Тривожні кнопки у Хмельницькому та області: де є і як працюють (КАРТА)

Тривожні кнопки у Хмельницькому та області: де є і як працюють (КАРТА)
  • У Хмельницькому встановлюють тривожні кнопки для виклику поліції охорони.
  • Одне натискання і на місце події вирушає група реагування.
  • Дізнавайтесь, де їх вже встановили і як вони працюють.

Пристрій з тривожною кнопкою з’явився нещодавно на аптеці у мікрорайоні Дубове. Саме фармацевти розповіли, як часто доводиться діставатись додому темрявою після закінчення робочого дня. Мовляв, і страшно, і небезпечно. 

Хмельничани можуть скористатись тривожними кнопками, аби викликати оперативні групи поліції охорони. Розповідаємо, де їх вже встановили, в яких місцях планують і як це працює. 

Вільний доступ і наявність камер

Тривожні кнопки наприкінці грудня почали встановлювати спочатку по області, а пізніше у Хмельницькому в рамках проєкту департаменту поліції охорони. 

Відео дня

Всі вони знаходяться у вільному доступі в громадських місцях, але не обов’язково людних. Натиснути кнопку може будь-хто. Про це журналістці vsim.ua розповідає фахівець з комунікацій управління поліції охорони в Хмельницькій області Юлія Мельник. 

Першу тривожну кнопку встановили на вулиці Сіцінського. За словами Юлії Мельник, місце малолюдне й район погано освітлюється, на що скаржились самі мешканці. Відтак з появою пристрою можна буде почуватись безпечніше.

  • Ми стараємось встановлювати у тих місцях, де є відеоспостереження. Це дасть можливість контролювати, щоб жартівники або діти не натискали просто так, адже за це буде адміністративна відповідальність, - кажуть у пресслужбі. 

Де є тривожні кнопки?

Наразі у Хмельницькому встановлені три тривожні кнопки для виклику поліції охорони. Вони встановлені за адресами:

  • вулиця Сіцінського, 29, аптека;
  • вулиця Прибузька, 14/1, "Ексімбанк",
  • вулиця Чорновола, 41/2, магазин "Принцип".

В області таких кнопок є 10 за такими адресами. Шукайте їх адреси на карті. 

Як це працює?

Якщо хмельничани стали свідками або жертвою будь-якого правопорушення, можна скористатись найближчою тривожною кнопкою. За яким принципом це працює? Людина натискає кнопку й залишається на місці. Як пояснює Юлія Мельник, сигнал передається на центральний пульт спостереження. Оператор відправляє до вас найближчий екіпаж, який знаходиться поряд. Додає, що поліцейські охорони прибувають на місце за декілька хвилин.  

  • За декілька хвилин на місце приїжджає екіпаж поліції охорони. Вони з’ясовують обставини події. Якщо це наприклад бійка, то вирішують конфлікт на місці, якщо ж крадіжка - по гарячих слідах знаходять зловмисника, - додає фахівець з комунікації управління поліції охорони. 

В такому випадку хмельничани викликали “102”. Тут все залишилось без змін. Однак як зазначають в управлінні, аналізували досвід колег в інших регіонах. До прикладу, якщо це вулична крадіжка і у жертви поцупили сумку з телефоном, то поліцію викликати неможливо. Відтак можна шукати встановлені тривожні кнопки. 

Нагадуємо, поки у Хмельницькому їх три. Та в місті й по області пристрої для виклику поліції охорони продовжують встановлювати. До прикладу, щомісяця з’являється 2-3 нових. 

Варто додати, що у критичній ситуації хмельничани можуть скористатись і тими тривожними кнопками, які є в об’єктах під охороною - магазинах, аптеках. Як це відбувається?

Якщо ви стали очевидцем правопорушення, прямуєте до аптеки чи магазину з відповідною наліпкою, що це об’єкт, який охороняється. Там працівників можна попросити натиснути кнопку. До слова, таких тривожних кнопок встановлено 600. 

Наразі в поліції охорони думають над тим, де встановлювати нові тривожні кнопки у Хмельницькому. Можливо це будуть місця великого скупчення людей, скажімо як речовий чи продовольчий.  Весь процес відбувається за кошти управління поліції охорони.

Довідково:

Тривожна кнопка являє собою клавішу, приховану від сторонніх очей, яка необхідна для миттєвого оповіщення про небезпеку при неправомірних діях сторонніх. Даний метод знайшов свою ефективність в магазинах, аптеках, банках, офісах і інших установах. Тривожна кнопка виділяється з маси охоронних методів можливістю миттєвого реагування на небезпеку і не привертає особливої уваги оточуючих.

Сама назва пристрою визначає його потреба. І воно полягає в можливості повідомити про небезпеку при виникненні такої. Як тільки менеджер, офіціант або офісний працівник натисне на пристрій, відразу ж надійде сигнал в охоронний пункт. На місце події виїде оперативна група, яка зможе попередити злочин. Кнопки тривоги оснащені системою швидкого реагування, що дозволяє охоронному пункту вже за кілька секунд отримати сигнал.

Найчастіше тривожна кнопка є частиною системи безпеки приміщення. Її розташовують в безпосередній близькості персоналу, щоб забезпечити можливість швидкого натискання. За типом і комплектації тривожні кнопки поділяють на два основних види:

Стаціонарні. Вони можуть мати різний вигляд кнопки, важеля або блоку. Їх встановлюють стаціонарно біля кас, столів, центрів управління - на відстані витягнутої руки;
Мобільні або пересувні кнопки тривоги можуть мати самий різний вигляд. Їх основна перевага полягає в можливості вільного переміщення кнопки по периметру приміщення. Дана міра спрощує виклик охорони безпеки.

  • Фінансові та адміністративні приміщення;
  • Приватні компанії;
  • Магазини та торгові центри;
  • Будинки і квартири.

Установка тривожної кнопки дозволяє контролювати стан об'єкта протягом 24 годин. Такий нюанс убезпечить персонал і фінанси компанії. А також дозволить не турбуватися про збереження майна в неробочий час.

Друзі, а як ви вважаєте, в яких мікрорайонах не вистачає таких тривожних кнопок для виклику поліції охорони? Діліться у коментарях. 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Es fero

    можна кнопку в мому під.їзді? бо мої сусіди не зверху ні знизу ніколи не сплять. а вранці хрін поспиш до 9. до 8 теж. І взагалі до якого віку дитина вважається дитиною щоб скакати і гасати в 00 ночі кожну ніч?
  • Читач89

    Ще в Летичеві поставте тривожні кнопки

keyboard_arrow_up