Стрибали через вогнище і плели віночки: як хмельничани святкували Івана Купала

Стрибали через вогнище і плели віночки: як хмельничани святкували Івана Купала
  • Майстер-клас з плетіння вінків, цікаві фотозони, театралізовані дійства, незабутнє вогняне шоу та смачна їжа, чекали хмельничан на березі Південного Бугу.
  •  Приходили сюди сімʾями та з друзями, брали з собою кумів, сусідів та родичів. Головними учасниками дійства стала малеча.
  • Що знають про традиції святкування купальської ночі та які враження отримали від запланованої програми присутні, дізнавалися журналісти vsim.ua.

В ніч з 6 на 7 липня в Україні проходить масові купальські гуляння. Це свято завжди оповите ореолом містики. Дівчата плетуть вінки з польових квітів та ворожать на майбутнє заміжжя, а відчайдушні юнаки блукають лісом у пошуках квітки папороті, яка виконує будь-які бажання.

У Хмельницькому цього року Івана Купала святкують із величезним розмахом. Подивитися на вистави народних колективів та поласувати смачною їжею від кращих харчувальних закладів міста, прийшло кілька тисяч хмельничан.

Чим частували та які враження отримали від святкування присутні, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Відео дня

"Хочу дізнатися про традиції"

Даша, прийшла на свято з подругами

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9461.JPG

- Я лише вчуся плести віночок, це мій дебют. Використовую ромашку і вербу, це все, що знайшла, трави та квітів майже не залишилося, прийшли трохи запізно. Тут разом з подругами Олею і Машею. Хочеться дізнатися щось про традиції, думаю, може наважуся стрибнути через вогнище. Цікаво також побачити фаєр-шоу.

"Прийшли перевірити силу почуттів"

Дмитро і Валерія

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9496.JPG

- Мені вінок допомагав плести коханий. Хочемо разом за руки перестрибнути через вогнище. Я чула, що є така традиція, якщо стрибнути і не розтиснути руки, то пара завжди буде разом, хочемо перевірити силу почуттів, - розповідає Валерія.

- Постараємося пробути до кінця. Цікаво, якщо чесно. Особисто я на такому святі вперше, - додає Дмитро.

Плету вінок для фотозони

Лідія, прийшла на свято з колегами

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9509.JPG

- Я плету віночок для нашої фотозони від центральної бібліотеки міста Хмельницького, щоб усі охочі могли в ньому пофотографуватися. Раніше я працювала в районі, то ми їздили по селах і там організовували святкування. Взагалі Івана Купала завжди цікаве театралізованими дійствами. Не знаю чи сьогодні палитимуть Морену, ми колись так робили і вінки пускали на воду, і хороводи водили, було весело. Сьогодні планую бути до кінця. Хочеться нічого не пропустити, можливо почерпну для себе щось нове.

"На тому боці бо було дуже брудно"

Анна з донечкою Мартою та мамою Галиною

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9547.JPG

- На такому святі ми вперше, привели Марту подивитися, їй дуже подобається. Нам трішки далеко добиратися з Гречан, але воно того варте. Дуже гарна організація, але ми трішки запізно прийшли, хотіли потрапити на майстер-клас по плетінню вінків, та не встигли, - говорить Анна.

- Раніше проводили на тому боці, ми раз пішли і більше не були, бо було дуже брудно. Тут все цивілізовано, людям приємно відпочивати, - додає Галина Станіславівна. - Їжа також дуже смачна, ми постараємося якомога довше погуляти, щоб дитина побачила як молодь буде через вогнище стрибати.

Плетуть віночки та пускають на воду

Ірина з дітьми

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9607.JPG

- Мене уже сьогодні кілька разів запитували про традиції та обряди на Купальське свято. Я знаю лише про те, що дівчата в цей день ворожать на долю та на коханого, плетуть віночки і пускають їх на воду. Чий вінок хлопець дістане, того дівчина й повинна поцілувати. Ще знаю, що хороводи водять біля деревця верби, обвішаного стрічками, і стрибають парами через вогнище. Але я б сама, мабуть, не наважилася.

На святі було безліч пісенних та танцювальних сюрпризів від творчих колективів Хмельницького. Юнаки та дівчата запалювали в українських костюмах та під українські мотиви.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9479.JPG

Не обійшлося на сцені і без нечистої сили. Прямо з води вийшов водяний зі свом почтом, щоб зіпсувати Купальське свято, але, як завжди, перемогли браві козаки, та прогнали нечисть назад у потойбіччя.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9477.JPG

Не залишило байдужими хмельничан і яскраве фаєр-шоу. Дівчата та хлопці танцювали і жонглювали вогнем під гучні аплодисменти всіх прсутніх.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9558.JPG

Особливо свято запамʾяталося малечі, діти залюбки, без зайвого остраху, стрибали через вогнище, водили хороводи та пританцьовували під запальні українські мотиви.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9612.JPG

Порадував своїм різноманіттям фуд-корт від кращих ресторанів та кав’ярень Хмельницького.

На святі частували: шашликами від 50 гривень за 100 грам, ковбасками – 40 гривень за 100 грам, смаженою картоплею – 20 гривень за 100 грам, свіжими та смаженими на грилі овочами від 20 до 40 гривень за 100 грам. Був і традиційний Бограч за 50 гривень та вереники з начинкою на будь-який смак від 35 до 45 гривень за порцію.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9525.JPG

Дітям пропонували нанести аквагрим за 20 гривень.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9544.JPG

Продавали сувеніри з дерева та ляльки-мотанки ручної роботи від 15 до 350 гривень за виріб.

C:\Users\Користувач\Desktop\Івана Купала\DSCN9517.JPG

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Alex Varmint

    А эта с лева прыгала ? )))

    Денис Томусяк reply Alex Varmint

    Ты Кретин умственно отсталый
  • Тамара Козицька

    Так, віночок був популярний. Дуже личив панянкам: великим і маленьким. У Лідії Іванівни руки золоті, все вміє))
  • Элла Холмицкая

    В цій статті і про нашу Лідію Іванівну і про нашу бібліотеку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up