“Там засів московський патріархат”: на Хмельниччині руйнується унікальна церква

“Там засів московський патріархат”: на Хмельниччині руйнується унікальна церква
  • Ця історія розгорнулася навколо унікальної Покровської церкви-фортеці в селі Сутківці, що в Хмельницькому районі. 
  • Храм є пам’яткою національного значення.
  • Активісти розповідають: наразі церква перебуває в занедбаному стані, а править в ній російський священник.
  • Розповідаємо про все детальніше. 

Від 24 лютого чимало храмів, які раніше підпорядковувалися московському патріархату, стали переходити до ПЦУ. Скільки таких налічується на Хмельниччині, ми вже розповідали вам раніше. Дізнавайтеся про це в матеріалі - Московський патріархат: скільки храмів залишилось на Хмельниччині. 

Водночас в області ще залишаються церкви, де оселилися російські священники. Однією з таких, за словами активістів, є Покровська церква-фортеця в селі Сутківці, що в Хмельницькому районі. Вона є пам’яткою архітектури національного значення. Це двоярусна церква, зведена у XV столітті у формі хреста із чотирьох циліндричних частин.

Наразі церква-фортеця має занедбаний вигляд. Всередині досі висить ікона з російським царем, а “господарює” там московський патріархат. Дізнавайтеся про все це детальніше.

Відео дня
Церква на початку 19 століття. Фото з сайту бібліотеки села Сутківці

“Проблема в тому, що там засів московський патріархат” 

Історію унікальної церкви-фортеці на Хмельниччині журналістці vsim.ua розповіла голова громадської організації “Малієвецька спадщина” Анастасія Донець. За її словами, саме цей храм згадується у багатьох підручниках з історії. Мовляв, він є найкращим зразком середньовічної культово-військової архітектури. А за своєю архітектурою і планувальною схемою Покровська церква більше не має аналогів в Україні. Саме тому, каже активістка, вона є національним надбанням, а отже - власністю всього українського народу. 

Активістка обурена станом церкви й тим, що там досі “господарює” московський патріархат. Анастасія Донець пояснює: церква-фортеця збудована з вапна й піску. За її словами, російський священник залив у церкві підлогу цементом, що лише зашкодило її загальному вигляду. Після проведених там робіт пам’ятка почала просто знищуватися на очах. Всередині стоїть конденсат і є пліснява. А дах, говорить Анастасія Донець, перетворився у справжнє решето. 

Файл:Покровська церква у Сутківцях (3).jpg — Вікіпедія

Російський священник, розповідає активістка, править у церкві давно. За її словами, змінити що-небудь не можуть, бо пам’ятка не має власника. Тож настоятель на свій розсуд виконує будь-які дії в унікальній церкві-фортеці, що на думку активістки, є незаконним. 

Анастасія Донець поділилася відео із церкви на своїй сторінці у Facebook. Воно складає 12 секунд. Це все, що вдалося зафіксувати, будучи там. Активістка пояснює: всередині категорично забороняють здійснювати фото чи відеозйомку. 

“У нас точно не ПЦУ”

До стін унікальної Покровської церкви-фортеці в Сутківцях можна навідатися з екскурсією. Як розповіли в сільській бібліотеці, її може провести священник - Володимир Степанишин (той самий, про кого розповідала активістка, - прим. автора). 

Журналістка vsim.ua зателефонувала до нього під виглядом волонтерки, яка хоче переїхати на екскурсію до церкви із переселенцями. Розмову передаємо дослівно далі.

Журналіст: Хотіла б на екскурсію завітати до церкви-фортеці. Коли б це можна було організувати?

Отець Володимир: А ви на коли плануєте?

Журналіст: Цього тижня хотілося б.

Отець Володимир: Це звідки ви?

Журналіст: З Хмельницького.

Отець Володимир: Скільки має бути чоловік?

Журналіст: Десь п’ятеро. А ви будете, як екскурсовод і зможете розказати про історію храму?

Отець Володимир: Розкажу, якщо буду вдома. Буду бачити.

