Сміттєві баки зариють під землю. Хмельницький витратив півмільйона на нову технологію збору відходів

Сміттєві баки зариють під землю. Хмельницький витратив півмільйона на нову технологію збору відходів
Фото з сайту Хмельницької міської ради
  • За 500 тисяч гривень встановлять баки біля філармонії та на Соборній.
  • В ЖКГ кажуть, вони займають менше місця і відходи не розноситимуться по всій вулиці.
  • А от еколог вважає, що варто було б звернути увагу за проблему з розділенням сміття. І в першу чергу, придбати для цього контейнери.

На центральних вулицях Хмельницького вже у червні з’являться підземні контейнери для сміття. На два нових баки витратять півмільйона гривень. Один з них поставлять на сміттєвому майданчику по Гагаріна навпроти філармонії. Інший встановлять на Соборній біля “Укрсоцбанку”. Комунальники вже розпочали земляні роботи. Завершити планують за два тижні.

Що таке підземний сміттєбак?

Підземний сміттєвий контейнер повністю або частково заглиблений у землю. Зверху мешканцям доступний лише блок, у який вони можуть викинути відходи. Натомість все сміття, яке потрапляє туди, зберігається фактично під землею.

Підземний сміттєвий контейнер у Києві. Фото: bigmir.net

Вперше підземні баки для сміття почали встановлювати у Києві в 2017. Це були 5-кубометрові контейнери з оцинкованого металу. Вставлялись вони у бетонну чашу, а зверху залишався лише блок, у який можна викинути сміття. Такі контейнери виготовлялись в Україні та коштували по 150 тисяч гривень за один. Проте такі баки можуть просочувати рідини внизу ями, тому потребують частого миття. Крім того, один підземний контейнер важить десь 700-800 кілограмів, а заповнений - близько 4 тонн.

Відео дня
Ось такі контейнери будуть у Хмельницькому. Фото з сайту Хмельницької міської ради

Взяли дорожчі, ніж в Києві

У Хмельницькому ж вирішили виділитись і придбати контейнери португальського виробництва. Вартість одного бака - 250 тисяч гривень. Як і у випадку з київським, в яму ставиться бетонна чаша. А вже в неї кладеться 3-кубометровий пластиковий контейнер, який має повністю герметичне дно. Також бак важить лише 90 кілограм і підняти його з відходами може навіть звичайний кран. Мити такі контейнери потрібно приблизно раз на місяць, як і наземні.

Баки встановлять за два тижні.

- Підземні контейнери кращі тим, що не буде птахів чи собак, які розноситимуть сміття по місту, вітер не буде роздувати. Крім того, він закритий і там не будуть заводитися щурі. І звичайно, що не буде доступу для безхатченків, які перебирають сміття. Минулого року був придбаний автомобіль “Ford” на 13 тонн, який розрахований як на євроконтейнери, так і на підземні контейнери. Він якраз і вийматиме сміття з цих баків, - розповідає vsim.ua заступни начальника управління житлово-комунального господарства Хмельницької міськради Володимир Путін.

Контейнери будуть обладнані спеціальними датчиками, які передаватимуть інформацію про заповнення бака і необхідність вивезення сміття. Вони також обладнані системою автоматичного пожежогасіння.

“Витрачають велику суму грошей ні на що”

Тетяна Виговська, еколог, член Всеукраїнської екологічної ліги

- Я вважаю, що такі підземні контейнери - це лишня трата грошей. Я нещодавно була у Греції і вони дуже прискіпливо ставляться до збору сміття. Тим не менше, у них всі контейнери зовнішні. На мою думку, наші просто витрачають велику суму грошей ні на що. 250 тисяч гривень за один контейнер? Я категорично проти.

Якщо вчасно вивозити сміття і прибирати, то нічого розноситись не буде. Можна поставити кришки або сіточки, які б захищали від вітру. І це буде набагато дешевше. Та і нинішні ящики для сміття можна привести до ладу, вчасно мити, пофарбувати і вони виглядатимуть естетично. А кошти хай би краще витратили, щоб закупити контейнери для роздільного збору сміття - для скла, паперу і харчових відходів. А то сказали, що це потрібно, але нема куди це все викидати. Вони мають бути пластиковими і час від часу їх замінювати. А з підземними контейнерами - це просто афера на півмільйона гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрий Валериевич

    Ага а якщо хтось окурок туда кине то що???😤😤😤
  • Роман Новіков

    дуже добре!  Прибиральниця цІлий день прибирє а потім вітер чи пси розгребуть той мусор Дуже добре придумали  підтримую.
  • Антибіотик

    Виговська (еколог) навела приклад відсталої Греції , де потрібні значні затрати трудових та інших ресурсів, щоб ці відкриті контейнери завжди були в ідеальному стані. Майбуднє за підземним розташуванням контейнеріві приємним повітрям, а не смердючим від тотального розмішення усюди відкритих контейнерів як зараз це зробив Нестерук
  • Антибіотик

    Нарешті свободівська влада щось нормальне почала робити із значним засміченням міста. Але на жаль це буде зі швидкістю черепахи
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького Від читача 13:55 Ефективність вітамінів у лікуванні опущених ясен 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera 09:17 Три перемоги і одна поразка: огляди матчів хмельницьких команд play_circle_filled 17:33 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 16:23 На Великдень буде дощ: прогноз погоди на тиждень у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up