Петрів піст також називають Апостольським. У народі побутує ще одна назва - Петрівка. Це один із чотирьох багатоденних постів у році. Традиція постити в цей період відома ще з перших віків християнства. Однак, є факти, які маловідомі навіть вірянам.
Петрівка розпочинається через тиждень після святкування Трійці. Тривалість цього посту не нормована. Якщо Великдень був раніше, то піст буде довший. І, навпаки, чим пізніше святкували Великдень, тим коротшим буде піст. Найкоротший триває 8 днів, найдовший – 42 дні
За давньою легендою, апостол Петро запровадив піст на прохання жінок — щоб чоловіки менше ласували маслом, сиром, молоком та сметаною.
Під час Петрового посту забороняється вживати м'ясні та молочні страви. А от рибу споживати можна. Але лише в суботу та неділю. А все тому, що апостол Петро вважався покровителем рибалок. Також під час посту не можна вінчатися та хрестити дітей.
Ночі в цей період є найкоротшими, а дні - найдовшими. У початок Петрівки розпочинається період косовиці. А по закінченні посту перестає кувати зозуля.
У давнину на завершення посту прийнято було випікати мандрики. це такі коржики із пшеничного борошна, яєць та сиру, заколочені на сироватці. Назву пиріжків пов'язували з легендою про мандри апостолів Петра та Павла.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.