Стоп корупції: як в Хмельницькій ДСНС борються з “негідниками в погонах”

Стоп корупції: як в Хмельницькій ДСНС борються з “негідниками в погонах”
  • Антикорупційний відділ працює вже три роки. 
  • Кажуть, що рівень корупції в міському відомстві рівний нулю. 
  • В регіоні “на гарячому” взяли одного корупціонера.

За даними міжнародної антикорупційної організації Transparency International (TI) Україна посідає провідне місце в списку найкорумпованіших держав Європи. Щоб боротися з цими показниками в кожному державному відомстві активно створюють антикорупційні програми та організовують спеціальні сектори з питань запобігання та виявлення корупції.

Три роки працює такий сектор і в Хмельницькому ДСНС. Його працівники вчать рятувальників, як заповнювати декларації, проводять інструктажі та службові перевірки. Кажуть, що рівень корупції в міському відомстві рівний нулю. А в регіоні за три роки на хабарі спіймали лише одного корупціонера. Операцію по затриманню проводили спільно з правоохоронними органами. Тоді на гарячому взяли начальника Шепетівського районного сектору, який просив грошову винагороду за працевлаштування. Сталося це минулого року, проте судова тяганина по справі триває і досі. 

Відео дня
  • Ми провели спільний захід з поліцією і його взяли під час передачі коштів. Взагалі ми активно співпрацюємо із правоохоронними органами. За будь-якої підозри працівника ретельно перевіряють, - пояснює начальник сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДСНС у Хмельницькій області Роман Черватюк.

За словами посадовця, рядовий пожежник абсолютно не підпадає під опис корупціонера. Йому попросту не має за що і у кого вимагати неправомірну вигоду. Під пильне око служби можуть потрапити лише інспектори, високопосадовці  чи працівники лабораторії. 

  • Хабар може отримати посадовець за прийняття на службу, або коли наш інспектор йде на перевірку. До речі, перед виходом на підприємство всі інспектори проходять інструктаж щодо антикорупційного законодавства. Зараз вони обмежені у повноваженнях, адже всі перевірки у нас планові, згідно графіку. У структури є час підготуватися до перевірки. Також ми даємо час на усунення недоліків. Це зменшує ризик хабарництва. Також корупційні ризики можуть бути під час відкриття того чи іншого суб’єкта господарювання, - розповідає Роман Черватюк.

В Україні цьогоріч відкрили 13 кримінальних проваджень проти працівників ДСНС. Були це й інспектори, і співробітники лабораторій. В області корупційних оборудок зафіксовано не було. Роман Черватюк каже, що профілактика пішла на користь.

  • В місяць ми мінімум два рази виїжджаємо в підрозділи й інструктуємо. Цьогоріч провели вже 19 антикорупційних занять для персоналу. Перед прийомом на роботу ми ретельно перевіряємо працівника. Якщо він був помічений у корупційній схемі на попередньому місці роботи, до нас така людина вже не потрапить. 

Нещодавно соціологи центру Разумкова провели дослідження щодо рівня довіри населення до державних інституцій. ДСНСники посіли друге місце серед силових структур з результатом 64%. Заступник начальника Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Андрій Козак пояснює, що головне для відомства - це довіра громадян. А корупціонерів в своїй структурі вони тримати не збираються. 

  • Створювати позитивний імідж служби набагато легше, ніж його втратити. Один ганебний випадок може звести всі зусилля нанівець. Тому ми просимо громадян повідомляти про будь-які ситуації, коли наші працівники стають учасниками таких схем. Щоб ми могли вчасно виявити цього негідника і позбутися від нього, - зазначив Андрій Козак. 

Повідомити про корупційні схеми в структурі можна зателефонувавши на телефон довіри за номером: 699-198. Спочатку працівника, який вимагав хабар перевірять в антикорупційному секторі, якщо ознаки правопорушення буде виявлено, такою особою вже займуться правоохоронні органи. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up