Цієї ночі переводять годинники на зимовий час 2023: деталі

Цієї ночі переводять годинники на зимовий час 2023: деталі
  • Розповідаємо коли вперше, чому почали переводити стрілки годинників в Україні та світі та навіщо це робити. 

  • А також чи впливає це на організм та яким чином. 

Зимовий час 2023: коли потрібно переводити годинники

Восени переводять стрілки годинників на зимовий час в останню неділю жовтня. У 2023 році це буде в ніч з 28 на 29 жовтня о 4:00.

О цій порі стрілки годинника потрібно перевести на одну годину назад. Після переведення годинника на зимовий час хмельничани спатимуть на годину довше.

Відео дня

Додамо лиш, що більшість сучасних годинників, включаючи мобільні телефони та комп’ютери, автоматично налаштовуються на новий час. Проте, власникам гаджетів, які потребують ручного переведення або не під’єднані до інтернету, слід враховувати зазначений час переходу та правильно налаштувати їх.

Трохи з історії “переведень”

Нині у світі майже 80 країн використовують такий метод. Але вже кілька років поспіль Європа задумується над тим, щоб скасувати переведення.

Вперше переводити годинники запропонували ще у 1784 року. Таке рішення ухвалив посол США в Франції Бенджамін Франклін з метою економії свічок. А ось перехід на літній час приписують уроженцю Англії Вільяму Віллетту. В Україні годинники переводять від 1981 року. Основна мета — щоб люди мали змогу довше працювати та менше використовували штучне освітлення.

Через сумнівну економію енергоресурсів і негативний вплив на здоров'я багато країн світу з часом відмовилися від переходу на літній і зимовий час. Так, на сьогодні лише 29% світового простору переводять годинникові стрілки. Наприклад, годинники не переводять Ісландія, Казахстан, Грузія, Японія, Росія та Білорусь.

Вплив на організм

Вчені зауважують, що перехід на зимовий час може бути особливо небезпечним для людей, які мають схильність до депресії або страждають від хвороб серцево-судинної системи. 

Так, вчені з Каролінського інституту в Сольні, Швеція, провели велике дослідження та прийшли до висновку, що в перші дні після переходу на зимовий час збільшується ризик інфаркту. Головною причиною цього є зміни в тривалості сну, які впливають на функціонування серцево-судинної системи.

Адаптація до нового часу потребує уваги та дбайливості. Щоб полегшити цей процес, ось кілька корисних порад:

Цікаві факти 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Саша Легай

    Традиційно не покидаємо ссср.
  • Валя Загребельна

    Немають що робити
  • Оксана Бабій Мамич

    Злість свою лишіть при собі
  • Олекса Шумейко

    Якщо песику немає, що робити, то він .....лиже.

keyboard_arrow_up