Скільки хмельничан одружилися та розлучилися у 2021 році

Скільки хмельничан одружилися та розлучилися у 2021 році
  • Цьогоріч у Хмельницькому зафіксували більше одружень, ніж розлучень.
  • Офіційно розривали стосунки ті, хто має неповнолітніх дітей. 
  • Підготували для вас інфографіку.

Журналістка vsim.ua звернулася до міського відділу РАЦС і дізналася, скільки хмельничан одружилися й розлучилися у 2021 році. В установі надали дані станом на 1 грудня. Також зазначали, хто найчастіше офіційно розриває стосунки.

Крім того, журналістка поспілкувалася із психологом, який розповів про популярні причини розлучень. Фахівець надав кілька порад, як цього уникнути. 

Одружень було вдвічі більше, ніж розлучень 

Розлучитися в Україні можна двома шляхами. Перший - через РАЦС. У такому порядку стосунки розривають пари, які не мають спільних дітей. Інший варіант - подання заяви про розлучення через суд. Ним користуються подружжя, які мають неповнолітніх дітей. Згідно з сімейним кодексом, такі пари подають заяву разом із письмовим договором про те, із ким будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде мешкати окремо, а також про умови здійснення ним права на виховання дітей.

Відео дня

За словами начальника Хмельницького відділу державної реєстрації актів цивільного стану Марини Зубової, у січні-листопаді 2021 року розлучилися 860 пар. Найчастіше це робили саме через суд. Тобто ті, хто мав спільних неповнолітніх дітей. Таких зафіксували 652 випадки. Через РАЦС розлучилися 208 подружніх пар. 

Укладених шлюбів у Хмельницькому зафіксували у понад 2 рази більше, ніж розлучень. Побралися 2 075 пар. 


Що про розлучення каже психолог

Чому розлучаються молоді подружні пари й що впливає на розірвання стосунків досвідчених сім’янинів? Відповідь на ці питання надав практикуючий психолог Руслан Юшкевич. 

Фахівець каже, що будь-які періоди в стосунках не обходяться без криз. Саме їх подолання дозволяє переходити у відносинах на, так званий, наступний рівень. 

Криза першого року життя - саме із цим стикаються подружні пари-початківці. Руслан Юшкевич вважає, що починається такий період під час спільного життя. 

Велика кількість розлучень протягом першого року життя залежить від несвідомого підходу до шлюбу. За словами Руслана Юшкевича, подекуди часто схиляються до штампа в паспорті через вплив старших людей. Або ж керуються іншими піднесеними почуттями, на кшталт пристрасті. Фахівець каже, що в подібних випадках все може закінчитися розлученням. 

Наступна криза виникає протягом 3-5 років подружнього життя. На цьому етапі між партнерами зникає пристрасть. Тож на перший план стосунків виходить те, що пов’язує обох людей між собою. Руслан Юшкевич каже, що під час цієї кризи парі важливо прикувати свою увагу до того, що їх об’єднує. І додає: саме на цьому етапі життя чимало пар народжують дітей. 

Черговий етап кризи у стосунках є найнебезпечнішим. Адже саме в період 10-12 років спільного життя зафіксовано найбільше розлучень серед хмельничан. Руслан Юшкевич пояснює: більшість людей на цьому етапі переживають кризу середніх років. Тобто - переусвідомлюють своє життя, у тому числі й партнера, який крокує поруч. Звідси й виникають непорозуміння, а подекуди навіть розлучення.

Вплинути на стосунки можуть не лише кризи. Депресивні настрої в парі зароджують інші ситуації, як, наприклад, карантин. 

Як уникнути проблем в стосунках

Візити до різноманітних місць або закладів - саме це є пігулкою від усіх вище перерахованих ситуацій. Руслан Юшкевич радить більше проводити часу лише вдвох. При цьому необхідно влаштовувати для себе мінісвята. Вони мають полягати у поїздках, спільних розвагах чи хобі. 

Ще одним простим і популярним способом налагодити зв’язок, каже фахівець, є розмови. Мовляв, важливо говорити про те, що турбує. Обговорювати проблеми, які склалися, і в результаті - вирішувати їх. 

За словами фахівця, пережити кризовий період можна й за допомогою психолога. Він розповідає, що часто звертаються як пари, так і хтось один із подружжя. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up