Журналіст: Ще маю питання: церква підпорядковується ПЦУ чи московському патріархату?

Отець Володимир: московського патріархату навіть на земній кулі не існує. А яка це різниця? Це важливо?

Журналіст: Для нас важливо. Я волонтерка і везу переселенців на екскурсію. 

Отець Володимир: У нас точно не ПЦУ. Вже говорю. А московського патріархату в Україні немає. Кажу вам так, як є. Скажіть іншим людям, щоб вони не плутали це все. Бо це все ЗМІ тільки говорять і пишуть. І запудрюють голови людям. Є українська православна церква, що офіційно зареєстрована. 

Журналіст: Чула, що ще не можна фотографувати в церкві. Чи зможуть люди робити фото?

Отець Володимир: Якщо я буду, то я дозволю. 

За даними сервісу YouControl, Володимир Степанишин є керівником:

У коментарях до допису активістки Анастасії Донець хмельничани стали залишати різні коментарі щодо священника Володимира Степанишина. Розповіли, що в храмі чимало ікон, які йому подарували в росії. 

- До речі, так, він сам розповідав, як ці ікони йому якась бабуся на расії подарувала і він їх привозив.

На офіційній сторінці ПЦУ у Facebook йдеться про те, що в лютому 2019 року релігійна громада села Сутківці провела загальні збори. На них було прийнято рішення доєднатися до ПЦУ. Тоді ж настоятель храму звернувся до суду з позовом, в якому вимагав визнати перехід незаконним. 

Судовий процес тривав кілька років. У квітні 2021 року Верховний Суд України підтвердив законність доєднання храму до Православної Церкви України. 

У коментарях до цього допису одна з читачів рік тому додала коментар, що підтверджує слова активістки Анастасії Донець. А саме - щодо панування в церкві-фортеці московського патріархату. 

- Була нещодавно на екскурсії в тих краях. На жаль, нічого з рішенням суду не змінилося і "священник" той же. Не розумію, що там відбувається, - йдеться в коментарі. 

Що буде з унікальною церквою далі

Голова громадської організації “Малієвецька спадщина” Анастасія Донець розповідає: остання реставрація церкви-фортеці відбулася у 2009 році. Тоді ремонтні роботи допомогли зберегти вигляд пам’ятки. Вже зараз, через 13 років, церква перебуває в занедбаному стані. 

Наразі, каже активістка, вже почався процес оформлення пам’ятки архітектури національного значення в державну власність. Вона перебуватиме на балансі Ярмолинецької ОТГ. Це допоможе розв’язати питання із незаконним перебуванням у церкві, як вважають активісти, московського патріархату. Що, своєю чергою, допоможе зберегти унікальну церкву-фортецю в Сутківцях. 

Журналістка vsim.ua буде стежити за подіями у цій справі. Тож слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Віталій Українець

    Сутківчани агов .змінюйте самозванця та правте службу Божу як належить!
  • lena star

    Хм....цікаво ,а як пцу на чолі з паном Єпітімієм  відноситься до канонізованих святих - ну наприклад Св.Матрона (Московська), Св.Ксенія (Пітербурзька), Св.Пр.Серафім (Саровський), Св.Петро і Февронія ( вони ж Муромські) Чи пан Єпітімій незручні слова замовчує очі додолу))))) Най би нам піп єпітімівський на цю тему дав тут інтерв'ю пізнавальне
  • Борис Суслін

    Яка до дідька церква, тут памятників потрбно позносити море, вулиці перейменувати, дороги робити поки сніг та дощ, а тут якась церква...

    Valentyna Chernyuk reply Борис Суслін

    Борис Суслін У кожного мірка своя... ви спочатку про дідька згадали, а потім про Церкву - ваші проблеми персональні.А для мене і більшості це - ЦІННА  Історична пам'ятка. Робіть дороги,бо Бог і вас чекає....

    Alik Gelman reply Борис Суслін

    Борис Суслін хватить з дорогами. Війна.
  • Дмитрий Дмитрович

    Вигнати сатаністів

keyboard_arrow_up