«Смарт-мобілізація» та повістки через «Дію»: головні оновлення від Мінцифри

«Смарт-мобілізація» та повістки через «Дію»: головні оновлення від Мінцифри
Фото ілюстративне
  • Згідно задуму, людина сама собі обиратиме спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися. 

  • А повісток через “Дію” можна не очікувати. Розповідаємо деталі.

В Україні планують запустити так звану "смарт-мобілізацію". Відтак, людина самостійно зможе обирати спеціальність, на яку хоче мобілізуватися. Почати планують з операторів дронів. Про це розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна.

— Ми хочемо запустити так звану "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України, — повідомив Федоров.

За його словами Мінцифри планує запускати пілот на операторів дронів. Таким чином майбутній військовий сам обиратиме чи він хоче стати оператором дронів чи взагалі служити в роті ударних дронів.

Відео дня

— Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися, — каже міністр. 

Для цього потрібно буде залишити заявку і пройти тестування та рекрутерів. А опісля — навчання. І лише після цього мобілізований точно потрапить на ту посаду, яку вказував. 

— Це дуже важливо для комунікації між державою і українцями про справедливість, чесність і дотримання правил. І коли це вдасться зробити, ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони проходитимуть відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну "смарт-мобілізацію", — зазначив Михайло Федоров. 

Також Федоров розповів, що повістки через “Дію” надсилати не будуть. 

— Не буде повісток у "Дії". Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в "Дії", — запевнив посадовець. 

Як ви ставитесь до подібних нововведень? Висловлюйте свої міркування в коментарях. 

Читайте також: В Україні пропонують штрафувати за порушення комендантської години

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Сергій Яворщук

    Розвод для лохів
  • Віталій Смертюк

    А єпрофесіяснайпер з ліцензією на відстріл під@расів у владі?
  • Саша Ящук

    І навчання через контр страйк
  • Саша Каракуц

    А не легше зразу кацапам всю базу даних злити? Олені тупоголові блін 🤦‍♂️

keyboard_arrow_up