Священник УПЦ виносив майно з церкви, яка перейшла до ПЦУ

Священник УПЦ виносив майно з церкви, яка перейшла до ПЦУ
Тут і далі фото зі сторінки Теофіпольської селищної ради
  • Інцидент трапився в селі Шибена. 

  • Місцевий храм перейшов до ПЦУ і в ньому вперше зібралися, аби помолитися українською. 

  • Та просто під час служби священник УПЦ, який служив раніше, почав виносити з храму церковне начиння.

Ще 7 травня цього року прихожани села Шибена Теофіпольської громади на загальних зборах вирішила, що місцева святиня має перейти у підпорядкування Православної Церкви України.

У селищній раді розповідають, що тодішній настоятель храму, отець Миколай Куницький не підтримав вибір своїх парафіян і всупереч їх бажанню, поки документи знаходилися на перереєстрації у Хмельницькій ОВА, продовжував проводити в ній Богослужіння. Але нещодавно релігійна громада отримала усі офіційні документи. 

У суботу, 1 липня, прихожани разом із двома священниками ПЦУ прийшли до церкви помолитися українською мовою. На порозі храму їх зустріли отець Миколай із родиною та кількома прихильниками УПЦ. 

Відео дня

— Після розмови з парафіянами, ознайомившись з документами і зрозумівши, що він тепер немає ніяких законних підстав проводити Богослужіння в церкві, священник УПЦ віддав ключі від храму. Священники ПЦУ запрошували отця Миколая до спільної молитви за військових, які захищають кордони нашої країни від московської орди, — розповідають в тергромаді. 

Та священник УПЦ відмовився. Однак, не покинув територію. Вже під час молитви разом із своїми вірянами він почав виносити церковне начиння. 

— Люди були прикро вражені цим вчинком, але, хоч все було придбано за кошти жителів села, не перешкоджали їм та продовжували молитися. Адже "у кожного свій рівень духовності.” Історичну справедливість в нашому селі відновлено: наш храм тепер знаходиться у єдиній Православній Церкві України, ми отримали духовну незалежність від російської православної церкви та молимося рідною мовою, — прокоментували ситуацію парафіяни.

Відтепер офіційна назва духовної святині звучить так — Парафія (храм) Покрови пресвятої Богородиці Православної Церкви України села Шибена Хмельницького району Хмельницької області.

Додамо, що це вже не вперше на Хмельниччині трапляються випадки, коли священники УПЦ, які не підтримують перехід до ПЦУ, виносять речі з храмів чи попри бажання громади продовжують богослужіння.

Нещодавно ми розповідали, що у селі Волиця Теофіпольської громади проголосували за перехід місцевого храму до ПЦУ.  Місцеві жителі практично одноголосно проголосували за таке рішення на зборах. Із 178 зареєстрованих на зборах "проти" було 11 осіб. Водночас священник Свято-Михайлівської церкви відмовився від переходу. Натомість він почав виносити із храму ікони та підсвічники. Читайте детальніше за посиланням. 

Нагадаємо, у Красилівській громаді прихожани також голосували за перехід Свято-Іоанно-Богословського храму до ПЦУ. “За” проголосували понад 250 вірян – членів релігійної громади села Волиця. Священник цього храму навіть не хотів спілкуватись із прихожанами та військовими, які були присутні.

Також після початку повномасштабного російського вторгнення Українську Православну Церкву вирішили залишити 226 релігійних громад Хмельницької області. Серед цієї кількості 197 приєдналися до Православної Церкви України, а 29 зареєструвалися як незалежні церкви.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (42)
  • Аццкая Новацкая

    Типовий представник руського миру. Вкрасти все, до чого можна дотягнутися.
  • Олександр Романов

    Гнати попа рашиста
  • Nataliia Yarova

    Ганьба попові!!
  • Вадим Слободянюк

    Його біс попутав, ці речі потрібні щоб відкриє в ганделику свій попівський храм і далі оболванивать слабоумних руським міром

keyboard_arrow_up