. 

Що отримає школа?

Трудовому колективу музичної школи наобіцяли, що після завершення робіт заклад отримає чималий «бонус» - відремонтовані приміщення. Виконуючий обов’язки директора школи Олексій Перепелиця хизується, що вони від цього тільки виграють. А будівельні роботи здійснюються на місці старезної майстерні музичних інструментів. Тобто, за словами керівника школи, нічого важливого зруйновано не було. Більше того, столітню споруду він не вважає історичною цінністю, а забудовника виправдовує, мовляв, все на благо школи. 

На території школи також ведуться ремонтні роботи Можна сказати, що від архітектурної пам’ятки залишились тільки двері. А інвестор будує нам нове навчальне приміщення із цегли колишньої майстерні, - впевнений Олексій Перепелиця. -  Поруч є клас, де навчаються діти з 5-річного віку. Взимку тут холодніше, ніж у морозильнику, то забудовник дає кошти, щоб утеплити та по-новому перекрити ще й це приміщення. Адже шкільні стіни кришаться від грибка. 

На задньому дворику школи з'явилися нові вікна. Виконуючий обов’язки директора школи стверджує, що робітники мають декорувати стіни у дворі, де планують облаштувати сцену мистецького дворика. А фінансує таку реставрацію спонсор Ружицький.

- По інвестиційному договору зі школою він зобов’язаний здійснити гідроізоляцію, ремонт одного класу, благоустрій території, передати 57 метрів оновленого приміщення під майстерню та замінити 10 вікон. Але приписи міської ради та облуправління культури він не виконує і роботи продовжуються, - каже заступник міського голови Андрій Бондаренко. 

Нагадаємо, що мистецький дворик на території музшколи відкрили в квітні. Концертну програму призупинили до кінця літа. Тоді журналістам повідомили, що дворик потрібно ремонтувати, бо валяться стіни. Але вже з'явився "меценат", який допоможе з ремонтом. 
Ігор Байдак, краєзнавець 

- Мистецький дворик – це була моя мрія. Тут почала жити душа нашого міста, був зв’язок поколінь. А тут взяли і цю пуповину перерізали. Звісно легше було припинити те, що там робиться раніше. Адже будь-який злочин легше попередити, ніж його розкривати. Це був для всіх як удар в спину. В один день я побачив знищену виноградну лозу, якій більше ста років, розритий котлован… За скільки десятиліть тут нікого нічого не переймало. Як хмельничанин я буду піднімати громадськість, колектив музичної школи. Влада повинна зупинити це, тому перші кроки мають бути саме від державних структур. Всі ці випадки лише показують безкарність і «безпрєдєл». Будемо надалі захищати арт-дворик від знищення. 

В договорі оренди вказано, що орендар немає права на перебудову В договорі оренди вказано, що орендар немає права на перебудову

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Zhan Grav

    Хотелось бы узнать фамилии руководства ДИАМАНТА.Или это тайна? Кто такой Сергей Шостацкий? (его должность).От куда взялся Байдак?(его научное звание или степень). Репортаж написан в провинциальном духе...по принципу ЛЮДИ КАЖУТЬ...

    Elena Pokhitun reply Zhan Grav

    Для тих, хто читає "уважно" - "в.о. начальника ДАБІ Сергій Шостацький", "Олександр Ружицький, представник ТОВ «Діамант»"

    Ссылка на источник: http://vsim.ua/Podii/skandalne-budivnitstvo-u-tsentri-hmelnitskogo-trivae-vikna-muzshkoli-v-10531030.html

  • Bogdan Popadyuk

    Аноніми та боти слугують для вимощення гніву свиней,що відігнано від корита. А по забудові -  відсутність дієвого державного правового контролю. Його відсутність є наслідком зумисного втручання та бездіяльності, що десятиліттями тут цвіла. За півроку її не подужаєш. Тому під наглядом громадськості питання вирішиться на користь міста.

    Анонім reply Bogdan Popadyuk

    Такий розумний, то відреставруй цю памятку архітектури спочатку, а потім будеш розповідати хто кому прислуговує. Я особисто не хочу, щоб сторічні розвалюхи були у місті, де я живу.
  • Анонім

    Два гнилих хлівці - оце справжня історична цінність
  • Небайдужий свідомий

    Міська влада і мер дали добро забудовнику на привласнення історичної території міста. "Стіни кришаться від грибка" - каже директор, а з паркінгом їх відремонтують. А хто ж мав давати гроші на ремонт школи і реконструкцію, хіба не влада? Влада гроші не дала. бо їм самим мало, а забудовник ще їм приплатив, то вони тільки в плюсі!

    Анонім reply Небайдужий свідомий

    Не нийте зі своїми історичними памятками. Історичні памятки потрібно охороняти, реставрувати, підтримувати у належному стані, а не називати аварійну будівлю історичною памяткою архітектури.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up