Сміттєві майданчики у Хмельницькому масово перетворюють на стихійні звалища

Сміттєві майданчики у Хмельницькому масово перетворюють на стихійні звалища
  • Облаштовані майданчики для сміття - не гарантія порядку.
  • Часто хмельничани перетворюють їх на звалища.
  • Стежити, щоб сміття викидали правильно хочуть за допомогою відеокамер.

Безлад на сміттєвих майданчиках - вже звична картина для хмельничан. Переважно вони самі у цьому і винні. Принаймні, так говорять комунальники. Кажуть, скільки б не прибирали, місцеві мешканці раз за разом перетворюють сміттєві майданчики на місця стихійних звалищ. 

Біля контейнерів кладуть габаритне сміття та будматеріали. Якщо до майданчика йти далеко, пакети зі сміттям викидають просто на вулицях або в переходах. Буває й так, що пакети навмисно розривають, і розкидають відходи по всій прилеглій території, щоб додати роботи працівникам “Спецкомунтрансу”.

Камер досі немає

Вирішити дану проблему у місті мали камери відеонагляду. Їх планували поставити на сміттєвих майданчиках ще на початку минулого року. Гроші, у сумі 65 тисяч на встановлення камер були передбачені «Програмою поводження з побутовими відходами у Хмельницькому на 2018-2019 роки». Для початку мали встановити 5 пристроїв біля найбільших сміттєвих майданчиків.

Відео дня
  • У нас у місті є багато контейнерних майданчиків, які люди перетворюють на стихійні сміттєзвалища. Зараз проектанти з ймовірними підрядними організаціями вивчають можливість встановлення камер на цих майданчиках. Тому поки адреси не назву. Відділ чи управління благоустрою дивитиметься, що є купа якогось сміття негабаритного, переглядатиме відео і знаходити  хто то зробив. Далі притягуємо до адміністративної відповідальності і людина платить штраф. Інші люди розуміють, що то дорого так викидати. Привчатимемо до порядку, - говорив начальник управління ЖКГ Василь Новачок на початку 2018 року. 

З того моменту минуло більше року. Камер досі немає. Проблема зі стихійними сміттєзвалищами нікуди не поділася. 

8 контейнерів на 50 будинків

Однією із найбільш проблемних зон у місті залишається майданчик по вулиці Заводській, що розташований неподалік автостанції №2. В цьому районі були ліквідовані сміттєпроводи. Контейнери, які стояли на території найближчих багатоповерхівок теж прибрали. Зараз сміття несуть на майданчик.

  • Цей майданчик - найбільший у Хмельницькому за кількістю обслуговування території. Туди несуть сміття з приватного сектору і багатоповерхівок. А це 50 навколишніх будинків. 13 із них - багатоповерхівки, де кількість квартир коливається від 70 і до 180. Також сміття туди несуть з перукарень, магазинів та кав’ярень, що розташовані на території автостанції. Автостанція теж несе туди своє сміття. Окрім цього, там така місцевість, що сміття викидають всі, хто проїжджає по Заводській на авто, - розповідає начальник абонентського відділу “Спецкомунтрансу” Олександр Фурман.

На таку кількість будинків, в яких мешкають тисячі хмельничан, передбачено лише 8 контейнерів. Вони стоять один навпроти одного. Сміття там не встигають вивозити. Хоча сміттєзбиральна машина приїжджає двічі на день. 

  • Звідти по договорам ми маємо вивозити 367 кубометрів сміття в місяць, а по факту вивозимо 535 кубометрів. Машина приїжджає туди двічі на день. Пізно ввечері і в другій половині дня. Однак і цього не вистачає. Причина в тому, що люди з приватних будинків зносять туди свої габаритні відходи та будматеріали. Хоча по факту мають їх вивозити самі. Тим самим перетворюють майданчик у стихійне сміттєзвалище, - говорить  Олександр Фурман.

В планах реконструкція

Директор “Спецкомунтрансу” Олександр Зімін розповідає, що самостійно доставити контейнери не може. Та це й не врятує ситуацію. 

  • Кількість контейнерів визначаємо не ми. Це відділ благоустрою розраховує їх відносно кількості обслуговуючої території та об’ємів сміття. В даному випадку додаткові контейнери навряд чи вирішать проблему. Адже там в основному біда у людському факторі та габаритному смітті, яке в контейнер не засунеш, - розповідає директор ХКП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.

Наразі відділ благоустрою планує реконструкцію цього майданчику. Однак розпочнеться вона лише з наступного року. 

  • У нас у планах масштабна реконструкція на наступний рік. Там дуже проблемна зона, тому треба ще думати, як зробити той майданчик зручним для людей. Ми не знаємо чи будемо збільшувати кількість контейнерів. Більш за все, що ні. Ми будемо перекривати це частотою вивезення. Ймовірно, “Спецкомунтранс” збільшить частоту рейсів сміттєвозу. Хочемо там передбачити окрему площадку для габаритного сміття, щоб ним не захаращували сам майданчик, - повідомила начальник відділу благоустрою Татяна Циб. 

Також комунальники планують проводити роз’яснювальну роботу із мешканцями прилеглої території. Найбільше претензій мають до приватного сектору, які зносять туди гілля та будматеріали.

"Камер немає, але вони треба"

Як зазначає начальник управління ЖКГ, проблему могли б вирішити камери. За їх даними, хмельничан, могли б штрафувати. За викид будівельного або іншого габаритного сміття у невідповідному місці передбачені штрафи від 340 до 1360 гривень для фізичних осіб і від 850 до 1700 гривень для юридичних осіб. 

