“Там ніщо не приживається”: про містичну долю Будинку молоді на Інститутській

“Там ніщо не приживається”: про містичну долю Будинку молоді на Інститутській
  • Будинок молоді “Проскурів” поселився на вулиці Інститутській у 80-их роках.
  • Для чого тільки не були призначені стіни цієї будівлі: від кінотеатру до танцювального клубу.
  • Втім не прижилося там нічого й досі.
  • Що планують зробити на місці старого й занедбаного будинку молоді, читайте далі.

Щоденно на вулиці Інститутській повз нього проходять тисячі людей. Його старі стіни вже давно стали непомітними на тлі сучасних супермаркетів. 

Будинок молоді “Проскурів” так само як і десятки років тому красується навпроти університету. Замість сміху молоді, що мав би лунати з дверей будівлі, тут стоїть тиша. Панує вона в цій споруді вже довго. Хоча облаштувати у стінах будинку що тільки не намагались. Однак “Проскурів” відмовляється приймати гостей і досі. 

Відео дня

“Це був проект кінотеатру”

За словами краєзнавця Сергія Єсюніна, будинок молоді збудували у 80-их роках. Проектом об’єкту займався архітектор, ім’я якого нині невідоме. Будівля мала бути кінотеатром. Назва його була б “Проскурів”. Та, як то кажуть,  не склалося. Наступним етапом в житті будинку молоді був відеосалон. Такі заклади користувались якийсь час особливою популярністю. Адже можна було подивитись будь-яку ліцензовану стрічку. Втім і така ідея там не прижилася. Після того у стінах будівлі намагались влаштувати танцювальний клуб і кафе. Та і ці ідеї “Проскурів” не схвалив. 

  • Спершу його побудували як проект кінотеатру. Згодом будівлю переформували у відеосалон. Потім там зробили танцювальний зал і кафе. Та все марно. На той час і потанцювати, і подивитися кіно можна було в інших місцях. Адже був великий вибір місць відпочинку. Там ніщо не приживається і досі - каже Сергій Єсюнін.

Про подальшу долю “Проскурова”

Сьогодні будинок молоді має не найкращий вигляд. Більшість вікон потрощені, а двері та одвірки наглухо забиті. Проте місця, якими потрапити всередину все ж можна, тут таки є. Через них видніються пляшки з-під алкогольних напоїв та недопалки.

Нині цей занедбаний заклад знаходиться на балансі Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради. Рік тому було прийняте рішення щодо облаштування у стінах “Проскурова” центру національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Тоді реанімувати будівлю обіцяли до літа 2020 року.

Заступник директора Департаменту освіти та науки ХМР Світлана Губай каже, що обсяг робіт, пов’язаний із відновленням будівлі, є дуже великим. Тож питання щодо ремонту цього закладу залишається на паузі. 

Допоки будинок молоді залишається “стояти без діла”, журналісти vsim.ua запитали у хмельничан, що вони хотіли б бачити у стінах “Проскурова”.

Андрій

“Тут має бути сучасний хаб”

  • Тут однозначно треба щось зробити для молоді. Адже будь-яка будівля має приносити для міста нехай не матеріальний достаток, а хоча б моральну допомогу для виховання молодих людей. Наприклад, спортивний комплекс чи сучасний хаб. Щоб там були роботехнічні заходи або щось пов’язане  із IT-сферою.

Ірина

“Нехай молодь займається спортом”

  • Магазинів тут точно не треба, бо на Інститутській їх вдосталь. Тут треба зробити спортивний клуб для молоді. Щоб вони не ходили пити спиртне за кутки, а займались спортом. 

Олександр

“Щоб були столики і боулінг”

  • Те, що ця будівля стоїть занедбана, це не нормально. Бо молодь ходить і п’є спиртні напої в незрозумілих місцях. Тому тут варто зробити розважальний центр. Щоб молодь могла піти і поспілкуватись одне з одним. Хочеться, щоб там були столики і боулінг.

Анастасія

“Кафешку для студентів”

  • Скільки я тут живу, будівля стоїть занедбана. Я хотіла б бачити на цьому місці кафешку для студентів. Або можна було б облаштувати щось типу антикафе. Там могло би бути багато сучасних розваг.

Віталій

“Тут потрібно зробити тренажерний зал”

  • Тут потрібно зробити тренажерний зал. Це було б доречно для студентів. Адже він був би близько до гуртожитків і туди б всі ходили. Також було б непогано аби там були знижки для студентів. 

Ніонела

“Тренажери або фітнес”

  • Було б добре, якби тут були тренажери або фітнес. Я, наприклад, тут неподалік живу і навчаюсь, і тут немає підходящого місця для заняття спортом. Тому я б однозначно ходила б в цей зал, що був би на місці будинку молоді.

Друзі, а що на вашу думку має бути в стінах "Проскурова"? Пишіть в коментарях.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Дмитро

    корпус будь-якого вищого навчального закладу

    Мастер Автополив reply Дмитро

    зачем они нужны? реально для украинца есть два пути, здоровье, зрение - сдаешь на категории автобус или дальнобой и в Европу. Есть мозги - учишь пару фрейворков или языков программировани и кодишь. Живешь во Львове с прицелом на переезд в Европу. Все остальное тут уже фикция.
  • Люда Гаврилюк

    Только кинотеатр не должен там был быть, а он там был. Недолго, но был. Современный новейший кинотеатр на тот момент. С работающим фонтанчиком на площадке,перед кинотеатром, где сейчас впритык стоит супермаркет. Я не ностальгирую по совку, но пространство тогда планировалось лучше, и в сочетании с окружающей обстановкой. Автор, изучай лучше материал.
  • Мастер Автополив

    Только спортивный объект, и то будет он финансироваться за счет бюджета. А вы хотите гатить туда свои налоги? Спортобъектов в городе хватает вроде бы.
  • Tomusiak Denys

    Марися 2
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up