  • Камери і штрафи сприяли б покращенню ситуації. Кошти від штрафів йшли б на нові камери для інших майданчиків. Ще минулого року камери мав ставити “Хмельницькінфоцентр”. Але, як мені відомо, жодної камери не поставили. Цим питанням напряму займалася міська рада. Гроші мали перевести, але потім їх кудись перекинули. Факт в тому, що камер немає. Хоча вони там дуже треба, - зазначив Василь Новачок. 

На камери не дали грошей

В ХМКП “Хмельницькінфоцентр” повідомили, що камери дороговартісні і в бюджеті на них не вистачило грошей. Натомість кошти були перекинуті на потреби зовнішнього спостереження за правопорядком на окремих вулицях міста. 

  • У минулому році ми поставили лише дві камери біля підземних сміттєвих баків. Вони розташовуються біля філармонії та неподалік “Укрсоцбанку” по Соборній. І то це було зроблено за кошти приватників. Ми дали доступ до цих камер УМК, які обслуговують ті території, і “Спецкомунтрансу”. Вони дивляться там за порядком і бачать, коли треба там прибирати. Кошти на інші камери нам обіцяли виділити із міського бюджету, але не вийшло. Через те, що у нас є багато точок, де потрібно встановлювати камери. Запити надходять і від поліції, і від “Спецкомунтрансу”, і від управління благоустрою. В нас є план, де точково позначені місця потребуючі камер, але кошти виділяють на пріоритетні напрямки. Переважно охоплюють те, що стосується безпеки хмельничан. Тому першочергово гроші виділяють на запити поліції, - пояснила заступник директора ХМКП “Хмельницькінфоцентр” Валентина Андріїшина.

Поки камер у місті лише дві, комунальники звертаються до хмельничан і просять бути свідомими та відповідальними. Не викидати сміття у недозволених місцях та не утворювати стихійні сміттєзвалища. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Pavel Kondrashov

    Не до мусора чиновникам. Да и сильно большая для них проблема, тут думать надо.
  • Олександр Симчишин

    А було б набагато краще, якби навели лад із сміттєпроводами, а не сліпо копіювали невдалий досвід європейців. Тоді б і сміття нге розкидали по дорозі з різних причин, і не робили б стихійних звалищ побутових відходів, і багато інших позитивних моментів. При СРСР за людей думали, а в т.зв. демократичних Америці і Європі тільки думають як більше здерти з люде, інших країн і менше дати взамін,  Так що замінюйте старі кишені у будинкових сміттєпроводах, доглядайте їх і приняйте гратись у європейців. Одна кишеня сміттєроводу коштує у роздріб 1200-1500 гривень. Всього навсього 5-7 тис. на один підїзд. Можуть навіть і мешканці підїзду зібратись пропорційньо до кількості проживаючих у підїзді

    валентина reply Олександр Симчишин

    Предлагаю мусор ввкидатььпоткарточках. Почему подняли стоимость мусора, потому что габариты большие. Если пенсионер например выкидывает пакетик в неделю!! То швейный цех пятььбаулов в день !!забивая все контейнеры. А неплотят, деньги швачкиипо 7000 в неделю!! получают, а неплотят. Поле широкое, нога длинная, строчат как Анька пулеметчится. То же самое материалы со строек. Делают евро ремонт , и оббивают стены, и выбрасывают по 27 мешков с под муки с мусором с одной квартиры. А кто их должен дотаскать до мусорной машины и выкинуть?? Ето в стоимость услуг не входит. Хватает денег 10000$ потратил на ремонт жилья, найдут и на мусор. То же самое старая мебель. Кто тот деван, шкаф должен грузить на трактор, тратить деньги на солярку и вывозить?? За 20 грн в мес?? Нашли деньги 15000 грн на новый деван, найдут и на вывоз габаритного мусора. И сейчас век пласмасы, бвл бронзовый век, железный век, а сейчас пласмасовый век. Предлагаю завод по переробке и изготовлению товаров из пласмасы в шумовцах или гвардейском построить. Можно тепло станцию, пласмаса горит мгновенно нагревая печь.

    Олександр Симчишин reply валентина

    Можна поставити обладнані спеціальні ваги і термінал для оплати карткою чи готівкою. Зважили, оплатили, віконце відчинилось чи кнопка (ричаг тощо) розблокувалась, сміття викинули. Але звісно це все фантазії, можливо у майбутньому колись так і буде

    валентина reply Олександр Симчишин

    А машины ? Машыны возле подъездов? Возле каждого подъезда по 17 машин! Как мксорка может ночью ? доехать?поднять баки через машины?инеповредив их , ввсыпать мусор и поставить на место?? Предлагаю мусорки от пяти домов обеденить и вынести ближе к дороге, чтобы не заезжать во дворы . И поставить видеокамеры, чтобы была видна и дорога и мусорка.

    Олександр Симчишин reply валентина

    Добре що євромотлох не дозволили ввозити, а то вже б і на даху їх наставили б. А щодо проїзду то також питання можна вирішити шляхом штрафування. В нас чомусь адмінкодекс мало застосовують, тобто не застосовують штрафування як джерело наповнення місцевих і Державного бюджетів. Можливо тому що вони привязані до розміру неоподатковавоного мінімуму (17 гривень). Так тут також цю проблему можна вирішити, піднявши його мінімум  у 10 разів, враховуючи, що попередній був встановлений ще приблизно 20 років назад
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up